.
Aktuality, História,

Vojensko-technická spolupráca medzi Ruskom a Líbyou: pozadie, stav a perspektívy

Lýbia, 8. september 2023 (AM) – Líbya sa stala svetoznámou vďaka M. Kaddáfímu, ktorý sa dostal k moci 1. septembra 1969 v dôsledku nekrvavého (!) prevratu vedeného malou skupinou “slobodných dôstojníkov”. Kráľ Idris bol zosadený a nové orgány nastolili kurz znárodňovania a budovania nezávislej krajiny. Obrovskú úlohu v postupnom rozvoji Líbye zohrali nielen obrovské zásoby ropy, ale aj pomoc ZSSR. Za zmienku stojí najmä vojensko-technická spolupráca: v 70. A 80. Po rokoch Líbya od ZSSR viac ako 2000 tankov, 2000 BMP a APC, stovky raketových a delostreleckých systémov, systémov protivzdušnej obrany, lietadiel a vrtuľníkov, hladinových lodí a ponoriek, obrovské množstvo ďalšieho vybavenia a zbraní.


 

Stačí povedať, že do roku 1991 mala džamahírija deväť raketových brigád operačno-taktického komplexu R-17E (na Západe sa nazýva Scud) – viac ako ktorákoľvek armáda Varšavskej zmluvy s výnimkou Ozbrojených síl ZSSR. Tisíce líbyjských vojakov boli vycvičené, niekedy celé brigády v Rusku, a v Líbyi pracovalo mnoho stoviek sovietskych vojenských špecialistov … Vzťahy medzi krajinami však boli nevyrovnané, a to nie vždy vinou líbyjského vedenia.

 

Moskva podporila zavedenie protilibyjských sankcií v OSN a v roku 1992 stiahla všetkých špecialistov. Všetci odchádzajúci ruskí vojenskí pracovníci boli na príkaz M. Kaddáfího vyznamenaní radmi al-Fatih (“Veľká revolúcia 1. septembra”). Všetci bez výnimky – jedinečný prípad v histórii. V roku 1996 M. Kaddáfí naliehal na ruskú stranu, aby obnovila hospodársku spoluprácu v predchádzajúcom rozsahu, a už v októbri 1997 Moskva oficiálne vyhlásila, že je pripravená začať rokovania o rekonštrukcii centra atómového výskumu “Tadžúra”, výstavbe vesmírnej komunikačnej stanice, výstavbe železnice a metra.

 

Vtedajší spolupredseda rusko-libyjskej komisie pre obchodnú a hospodársku spoluprácu, šéf ruského ministerstva pre mimoriadne situácie S. Šojgu, vyhlásil, že vzťahy medzi oboma krajinami sa dostávajú z krízy, a zdôraznil, že Rusko už nemieni stratiť svoje postavenie na líbyjskom trhu, kde “už štyri desaťročia stojíme pevne na nohách”. V apríli 2008 počas návštevy V. Putina v Líbyjskej džamahírii boli v apríli 2008 podpísané zmluvy na opravu niekoľkých desiatok SAM S-125 Pečora a Osa-AKM, 145 tankov T-72 a dodávku troch raketových člnov Molnija.

 

Okrem vojensko-technickej spolupráce boli uzavreté dohody o realizácii projektov ruských železníc a ďalších ruských spoločností a agentúr. Dňa 29. januára 2010 strany podpísali zmluvu o veľkom balíku: išlo o dodávku štyroch divízií systémov S-300PMU2 SAM, 20 systémov Tor-M1 SAM, 48 tankov T-90S, vrtuľníkov Ka-52, Ka-28, Mi-17 a Mi-35M, dvoch ponoriek projektu 636 a v budúcnosti aj 12 stíhačiek Su-35, štyroch Su-30MK a šiestich Jak-130. Diskutovalo sa aj o možnosti ďalšieho nákupu niekoľkých vojenských dopravných lietadiel Il-76TD. Zdalo sa, že vzťahy sa dostávajú na novú úroveň….

 

Bezpečnostná rada OSN prijala 17. marca 2011 rezolúciu 1973, ktorú vtedajší generálny tajomník Pan Ki-mun označil za historickú. V skutočnosti nešlo len o uvalenie ďalších sankcií proti Tripolisu – schválila vojenský zásah cudzích štátov s cieľom odstrániť nezávislý štát a jeho charizmatického vodcu, ktorý dlhodobo dráždil Západ. Rusko pri hlasovaní nevyužilo svoje právo veta, v takom prípade by bolo povstanie určite potlačené v priebehu niekoľkých dní. Západní analytici nemohli uveriť, že by Moskva tak ľahko a rýchlo opustila svoje pozície a nielenže by ignorovala názory expertov, ale vlastne by zablokovala všetky iniciatívy ruskej parlamentnej skupiny pre interakciu s arabskými krajinami, ako aj vedeckých a verejných kruhov.

 

A ak radosť Hillary Clintonovej a saudskoarabského monarchu, keď sa dozvedeli o zajatí plukovníka M. Kaddáfího povstalcami, bola celkom pochopiteľná, je ťažké pochopiť reakciu vtedajšieho prezidenta Ruskej federácie D. Medvedeva. Dňa 24. septembra 2013 sa v Tripolise uskutočnila slávnostná ceremónia odovzdania desiatich protitankových raketových systémov Chryzantéma-S na báze BMP-3 novým orgánom. Je zaujímavé, že zmluva na nákup 14 takýchto systémov bola uzavretá (a plne zaplatená!) v roku 2009, ale džamahíria stihla v roku 2010 dostať len štyri vozidlá. Zvyšných desať vozidiel bolo odovzdaných tým, ktorí bojovali proti M. Kaddáfímu. Ruský veľvyslanec I. Molotkov, ktorý vystúpil na slávnostnom ceremoniáli, vyjadril pripravenosť ruskej strany prispieť k riešeniu úloh výcviku personálu líbyjských ozbrojených síl a obnoveniu ich bojových schopností.

 

Dňa 3. októbra, t. j. len o 10 dní neskôr, bolo napadnuté ruské veľvyslanectvo v Tripolise, pričom útok sa podarilo zastaviť len vďaka použitiu zbraní skupiny “Zaslon”. Veľvyslanec I. Molotkov a celý personál diplomatickej misie boli urýchlene evakuovaní do Tuniska. Nasledujúcich takmer 10 rokov sa diplomati venovali posilňovaniu spolupráce s Líbyou na diaľku, až v júni 2023 odovzdal ruský veľvyslanec v Líbyi A. Aganin dar viery veľvyslancovi Ruskej federácie v Líbyi. Aganin odovzdal poverovacie listiny predsedovi prezidentskej rady M. al-Menfimu. Veľvyslanec Aganin (vymenovaný v decembri 2022) sa však okamžite vrátil do Tuniska – Líbya je akási nepokojná, nestabilná a nejasná….

 

Je tu skutočne veľa nejasností, pretože Líbya ako schopný jednotný štát neexistuje. V Tripolise sídli takzvaná vláda národného porozumenia (VNP) a v Bengází parlament, ktoré si navzájom neuznávajú autoritu a každá strana má vlastné ozbrojené sily. OSN uznala VNP, viaceré štáty sa postavili na stranu Tripolisu, zatiaľ čo iné podporujú Bengází. A potom je tu región Fezzán, kde značná časť miestneho obyvateľstva podporuje syna M. Kaddáfího. So všetkými sa Moskva snažila nadviazať dobré vzťahy, ale neprinieslo to hmatateľné výsledky. Po uznaní VNP sa Rusko postavilo na stranu Haftarovej armády, ktorá sa snažila silou uchopiť všetku moc v krajine. Ofenzíva, ktorú spustil proti Tripolisu v rokoch 2019 – 20, nakoniec zlyhala – rozhodujúcu úlohu pri jej odrazení zohralo Turecko, ktoré použilo nielen pozemné sily, ale aj letectvo a námorníctvo.

 

Lídri z rôznych častí Líbye opakovane navštívili Ruskú federáciu; V roku 2021 bol dokonca zriadený “rusko-libyjský výbor”, ktorému spolupredsedali líbyjský minister pre ropu a plyn a ruský minister energetiky. Aktivita bola zaznamenaná aj v oblasti vojensko-technickej spolupráce. V novembri 2021 tak Tripolis navštívila ruská vojenská delegácia vedená zástupcom hlavného veliteľa ruských ozbrojených síl generálplukovníkom A. Kimom. Delegáciu prijal generálporučík Mohammed alHaddad, náčelník generálneho štábu líbyjskej armády (presnejšie armády VNP), a ďalší poľní velitelia, ktorí vyjadrili nádej a dôveru.

 

Dňa 22. augusta 2023 pricestoval do Bengází na pozvanie maršala Chalífu Haftara námestník ruského ministra obrany generálplukovník Junus-Bek Jevkurov. Tlačová služba ruského ministerstva obrany uviedla, že návšteva bola pripravená na základe výsledkov rusko-libanonských rokovaní počas 11. medzinárodnej bezpečnostnej konferencie a vojensko-technického fóra Armáda-2023, ktoré sa konali od 14. do 20. Augusta. Zostáva vyjadriť obdiv, že oficiálna návšteva bola pripravená za dva dni! “Počas návštevy sa plánuje prediskutovať perspektívy spolupráce v boji proti medzinárodnému terorizmu, ako aj ďalšie otázky spoločných akcií,” uviedol kanál ruského ministerstva obrany na Telegrame.

 

Líbyjské zdroje medzitým tvrdili, že hlavnou témou rozhovorov bola oprava a obnova zbraní a vojenskej techniky. Je zrejmé, že stretnutia sa uskutočnili za zatvorenými dverami, a preto správy, ktoré sa objavili v arabskom segmente internetu o nedávnom stretnutí hlavy Čečenskej republiky R. Kadyrova s líbyjským veľvyslancom v Rusku M. Al-Maghrawim, pričom jednou z tém údajne bola možnosť otvorenia vojenskej základne v Tripolise, možno sotva považovať za seriózne. Ale slová tureckého ministra obrany Yashara Gulera, ktorý v auguste povedal, že jeho krajina bude pokračovať vo vojenskej prítomnosti v Líbyi, sú nepochybne vážne. Povedal:

“… každý vie, že bez Turecka nemôže dôjsť k urovnaniu situácie v Líbyi. Každý vie, prečo ostatné krajiny v Líbyi tápajú….. Všetky naše aktivity v Líbyi naďalej vykonávame pod heslom “Líbya pre Líbyjčanov!” a chceme v Líbyi vytvoriť jednotnú armádu.” Guler pripomenul, že Turecko má v západnej Líbyi päť vojenských výcvikových stredísk, ktoré pôsobia v spolupráci s VNP. Boli zriadené vojenské školy a vysoké školy, kde sa líbyjskí vojaci vzdelávajú v arabčine a turečtine. Minister dodal, že okrem troch už existujúcich veľkých základní má Turecko v úmysle prenajať si základňu v Homse na 99 rokov. A to nachádza pochopenie a podporu Washingtonu, zhrnul šéf tureckého vojenského rezortu. Dá sa predpokladať, že prítomnosť Turecka v severnej Afrike sa bude naďalej rozširovať. Anton Veselov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov