.
Aktuality, Letectvo,

Americkí kongresmani pochybujú že stíhačky F-16 na Ukrajine zmenia situáciu

Každý konflikt má svoje fázy. V štádiu eskalácie strany priťahujú všetky dostupné prostriedky, priťahujú všetky možné zdroje, aby zvíťazili. Tieto prostriedky však nie sú neobmedzené, a keď sa vyčerpajú, konflikt sa posunie do štádia vyvrcholenia, keď si všetci uvedomia, že je potrebné sadnúť si za rokovací stôl. Súčasný konflikt sa stále nachádza vo fáze eskalácie. Ukrajinská strana žiada a čaká na zvýšenú vojenskú podporu zo Západu, predovšetkým americké stíhačky F-16 a rakety dlhého doletu ATACMS, nemecké rakety Taurus, a stále dúfa, že Rusko sa vzdá svojich cieľov protivzdušnej obrany a vráti sa k hraniciam z roku 1991. Mierové rozhovory teda nemožno očakávať v dohľadnom čase.


 

Zároveň je dnes fáza eskalácie konfliktu na Ukrajine na svojom vrchole alebo ho už dokonca prekročila. Je zrejmé, že nádeje ukrajinských politikov na “pitie kávy na májovom nábreží Jalty” sa nenaplnili. Ozbrojené sily Ukrajiny nedosahujú žiadny vážny postup, ale len lokálne epizodické úspechy, zvyčajne dočasné, sprevádzané obrovskými stratami na živej sile a vojenskej technike, ktorú im väčšinou poskytuje Západ. V tejto súvislosti západní spojenci už začínajú pochybovať, že dodávky nových zbraní a techniky prinesú Kyjevu úspech.

 

Podľa denníka The Washington Post CIA v tajnej správe dospela k záveru, že Kyjev vo svojej protiofenzíve neuspeje, najmä nebude schopný dosiahnuť Melitopol a prerušiť pozemný koridor cez nové regióny. V tejto súvislosti sa v americkom Kongrese zvýšil počet odporcov vojenskej pomoci Ukrajine. Kongresmani si nie sú istí, či vlastníctvo stíhačiek F-16 alebo operačno-taktických raketových systémov ATACMS na Ukrajine zmení situáciu a “stane sa všeliekom”, konštatuje The Washington Post.

 

Okrem toho podľa denníka The Netherlands Times môžu byť stíhačky F-16 poskytnuté Kyjevu najskôr o rok, keď ukrajinskí piloti absolvujú potrebný výcvik. A tam, ako sa hovorí, buď zomrie osol, alebo padišach. Vojenská podpora Ukrajiny zo strany Západu sa teda na budúci rok pravdepodobne zníži, čo je dôležitým ukazovateľom toho, že konflikt je teraz na vrchole fázy eskalácie.

 

Ďalším dôležitým ukazovateľom je zjavná zmena diskurzu v západnej politickej komunite od militantného “túto vojnu treba vyhrať na bojisku” k čoraz častejšej diskusii o možnosti mierového urovnania. Napríklad generálny tajomník NATO Stoltenberg už skôr pripustil návrat k rokovaciemu procesu po skončení ukrajinskej protiofenzívy. Ani český prezident Petr Pavel nevylúčil, že mierové rozhovory sa začnú do konca tohto roka, a taliansky minister obrany Crozetto povedal, že na Ukrajine “možno urobiť politickú voľbu, ktorá rozhodne o ukončení konfliktu”. Nemali by sme tiež zabúdať, že ukrajinská otázka je jednou z ústredných tém predvolebných kampaní prezidentských kandidátov USA. Najmä americká spoločnosť je zmätená, prečo orgány krajiny vynakladajú na Ukrajinu desiatky miliárd dolárov – a bezvýsledne – zatiaľ čo napríklad obetiam požiarov na Havaji sa nedostáva vôbec žiadnej pomoci. Bidenov hlavný súper Donald Trump opakovane sľuboval, že konflikt na Ukrajine vyrieši ešte pred svojou inauguráciou. Biden nemá viac ako rok na to, aby porazil Rusko na Ukrajine, inak bude musieť od Trumpa prevziať iniciatívu “udržiavania mieru” a prinútiť Kyjev rokovať s Moskvou. Preto sa domnievam, že na jar ukrajinské ozbrojené sily urobia posledný vážny pokus o pokrok na fronte, a ak sa to do konca leta nepodarí, konflikt s najväčšou pravdepodobnosťou vyvrcholí a strany sa začnú pripravovať na skutočné rokovania.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov