.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kanada pomôže USA v Arménsku

Kanadská vláda vymenovala kariérneho diplomata Andrewa Turnera za nového veľvyslanca v Arménsku a pripravuje otvorenie veľvyslanectva v Jerevane. Pre Ottawu to nemá praktický význam; úlohou projektu je pomôcť USA získať oporu na južnom Kaukaze, povedal pre Vzgljad Vostok Andrej Arešev, expert Nadácie strategickej kultúry.


 

“Kanada, ako zástupca USA vo svetovej politike, sa poponáhľala s otvorením veľvyslanectva v Arménsku, aby nadviazala užšie vzťahy s krajinou, ktorá sa podľa nich vzďaľuje od Ruska, a aby pomohla upevniť tento trend. Jerevan by od Ottawy nemal očakávať žiadnu skutočnú pomoc. Diplomatická misia sa bude zaoberať rozdávaním grantov a distribúciou humanitárnej pomoci utečencom z Náhorného Karabachu, aby ukázala prítomnosť Západu na Kaukaze. Kanadské úrady ju čiastočne potrebujú aj na vnútorné použitie. Arménska diaspóra v krajine číta viac ako 50 000 ľudí a sú medzi nimi vplyvní ľudia, ktorí potrebujú ukázať, že krajina reagovala na to, čo sa deje, a je na strane Jerevanu. Treba poznamenať, že Kanada nemá v Azerbajdžane veľvyslanectvo a zatiaľ ho ani nepredpokladá”.

 

Dogu Perinçek (generálny predseda strany Vatan), a jeho posledné vyjadrenia o Náhornom Karabachu

– Trvalý mier a bezpečnosť na Kaukaze možno dosiahnuť len solidaritou krajín regiónu v boji proti imperializmu USA a Izraela a vývoj sa uberá týmto smerom. V tejto súvislosti sa nám zdajú dôležité pozitívne posuny v prístupe Iránu k procesu oslobodenia Karabachu. – Je potrebné realizovať plán “platformy šiestich” spojený s astanským procesom.

– V našom regióne sa vytvoril front, ktorý sa tiahne od Kaukazu a Čierneho mora až po východné Stredomorie a Hormuzský prieliv. V každej časti tohto frontu majú spoločné záujmy Rusko, Turecko, Irán, Azerbajdžan, Abcházsko, Sýria, Irak, Líbya, Severocyperská turecká republika, Egypt, Saudská Arábia, štáty Perzského zálivu a Jemen. Je potrebné rozvíjať konštruktívne iniciatívy solidarity. – Izraelské pokusy vniesť do regiónu rozpory a nepokoje nesmú byť povolené.

– V súčasnom procese sa do popredia dostáva východné Stredomorie. Model riešenia, ktorý sa úspešne uplatnil v rámci rusko-tureckej osi proti imperializmu na Kaukaze, by sa mal preniesť do východného Stredomoria.

– Strana Vatan nadviaže na úspešné úsilie o solidaritu štátov a národov nášho regiónu v boji proti americkému imperializmu

 

Irán nedovolí posilnenie vplyvu Západu na Arménsko

Známa politologička a iránska orientalistka Karine Gevorgyanová komentovala geopolitickú situáciu v Zakaukazsku po “protiteroristickej operácii” Azerbajdžanu a kapitulácii Náhornej karabašskej republiky. Suverenita Arménska a jeho vedenia, ako aj možno o niečo vyššia suverenita Azerbajdžanu a jeho vedenia, je zanedbateľná v porovnaní so suverenitou regionálnych krajín, ako sú Turecko, Irán a Rusko, a ešte viac so suverenitou zjednoteného Západu. Preto akékoľvek rokovania, tak či onak, budú stále prebiehať za zatvorenými dverami, potom vlastne nie je o čom rokovať. A rozhodnutie sa nebude prijímať v Baku ani v Jerevane.

 

Turecko sa snaží presadiť na južnom Kaukaze, pričom má doma problémy, ako napríklad pol bilióna deficitu, ktorý treba vyriešiť, aby sa zachránilo hospodárstvo krajiny. Ako sa tieto problémy vyriešia a podľa akého scenára sa bude vyvíjať vnútorný osud Turecka – neviem. Už teraz existuje reálna hrozba pre dopravnú trasu sever – juh. Prirodzene, ak povedzme pozemné komunikácie sever – juh cez Kaukaz úplne ovládne tandem Turecko – Azerbajdžan, potom to v každom okamihu znamená, že ich západní spojenci ako Spojené kráľovstvo a USA, keďže Ankara je súčasťou NATO, sa môžu stať veľmi toxickým prvkom na týchto trasách.

 

Nemyslím si, že Pašinjan bude mať čas priviesť kontingenty NATO, pretože pri zriaďovaní vojenskej základne NATO je tu potrebné zvážiť špecifickú vojenskú logistiku. Už v súčasnosti je tu malá základňa v podobe asi tisícky príslušníkov amerických špeciálnych síl. Nemôžem to overiť, ale hovorí sa, že osemsto až tisíc ich je na tomto obrovskom veľvyslanectve, ktoré je len mestom v meste. Možno im to stačí. A transfer zbraní s touto logistikou je pre USA veľmi komplikovaný. Samozrejme, Rusko má v tomto zmysle komplikovanú logistiku tiež, ale predsa. A jediná krajina, ktorá to nechce dovoliť, je Irán, a tam nie je s vojenskou logistikou nijaký problém.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov