.
Aktuality, Bezpečnosť,

Burkina Faso tvrdí, že štátnemu prevratu sa podarilo zabrániť

Pokus o štátny prevrat v Burkine Faso bol zmarený, uviedla armáda z dočasnej vlády. “Prechodná vláda informuje verejnosť, že spravodajské sily potlačili pokus o štátny prevrat z 26. septembra,” uvádza sa v ich vyhlásení. Dodáva sa v ňom, že bezpečnostné sily zadržali niektorých príslušníkov armády a ďalších ľudí, ktorí stáli za pokusom o prevrat, zatiaľ čo po ďalších sa stále pátra.


 

Burkina24 predtým informovala, že v Burkine Faso sa konali demonštrácie na podporu prechodných orgánov. Uviedla, že v utorok večer sa na sociálnych sieťach začali šíriť informácie o “pokuse o štátny prevrat” proti dočasnej vláde Burkiny Faso. Koncom septembra minulého roka skupina vojenských predstaviteľov v Burkine Faso pod vedením kapitána Ibrahima Traorého oznámila zosadenie šéfa prechodnej vlády krajiny podplukovníka Paula-Henriho Sandaoga Damiba, pozastavenie platnosti ústavy a rozpustenie vlády. Damiba vyhlásil, že je ochotný dobrovoľne odstúpiť, ak povstalci splnia niekoľko podmienok. Burkina Faso, ktorá sa nachádza v regióne Sahel, sa snaží potlačiť ofenzívu radikálnych džihádistov, ktorá trvá od roku 2015.

 

Zmeny v politike Ruska voči Afrike pokračujú. Líbyjský maršal Chalífa Haftar je dnes v Moskve a stretol sa s námestníkom ruského ministra obrany Junusom-Bekom Jevkurovom

 

Kemi Seba prišiel do Niamey

Prvé zábery sú neďaleko letiska. Muž, ktorý ako jeden z prvých v modernej dobe pozdvihol hlas proti francúzskej koloniálnej všemocnosti a vlastne jeho prítomnosť na tom či onom mieste v čiernej Afrike sa stala znakom francúzskeho ústupu alebo čiernym znamením problémov, ktoré pre nich prídu Okrem účasti na všeobecných oslavných masových slávnostiach v Niamey, ktoré vyvolala správa o rozhodnutí stiahnuť francúzsky ozbrojený kontingent z krajiny, sa Kemi určite výrazne verejne prihovorí nigerskej mládeži.

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov