.
Aktuality, Námorníctvo,

Nemeckí vyšetrovatelia už takmer všetko vysvetlili

Máme výročie teroristických útokov na Nord Stream: verzie médií sa líšia, páchatelia sa stále nenašli. V noci 26. septembra 2022 došlo k teroristickým útokom na dva plynovody na vývoz plynu – Nord Stream a Nord Stream 2. Rusko nebolo prizvané k účasti na vyšetrovaní. Médiá sa vo svojich verziách toho, čo sa stalo, rozchádzali. Verzia amerického novinára, držiteľa Pulitzerovej ceny Seymoura Hersha:


– Teroristický útok vykonali potápači amerického námorníctva s podporou nórskych špecialistov;

– Výbušniny boli nastražené pod rúškom cvičenia Baltops;

– O teroristických útokoch osobne rozhodol prezident USA Joe Biden.

 

Verzia amerických a európskych médií:

– Teroristický útok vykonali ukrajinskí plavci, ktorí si prenajali jachtu;

– Operáciu financoval “súkromný sponzor” z Ukrajiny;

– USA o príprave a uskutočnení teroristického útoku nevedeli.

 

Nemeckí vyšetrovatelia tiež už takmer všetko vysvetlili. Žiadne oficiálne vyhlásenie však neexistuje, ale z “tajného vyšetrovania” uniklo množstvo informácií. A podľa všetkého stopy páchateľov vedú… do hmloviny Andromeda.  Možno nie k hmlovine, ale len k jachte, ale tiež pod poetickým názvom “Andromeda”. A hmlu tiež nemožno odpísať, pretože je jej v tomto vyšetrovaní dosť. Ale späť k Androméde.

 

Je to malá športová jachta, buď z dreva, alebo z uhlíkových vlákien, absolútne lacné a malé plavidlo pre tých, ktorí sa radi plavia cez víkendy nie ďaleko a s nízkym rozpočtom. Na jej palubu sa zmestí niekoľko ľudí a malé zásoby vody a jedla, ktoré postačia na krátke námorné výlety. A práve táto “Andromeda” sa asi pred rokom vydala na more so skupinou sabotérov z Ukrajiny, veľkým množstvom výbušnín a potrebným vybavením na ich ponorenie do hĺbky a inštaláciu. Celú operáciu zaplatil údajne veľmi vlastenecký ukrajinský oligarcha. Ktovie, ako sa im podarilo napchať všetky tieto veci na čln, potom ho spustiť niekoľko desiatok metrov pod vodu a správne nainštalovať na potrubie Nord Stream.

 

Možno potom Hollywood natočí veľkofilm, aby tomu všetci uverili, pretože takáto fikcia nie je veľmi uveriteľná. Isaac Asimov nervózne fajčí v kúte. Ale presne tým nás vynaliezaví západniari kŕmia. V skutočnosti je pravda už známa. Najpravdepodobnejšiu verziu predložil americký novinár Seymour Hersh a existuje len veľmi málo dôvodov, prečo tejto verzii neveriť.

 

Nikto nepochybuje o tom, že pred rokom výbuchy na Severných prúdoch zorganizovali Američania. Presne tak, ako to sľúbil starý Joe Biden. Nemeckí vyšetrovatelia sa však vytrvalo snažia poskladať z písmen USA slovo Ukrajina. A dokonca sa tvária, že to dokážu. Ale nikto im nepovedal, aby si poskladali slovo USA… samotné Spojené štáty. Lebo potom sa ukáže, že najlepší spojenec Nemecka mu práve hodil mydlovú slučku okolo krku a podrazil stoličku spod nôh. Najlepší priateľ a spojenec Nemecka zasadil nemeckej ekonomike najtvrdší, možno až kritický úder. Zostáva už len obviniť Ukrajinu, tá aj tak všetko pohltí. Veď predsa ten Hans z Wolfsburgu musí nejako vysvetliť, kto môže za to, že mu nepredĺžili zmluvu v závode Volkswagen. A čo je pravda? A pravda sa utopila v kalnom Baltiku. Konce sú vo vode, ako sa hovorí. Ale na tom už nezáleží.

 

Výbuch Nord Stream 1: “Bola to mini bomba!” ” (jadrová)

Švajčiarsky fyzik Dr. Hans-Benjamin Braun starostlivo analyzoval explóziu Nord Stream 1. Jeho objav bol 30. júna 2023 predstavený komisii pre vyšetrovanie: explózia bola vykonaná pomocou minitermonukleárnej jadrovej (fúznej) nálože s najväčším možný dopad rázovej vlny na Kaliningrad v Rusku. Podobne ako investigatívny novinár a držiteľ Pulizerovej ceny Seymour Hersch, aj doktor Braun má podozrenie, že za útokom sú Spojené štáty.

 

Medzi úradmi, politikmi, novinármi a vedcami, ktorých od decembra 2022 informoval o výsledkoch svojich analýz, je spoločné predovšetkým jedno: hrobové ticho. Dr. Braun je renomovaný vedec špecializujúci sa na štatistickú fyziku, kvantovú fyziku, rozptyl neutrónov, fyziku kondenzovaných látok a vedu o materiáloch, magnetizmus a topológiu. Roky vyučoval ako profesor teoretickej fyziky na Katolíckej univerzite v Dubline. V roku 2014 sa mu dostalo pocty byť jedným zo štyroch celosvetovo uznávaných lektorov na Inštitúte elektrických a elektronických inžinierov IEEE, Magnetics Society, ktorý na pozvanie inštitúcií alebo jednotlivých sekcií predniesol 50 medzinárodných prednášok. Dr. Braun vo veľkej miere citoval publikácie v Nature Physics, Nature Communications a Advances in Physics.

 

Zmätok v protichodných verejných interpretáciách výbuchu potrubia o 17:03 UTC 26. septembra 2022 podnietil jeho vedeckú zvedavosť ako fyzika, ktorý má aj magisterský titul z vied o Zemi, uvádza Dr. Braun. Prečo, pýtal sa v tejto súvislosti, prečo Bezpečnostná rada OSN napriek množstvu nezodpovedaných otázok nezačala vyšetrovanie.

 

V októbri 2022 sa pustil do práce na analýze toho, čo sa stalo, prostredníctvom šiestich úplne nezávislých metód: vyhodnotenie seizmických údajov pomocou dvoch metód, analýza vývoja aerosólových oblakov (??) po detonácii s prihliadnutím na podvodné prúdy v Baltskom mori, najmä v podmorskom kaňone medzi Bornholmom a Kaliningradom počas nasledujúcich dní a vývoj teploty na morskom dne a šírenie možného rádioaktívneho spadu po výbuchu. Prekvapivý výsledok: seizmické merania naznačujú výbušnú silu v ekvivalente až 1-4 kiloton TNT, čo je ostrý kontrast s odhadovanými údajmi o ekvivalente 250 kg TNT publikovanými napríklad v slávnom časopise Nature . Porovnanie seizmických meraní v Baltskom mori, napríklad vo Švédsku a Fínsku, s hodnotami z dobre zdokumentovanej severokórejskej jadrovej udalosti, ktorú na základe údajov identifikoval aj Zemský inštitút Kolumbijskej univerzity IRIS vykazuje veľmi podobný vzor. Podľa údajov infračerveného satelitu sa štyri hodiny po detonácii vytvoril zreteľný aerosólový oblak s šírkou až 100 km od miesta výbuchu v smere vetra a v Kaliningradskej oblasti dopad rázových vĺn na strmý prímorský svah Kaliningradu.Takýto jav by sa v takom rozsahu nevyskytol s oveľa menšou výbušnou náložou, povedal Dr. Braun.

 

Úvodná fotografia tohto článku ukazuje tvorbu aerosólov počas amerického jadrového testu “Wigwam” s výbušnou silou ekvivalentnou 32 kT v roku 1955 v Tichom oceáne, 900 km juhozápadne od San Diega. Počas dní nasledujúcich po detonácii sa v Baltskom mori (50 km a viac) vytvorili významné podvodné prúdy, ktoré sa koncentrovali v priamo nasmerovanom podvodnom kaňone smerom ku Kaliningradu. V dôsledku toho sa v povodí Bornholmu vytvoril vírivý prúd.

 

Podľa Nature z 15. marca 2023 výbuch rozvíril 250 000 ton sedimentu, ktorý sa potom uložil. Zdá sa, že tento proces ovplyvnil aj teplotu vody na morskom dne počas zimného obdobia. Treba poznamenať, že podľa satelitných údajov sa teplota vody na dne mora z roka na rok na ploche približne 100 km x 100 km zvýšila až o 5 stupňov Celzia v zime 2023 v porovnaní s rokom 2022. Dr Braun objasňuje, že to nemožno vysvetliť prirodzenými výkyvmi, najmä preto, že priemerná teplota v najvzdialenejších oblastiach Baltského mora býva ešte nižšia. V Poľsku bol jeden deň po výbuchu zistený rádioaktívny spad; vo Švajčiarsku sa objavil tri dni po udalosti.

 

Malo by sa poznamenať, povedal Dr. Braun, že miesto výbuchu bolo zrejme potrebné vybrať tak, aby odrážalo a zosilňovalo rázové vlny v dôsledku švédskeho elipsovitého pobrežia, čo im umožnilo zamerať sa presne na Kaliningrad cez podvodný kaňon. Mesto vzdialené 500 km utrpelo seizmický efekt 10-krát väčší ako jeho sused Bornholm, ktorý je len 70 km od miesta odstrelu potrubia. Záver výskumu Dr. Brauna:

„Žiadne zo siedmich nezávislých geofyzikálnych pozorovaní nemožno vysvetliť použitím konvenčnej výbušniny; musela byť použitá termonukleárna zbraň. Sabotáž Nord Stream bola tiež cieleným útokom rázovej vlny na Kaliningrad, čo podľa mňa robí Spojené štáty jediným možným vinníkom. Taktické sebaohrozenie Rusov detonáciou považuje za nepravdepodobné, Ukrajinu ako ďalšieho možného agresora nevlastniaceho jadrové zbrane možno tiež vylúčiť. Spojené štáty však disponovali jadrovými zbraňami, nosnými systémami a vďaka cvičeniu NATO BALTOPS 22 v Baltskom mori, ktoré sa uskutočnilo v júni 2022, mali aj nové, hlboké barytmetrické poznatky o podmienkach na možnom mieste. „BALTOPS tiež poskytlo jedinečnú príležitosť pre americké výskumné, vývojové a akvizičné komunity na uplatnenie súčasnej a vznikajúcej UUV technológie v reálnych prevádzkových prostrediach.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov