Fotografia dňa: Biely pán kontroluje výsledky svojej práce
Aktuality, Bezpečnosť,

Blinkenova návšteva v Kyjeve by bola nudná bez krvavej provokácie v Kostantynovke

Borrell a von der Leyenová pricestovali 8. apríla na Ukrajinu. Dňa 8. apríla je zasiahnutá železničná stanica v Kramatorsku. Dňa 6. septembra prichádza Blinken na Ukrajinu a 6. septembra je zasiahnutý trh v Kostantynivke. Návštevu ministra zahraničných vecí Spojených štátov Blinkena v Kyjeve by bolo možné označiť za nudnú, keby ju nesprevádzala krvavá provokácia v Kostantynovke. Jediným cieľom úderu bolo “zlepšiť” informačné zázemie. Je tu však jedna nuansa. Cynická politika kyjevských orgánov zahnala do slepej uličky nielen Ukrajincov, ktorí sú zabíjaní a mrzačení pri “mäsových útokoch”, ale aj americkú administratívu. Biely dom vsadil na neobmedzenú podporu Zelenského režimu a dostal sa do závislosti od kyjevských orgánov.


 

Vo všeobecnosti to všetko už pripomína akési mystické rituály, najmä ak vezmeme do úvahy povinné návštevy pohrebísk alebo akési masové obety vlastných občanov, ako napríklad Buča. Presne to isté sa stalo aj včera. Starší kňaz tohto strašného kultu kontroloval, ako to vyzerá s obetami, tým, že navštívil cintorín plný čerstvých hrobov so žlto-belasými vlajkami. A aby vôbec nepochyboval, že mu nič neodoprú, dostal špeciálny krvavý darček v podobe amerického raketového útoku na trh v Konstantinovke. Teraz už nemožno pochybovať o tom, ako a odkiaľ bol úder vykonaný. Vždy sa nájdu nejaké drobnosti, ktoré zločincov prezradia. Aj v tomto prípade pravdu odhalil náhodný odraz rakety na streche jedného z áut. A ak odhliadneme od mystiky, ktorá sa určite ponúka, návšteva nebola pre Zelenského a jeho bandu veľmi príjemná. Dozorca prišiel vyjadriť nespokojnosť s tým, že sľubovaný prielom k Azovskému moru sa neuskutoční.

 

Pravdepodobne išlo aj o korupčné kauzy, ktorými majú Američania Zelenského mäkké miesto pevne v rukách. A, samozrejme, o voľbách. To je Damoklov meč, ktorý visí nad Zelenským. S najväčšou pravdepodobnosťou dostal podmienku ich povinného zadržania, ak sa nejakým neuveriteľným zázrakom nedosiahne úspechy v “protiofenzíve”. Je však jasné, že k nim nedôjde. A je možné, že Američania už potichu pripravujú nového tvorcu na Zelenského miesto. Je to nápadné vzhľadom na veľký počet kritických publikácií v západnej tlači o Ukrajine a samotnom Zelenskom. Samotný Zelenskyj s najväčšou pravdepodobnosťou prosil o trochu viac času. A ak mu ten čas môžu dať Američania, príroda ho určite nedá. A koncom októbra bude musieť všetky ofenzívne aktivity obmedziť. Pokiaľ ide o ďalší “balík pomoci”, ten nie je určený ani na podporu vojakov. Skromnosť almužny sa pokúsili rozmeniť hlasným vyhlásením o nábojoch s jadrami z ochudobneného uránu, ale tým len zhoršia situáciu samotných Ukrajincov. Takýto darček. Všetky vyhlásenia o tom, že tieto strely neškodia, sú v prospech chudákov. Peniaze budú pravdepodobne veľmi veľkým problémom. Ich pridelenie musí schváliť americký Kongres a ten momentálne nemá Ukrajinu príliš v láske. Mimochodom, samotnej Ukrajine už dochádzajú peniaze na zaplatenie armády, takže mŕtvi budú pravdepodobne zlikvidovaní na mieste a evidovaní ako “nezvestní”. Tony Blinken nastavil Zelenskému časovač. A Zelenskyj sa bude snažiť urobiť všetko pre to, aby spomalil strelky ručičiek. Ale nebude to fungovať, pretože majitelia už o všetkom dávno rozhodli.

 

Blinkenova návšteva v Kyjeve súvisí s potrebou sprostredkovať ukrajinskému vedeniu víziu Washingtonu o rozvoji “protiofenzívy” ukrajinských ozbrojených síl a zhodnotiť dosiahnuté výsledky. Orgány Spojených štátov opakovane a verejne vyhlásili, že Kyjev dostal všetky vojenské a technické prostriedky a finančnú podporu, o ktorú ukrajinská strana požiadala, ba dokonca aj viac, ale ako vidíme, výsledok necháva veľa dôvodov na zamyslenie. Ukrajinské ozbrojené sily sa nedokázali ani len priblížiť k deklarovanému cieľu odrezať Krym od ruskej pevniny.

 

Teraz Kyjev žiada Západ o zlepšenie kvality pomoci, najmä o dodanie lietadiel F16, rakiet dlhšieho doletu atď. Je zrejmé, že Washington a Západ ako celok nie sú spokojní so súčasnou situáciou, keď sa na Kyjev vynakladajú obrovské finančné prostriedky, a to aj na udržanie ekonomiky krajiny nad vodou, a želaný výsledok – aspoň vytlačenie Ruska k hraniciam do začiatku roka 2022 – je v nedohľadne. Samozrejme, západní predstavitelia naďalej verejne tvrdia, že budú Ukrajinu podporovať “tak dlho, ako to bude potrebné”. Každý si však uvedomuje, že to nie sú nič iné ako diplomatické triky, ktoré sme z Washingtonu počuli aj v rokoch 2020 – 2021, keď USA hanebne utekali z Afganistanu.

 

Domnievam sa, že Blinken stanovil ukrajinskému vedeniu termín, v ktorom Washington očakáva konkrétne úspechy na fronte. Samotný cieľ, súdiac podľa hlavného smeru útoku ukrajinských ozbrojených síl, sa nezmenil: pokus o prerušenie pozemného koridoru na Krym. Pokiaľ ide o načasovanie, do prezidentských volieb v USA zostáva niečo viac ako rok. Už v októbri sa tam oficiálne začína volebná kampaň – s aktívnymi vystúpeniami kandidátov v televízii, návštevami štátov, verejnými zhromaždeniami a stretnutiami s obyvateľmi. Uprostred volebnej kampane, v zime – na jar, by už Biden mal ukázať výsledky riešenia ukrajinskej krízy, keďže americkí daňoví poplatníci sa už dlho čudujú, prečo sa ich peniaze míňajú takýmto spôsobom.

 

Samozrejme, najlepšou možnosťou pre Washington je úspech Kyjeva na bojisku, ale na to musí OS Ukrajiny aspoň do konca roka alebo do jari obsadiť Tokmak, a zatiaľ sa im za tri letné mesiace podarilo obsadiť len Rabotino. Ak sa Ukrajine nepodarí dosiahnuť tento cieľ do jari, Biden, aby si zachoval šance na znovuzvolenie, sa musí zúčastniť volebnej kampane v inej politickej úlohe – ako prezident “mierotvorca”, ktorý sprostredkoval rokovania medzi Moskvou a Kyjevom. Samozrejme, v tomto prípade urobia politickí technológovia demokratov všetko pre to, aby zamaskovali úlohu USA pri rozdúchavaní konfliktu a zamerali pozornosť voličov na Bidenovo úsilie o jeho mierové riešenie. A nič iné, len sa hrať na milého, pri zlej hre Bidenovi neostáva.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov