BMP-1
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina dostane špecializovanú obrnenú techniku, Rusko zrejme nasadilo gruzínske Škvaly

Rastúcu diverzitu rôznej špeciálnej techniky na ukrajinskom bojisku dokumentovali v polovici septembra 2023 zverejnené zábery na vozidlo, ktoré je skutočným unikátom.


 

1. Španielske vozidlo na prieskum zamorených oblastí na Ukrajine

Vyrobili sa z neho len tri kusy. Ide o obrnený transportér BMR-600 VRAC (Vehículo de Reconocimiento de Áreas Contaminadas – Vozidlo na prieskum zamorených oblastí). Ide teda o subverziu obrneného transportéra BMR 3650. Ten bol pôvodne vybavený šesťvalcovým turbodieselovým motorom Pegaso 9157/8, neskôr bol modernizovaný na robustnejší dieselový motor V6 Scania DS9 s výkonom 310 koní, aby sa zvýšila spoľahlivosť na bojisku. BMR bolo po svojom zavedení vyrábané v mnohých verziách, bolo všestranné a plnilo rôzne úlohy vrátane stíhača tankov, nosiča mínometov, obrneného buldozéra a bojového žeriavu. Od ich zavedenia na začiatku 80. rokov Španielsko vyrobilo približne 1200 BMR APC, ktoré slúžili v rôznych konfliktoch.

 

Nejasný je pôvod vozidla, ako sa dostalo na Ukrajinu a čo tam bude robiť. Skoro po zverejnení jeho fotografií sa vyprodukovala verzia, že bude slúžiť na zdravotnícku evakuáciu, čo naznačuje možnosť, že bolo zbavené špeciálneho vybavenia.
Dôkazy, že je to pitvané vozidlo chýbajú, môže ísť o plnohodnotný prieskumný prostriedok do zamorených oblastí a jeho nasadenie môže súvisieť napríklad s dodávkou protipancierovej munície na báze ochudobneného uránu.

 

Španielske vozidlo 6×6 BMR-600 VRAC bolo vyrobené len v počte troch kusov:

 

2. Nórsko daruje Ukrajine americký “Raupenschlepper Ost”

Nórsko dlhodobo skladovalo “zhruba 50” pásových logistických vozidiel M548, miestne označených ako NM199, ktoré teraz pošle na Ukrajinu. Pomocou nich môžu ukrajinské vojská prekonať nástrahy obdobia, ktoré bude nasledovať po ukončení zjavne neúspešnej protiofenzívy. Jednou z nich bude aj nástup rasputice, obdobia jesenných dažďov, ktoré rozbahnia terén a znemožnia zásobovanie s výnimkou zastrieľaných komunikácií s pevným povrchom. Tu môže pomôcť logistické vozidlo s pásovým podvozkom, aké zaviedol po prvotných skúsenostiach v Rusku už nemecký wehrmacht.

 

Jeho modernejšou, avšak dnes už dávno prekonanou verziou boli aj americké vozidlá M548 na univerzálnej báze obrnených transportérov M113. Ukrajinským vojská budú odovzdané po ukončení rekonštrukcie a nórska vláda poznamenala: “Nákladné nosiče môžu ukrajinským jednotkám v teréne prepravovať muníciu, potraviny a vodu.” Vozidlo váži 12,8 tony, z čoho do 5 ton predstavuje náklad. Posádku tvoria 4 osoby. Poháňané je dieselovým motorom s výkonom 204 koní. Pohybuje sa rýchlosťou do 61 km/h. Dojazd je 480 km. Odpruženie je torznými tyčami. Môže niesť guľomet kalibru 12,7×99 mm na sebaobranu.

Vozidlo bolo nasadené aj vo švajčiarskej armáde ako Raupentransportwagen 68, resp. 88 a 68/05. Najnebezpečnejšie by bolo ako nosič munície pre 155 mm delostrelectvo. V minulosti sa na ňom inštalovali rôzne zbraňové systémy, ktoré dnes už zastarali a boli vyradené z výzbroje.

 

O zastaranosti tohto vozidla svedčí kanadský spor. Tamojšia vláda chce dať zošrotovať desiatky skutočných obrnených transportérov M113, napriek tomu, že miestna firma Armatec Survivability ich navrhuje repasovať a poslať Ukrajine, ktorá týchto vozidiel už dostala zhruba 560.

 

Vozidlo M548 ako exponát britského tankového múzea pri ukážkach pre verejnosť:

 

3. Bol predstavený odmínovací variant Wisentu pre Ukrajinu

Nemecká firma FFG (FFG FLENSBURGER FAHRZEUGBAU GESELLSCHAFT MBH) prezentovala novú verziu svojho ženijného tanku Wisent 1, ktorý je postavený na báze tanku Leopard 1 (potenciálne v závislosti od vývoja pomeru dodávok je Leopard 1 budúci hlavný bojový tank Ukrajiny, ) a má posilnené schopnosti odmínovania. Mal by byť určený Ukrajine.
Otázka je, v akom množstve tieto vozidlá Ukrajina dostane a či ich ešte niekedy bude potrebovať urgentnejšie, než začiatkom júna 2023.

 

Ukrajina doteraz dostala 8 odmínovacích tankov Wisent 1 pôvodných verzií. Nová je vybavená odmínovacím systémom od Pearson Engineering, ktorý je schopný odkrývať míny až do hĺbky 25 až 30 cm v závislosti od typu terénu. Odmínovacie vozidlo má určité rozdiely v odpružení a vylepšenom pancierovaní. Vozidlo je navrhnuté pre vysokú mobilitu v rôznych situáciách, poháňa ho motor FFG so zvýšeným výkonom. Má plne automatickú prevodovku so 4+2 rýchlosťami a dokáže dosiahnuť rýchlosť až 62 km/h. S dojazdom 375 km je schopný zdolávať ťažké terény, stúpavosť 60% a bočný sklon 30%. Bezpečnosť je pre odmínovacie tanky ako Wisent 1 prvoradá. Ponúka balistickú ochranu v súlade s normami NATO STANAG 4569 úrovne 5 a úrovne 3 ochrany proti mínam. Vozidlo môže byť vybavené dodatočnými pancierovými modulmi. K úrovni bezpečnosti posádky prispieva hasiaci systém, kamerový systém, prípadne zbraňová stanica. Wisent 1 meria 8,20 m na dĺžku, 3,46 m na šírku a 2,95 m na výšku, s celkovou hmotnosťou 44,5 tony. Jeho nosnosť je 30 ton a je poháňaný motorom s výkonom 700 kW a krútiacim momentom 3 200 Nm.

 

Krátke video, pomocou ktorého si možno predstaviť úlohy pôvodného ženijného tanku Wisent 1:

 

4. Južná Kórea na Ukrajine otestuje nosorožce

Jednou z príčin porážky ukrajinskej letnej protiofenzívy 2023-ho roku bol nedostatok ženijnej techniky. Miera splnenia ukrajinských potrieb tu bola 15%. To znamená, že by jej potrebovali asi sedemnásobok. Napriek tomu nenapadlo Ukrajincov nič rozumnejšie než vyraziť s týmto počtom proti Surovikinovej línii a postrácať ešte pred ňou tento drahocenný zlomok. Straty ženijnej techniky boli od prvého dňa bojov veľké. Účinnosť ruských mínových polí sa prejavila a Ukrajincom trvalo 3 mesiace, než sa na jednom konkrétnom úseku frontu dostali aspoň k dračím zubom.

 

To zrejme znepokojilo aj velenie juhokórejskej armády, ktoré pocítilo potrebu otestovať svoj najmodernejší ženijný tank K600 Rhino. V politickej rovine, ale zrejme došlo k ohraničeniu spôsobu jeho použitia mimo zónu vedenia prípadnej ofenzívnej činnosti ukrajinskej armády, striktne na humanitárne účely. Pokročilé inžinierske vozidlá sú postavené na podvozku hlavného bojového tanku K1A1 a sú vybavené výkonným generátorom magnetického poľa na deaktiváciu niektorých pokročilých inteligentných mín, pracujúcich na nových fyzikálnych princípoch.

K600 “Rhino” je vysoko mobilný a silne opancierovaný ženijný tank a komplexný systém prekonávania prekážok (vozidlo váži okolo 60 ton, dvojnásobok nemeckého Wisentu 1). Bol navrhnutý tak, aby zlepšil mobilitu a schopnosť prežitia ženistov a zároveň mal rýchlosť a schopnosť držať krok s manévrujúcimi formáciami. obrnenej techniky

 

Ruská správa o možnosti dodávky a nasadenia dvoch K600 Rhino Ukrajine:

 

5. Rusko nasadilo BMP-1U Škval

Kuriozitou z ruskej strany frontovej línie sú správy o bojovom nasadení ukrajinských bojových vozidiel pechoty BMP-1U Škval. Západní analytici podsúvajú možnosť, že boli ukoristené po začiatku špeciálnej vojenskej operácie, skôr však pôjde o korisť z vojny 8.8.8. Ukrajina vtedy dodala Gruzínsku 15 bojových vozidiel pechoty BMP-1U Škval, z ktorých sa Rusom podarilo ukoristiť 14 kusov.
Vozidlá boli preštudované vo Výskumnom ústave 38 v Kubinke, kde bojový modul Škval získal vysoké hodnotenie. Pokiaľ ide o jeho úroveň, Shkval, vyvinutý v 90. rokoch, je nadradený modernizačným modulom inštalovaným na modernizovanom ruskom BMP-1 Basurmanin. Existovali pochybnosti o tom, či ruské ozbrojené sily budú schopné prevádzkovať takéto pokročilé vybavenie bez dodávky náhradných dielov.

 

Staršia ukrajinská správa o modernizácii BMP-1 na štandard Škval:

 

Tieto sa rozptýlili. Nedávno sa zábery na BMP-1U Škval objavili z jedného z ruských polygónov, kde prebiehala pokročilá fáza výcviku vojsk pred odoslaním na bojisko. Teraz je zrejmé, že tam dorazili aj s technikou, s ktorou cvičili. Gruzínske BMP-1U Škval tak zrejme 15 rokov pripravovali Rusov na minulú vojnu, kým sa ocitli na bojisku v krajine pôvodu.

V rámci modernizácie BMP-1 bol na niektoré tieto ukrajinské vozidlá nainštalovaný nový bojový modul KBA-105 Škval. Je vybavený 30 mm automatickým kanónom 2A72 (alebo ukrajinským ZTM-1) so zásobou munície 360 nábojov, 7,62 mm guľometom PKT (alebo jeho ukrajinským ekvivalentom KT-7,62) so zásobou munície 2 500 nábojov a 30 mm automatický granátomet AG-17 (alebo ukrajinský KB-117) so zásobou munície 116 granátov. Modul má pripravené na odpálenie odpáliť aj dve protitankové riadené strely Konkurs. Vzhľadom na veľkú hmotnosť modulu, ktorý s muníciou váži 1 300 kg, a priestor, ktorý zaberá vo vnútri vozidla, sa znížil počet členov výsadku BMP-1U z 8 na 6 osôb.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov