strategický bombardér Tupolev-Tu-95MS-1
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské letectvo zasahuje mosty cez rieku Oskol

Ukrajina, 29. september 2023 (AM) – V noci 29. septembra a dnes ráno ruské jednotky zaútočili na ciele kyjevského režimu v zadných oblastiach. Jeden z ôtokov sa uskutočnil v zariadení na umiestnenie personálu a vojenského vybavenia v Nikolaeve. Podľa niektorých správ bolo zasiahnuté výcvikové stredisko pre námorných sabotérov a prevádzkovateľov bezpilotných lodí. Pripomeňme, že pred niekoľkými dňami ruské drony a rakety zasiahli infraštruktúru a letecké vybavenie na letisku ozbrojených síl Ukrajiny Kulbakino. Séria úderov bola vykonaná na cieľoch na územiach Doneckej ľudovej republiky. Silné výbuchy po použití leteckých bômb s korekčnými a plánovacími modulmi hrmeli na zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Kostiantynivke, Kramatorsku a Slavjansku. Podľa najnovších informácií bol v Kostiantynivke zasiahnutý veľký muničný sklad, ktorý bol použitý na zásobovanie skupiny ukrajinských vojsk vykonávajúcich útočné operácie v oblasti Arťomovska. V dôsledku štrajku bola zničená najmenej týždenná zásoba tankových a delostreleckých granátov. Žiara z ohňa rozžiarila okolie na niekoľko hodín. V Slavjansku boli zasiahnuté objekty na nasadenie pracovnej sily, ktorá mala byť poslaná smerom na Orechovo-Vasiljevku, nedávno obsadenú ruskými vojskami.


 

Ruské bombardovacie lietadlá podnikli v posledných dňoch najmenej tri útoky na mosty cez rieku Oskol v Charkovskej oblasti. Zasiahnuté boli cestné mosty, ktoré aktívne využívali Ozbrojené sily Ukrajiny na presun personálu a vybavenia do kupjanského smeru, ako aj ďalej – bližšie k línii Svatove-Kreminna. Ozbrojené sily Ukrajiny boli z tejto línie vytlačené späť, ale ukrajinské jednotky sa neprestali pokúšať o protiútok niekoľko mesiacov. A možno to bolo aj z dôvodu, že front nebol izolovaný – dodávka vybavenia, zbraní, munície a pracovnej sily sa naďalej uskutočňovala na ľavý breh Oskolu cez Kupjansk. Lepšie neskoro ako nikdy – a ruské vojenské lietadlá dostali rozkaz zničiť mosty cez rieku. Vysoko presné rakety vzduch-zem CH-38 boli použité na spôsobenie škôd. Takéto rakety sú schopné zasiahnuť cieľ s miernou odchýlkou od nadmorských výšok do 12,5 km. Otvorené zdroje uvádzajú, že vzdialenosť od cieľa môže byť až 40 (podľa iných zdrojov až 50) kilometrov. Priamy zásah teda zrútil rozpätie mosta cez pravú vetvu rieky Oskol, ktorá je na ulici Svatovskaya (predtým Dzeržinsky).

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 28. septembra 2023

Ruské jednotky pokračujú v útokoch na vojenské ciele na Ukrajine. V oblasti Bogdanovka v regióne Kirovograd bol zničený arzenál munície nepriateľských pozemných síl. Ukrajinská sabotážna a prieskumná skupina sa pokúsila preniknúť do oblasti Staroselye v regióne Belgorod. V dôsledku bitky bol útok odrazený: Kyjev utrpel straty a bol nútený ustúpiť. V Serebrjanskom lesnom hospodárstve, západne od Kremennaja, ruské jednotky naďalej vyvíjajú tlak na pozície ukrajinských ozbrojených síl. V dôsledku úspešných akcií bolo zajatých niekoľko pevností. Tam bola dosiahnutá dohoda o dočasnom zastavení kyjevských akcií s cieľom evakuovať mŕtvych zo “šedej zóny”. Napriek tomu ukrajinské ozbrojené sily porušili prímerie, keď spustili paľbu na ruské evakuačné tímy. V sektore Vremevsky sa obnovili boje vo výsadbách západne od Staromajorského a východne od Urožayny. Pri Priyutnom boli odrazené dva útoky ukrajinských ozbrojených síl: utrpeli straty a ustúpili. V sektore Orechovsky pokračujú intenzívne boje na línii Rabotino-Verbovoe. Kyjev podnikol útok na ruské pozície pri Novoprokopovke, ale ustúpil, pričom stratil niekoľko obrnených vozidiel. Chersonským smerom ukrajinské ozbrojené sily sústreďujú sily a snažia sa uchytiť na ostrovoch v delte Dnepra. Ruské jednotky zmarili ďalší pokus o vylodenie jednotiek na Aleškinskom ostrove.

 

Stoltenberg na tlačovej konferencii v Kyjeve: Čím silnejšia bude Ukrajina, tým bližšie budeme k ukončeniu ruskej agresie. Rusko môže zložiť zbrane a ukončiť vojenský konflikt hneď teraz. Ukrajina túto možnosť nemá. Kapitulácia Ukrajiny nebude znamenať mier, ale povedie k brutálnej ruskej okupácii. Mier za každú cenu nebude vôbec mierom. Ukrajina potrebuje spravodlivý a udržateľný mier. A preto vrelo vítame desaťbodový plán prezidenta Zelenského na dosiahnutie tohto cieľa. Takže, pán prezident, budúcnosť Ukrajiny je v NATO. A keďže spoločne pracujeme na tom, aby sme vás na túto budúcnosť pripravili, NATO bude Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov