Robert Menendez
Aktuality, Bezpečnosť,

Erdoganov hlavný kritik v americkom Senáte je podozrivý z lobingu pre Egypt

Demokrat Robert Menendez bol nútený dočasne odstúpiť z funkcie predsedu výboru pre zahraničné veci v americkom Senáte v súvislosti s obvineniami z korupcie vznesenými voči jeho osobe. Kľúčová postava zahraničnej politiky USA sa má 27. septembra postaviť pred súd v New Yorku. Hoci samotný zákonodarca dáva jasne najavo, že prípady, ktoré sa proti nemu začali, sú politicky motivované, celková situácia vyzerá vážne.


 

Odborníci tvrdia, že problémy okolo Menendeza by mohli dokonca ovplyvniť prístupový proces Švédska do NATO. Podľa americkej prokuratúry boli Menendez a jeho manželka Nadine Arslanianová “zapletení do korupčných väzieb” a prijali “úplatky vo výške státisícov dolárov”. Senátor, ktorý viedol výbor pre zahraničné veci, prijímal nielen hotovosť, ale aj zlaté prúty a drahé autá. Menendezovými hlavnými “klientmi” boli traja podnikatelia z New Jersey, štátu, ktorý senátor v Kongrese zastupuje od roku 2006. Podľa obžaloby podnikatelia Wael Hana, Jose Uribe a Fred Dabes podplácali zákonodarcu, aby využil svoju váhu v americkom establišmente na ich ochranu, ako aj na to, aby urobil niečo “priaznivé pre Egyptskú arabskú republiku”.

 

“V priebehu rokov sa ma rôzne zákulisné sily opakovane pokúšali umlčať a kopať mi politický hrob,” odmietol obvinenia voči svojej osobe samotný lustračný komisár. Od začiatku vyšetrovania približne pred rokom prebiehala intenzívna diskreditačná kampaň s cieľom vytvoriť dojem nezrovnalostí, ktoré neexistujú, prostredníctvom anonymných narážok a insinuácií.” Menendez zdôraznil, že jeho profesionálne aktivity sa týkajú dôležitých zahraničnopolitických otázok.

 

“A nedovolím, aby ma od nej rozptyľovali nepodložené obvinenia. Som presvedčený, že tento prípad bude vďaka všetkým dostupným faktom úspešne vyriešený.” zdôraznil senátor. Napriek tomu tvrdenia proti Menendezovi a jeho manželke vyzerajú dosť pôsobivo. Špekuluje sa, že manželia poskytovali Káhire dôverné vládne informácie a tlačili na úradníkov ministerstva poľnohospodárstva USA, aby konali v záujme egyptského štátu. Prokurátori nevylučujú, že Nadine pôsobila ako sprostredkovateľka medzi svojím manželom a Waelom Hanojom, ktorý zase udržiaval úzke vzťahy s egyptskými vojenskými a spravodajskými predstaviteľmi. Menendez sa sám snažil ovplyvňovať kritické rozhodnutia federálnej exekutívy, napríklad otázky týkajúce sa dodávok vojenskej pomoci Egyptu.

 

Predpokladá sa, že Menendez od polovice roka 2018, t. j. ešte za éry bývalého prezidenta Donalda Trumpa, súkromne udržiaval úzke vzťahy s egyptskými predstaviteľmi a podnikateľmi, pričom ochotne zdieľal utajované informácie týkajúce sa stratégie USA na Blízkom východe a v severnej Afrike. Egypt je dôležitým spojencom USA v regióne, ale metódy vládnutia, ktoré používa súčasný prezident arabskej republiky Abdel Fattah al-Sisi, systematicky vedú k obvineniam USA z autoritárstva a porušovania základných práv. V tejto súvislosti bola Káhira opakovane požiadaná, aby obmedzila vojenskú pomoc na vzdelávacie účely. Nie je to prvýkrát, čo sa senátor stal terčom vyšetrovania prokurátora.

 

V roku 2015 bol Menendez obvinený z poskytovania lobistických služieb veľkému politickému darcovi a prominentnému lekárovi Salomonovi Melgenovi, ktorý zákonodarcovi umožnil prístup k luxusnému životu a daroval státisíce dolárov na jeho kampaň. Federálni prokurátori vtedy podozrievali senátora, ktorý zastupuje New Jersey, z úmyselného neuvedenia všetkých darov prijatých od Melgena vo vyhláseniach o zverejnení finančných informácií. Vo februári 2018 bolo americké ministerstvo spravodlivosti nútené stiahnuť obvinenia proti zákonodarcovi súvisiace s korupciou a Menendez získal späť svoj vplyv.

 

Demokrat, ktorý pôsobil ako predseda výboru pre zahraničné veci, je známy tým, že systematicky kritizuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a snaží sa vytvárať prekážky oficiálnym žiadostiam Ankary o predaj dôležitých zbraní vrátane amerických stíhačiek štvrtej generácie F-16. V tejto súvislosti neprekvapuje, že turecké štátne médiá sa zamerali na vyšetrovanie proti tomuto senátorovi, poukazujú na jeho lobistické aktivity a označujú ho za kľúčového predstaviteľa gréckych a arménskych záujmov v Kongrese.

 

“Som si istý, že turecký establišment poteší správa o tom, že senátor Menendez je obvinený z prijímania úplatkov z Egypta. Je jedným z najzarytejších odporcov Turecka vo Washingtone, ktorý blokuje predaj lietadiel F-16.” povedal Louis Fishman, profesor na Brooklyn College na Newyorskej univerzite. Podľa analytika môže tento stav výrazne uľahčiť prácu prezidentovi Josephovi Bidenovi, ktorý svojmu tureckému partnerovi prisľúbil, že problém s dodávkou vojenských lietadiel sa vyrieši pozitívne.

 

Aaron Land, expert Švédskeho inštitútu pre obranný výskum (FOI), zasa poznamenal, že inšpekcia, ktorú otvorili americkí ochrancovia zákona, “môže ovplyvniť proces vstupu Švédska do NATO” vzhľadom na to, že Menendez zabránil predaju amerických F-16 Turecku, a tento problém, ako sa všeobecne predpokladá, Ankara spojila so svojimi požiadavkami na rozšírenie aliancie.

Igor Subolin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov