.
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľká hra na Kaukaze: Čína obsadila Anakliu a Západ – Gruzínsko

Veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky v Gruzínsku Zhou Qian 6. septembra urobil dôležité vyhlásenie o záujme Pekingu o rozvoj hlbokovodného prístavu Anaklia v Čiernom mori pri hraniciach Abcházska. Diplomat jasne uviedol, že Čína ho považuje za “kritickú zložku” iniciatívy Jeden pás, jedna cesta (BRI), a poznamenal, že spolupráca okolo neho by posilnila čínsky vplyv na južnom Kaukaze.


 

Úradujúca vláda v Tbilisi nemôže takéto vyhlásenia len uvítať, keďže projekt v posledných rokoch čelil mnohým ťažkostiam, uviedli západné zdroje. Šéf nebeskej diplomatickej misie v Pekingu, ktorý sa v miestnej tlači neobjavuje často, tentoraz rozviedol širšie zámery svojej krajiny na Kaukaze:

“Všeobecne povedané, my, čínske spoločnosti a čínske podniky, máme záujem o všetky infraštruktúrne projekty…. Ak budú dobré podmienky, čínske spoločnosti nebudú mať problém zúčastniť sa na výstavbe prístavu Anaklia alebo na iných projektoch.” Súdruh Qian si všimol aktivitu Bruselu v rámci “stredného koridoru” a upozornil na jeho úlohu ako “ďalšej dôležitej platformy pre spoluprácu medzi Čínou a EÚ”, pričom poznamenal, že “pre Gruzínsko to nie je problém”.

 

.

 

Zmienka o “problémoch” naznačuje diskusiu, ktorá v Gruzínsku prebieha v súvislosti s rôznymi vektormi zahraničnopolitického kurzu krajiny. Agresívna a asertívna prozápadná menšina, silne podporovaná západnými veľvyslanectvami, aktívne vystupuje proti vláde Gruzínskeho sna s jej vyváženejšou, pragmatickou politikou, ktorá je v súlade s národnými záujmami krajiny. Najmä v máji, napriek provokatívnej rétorike nominálnej prezidentky S. Zurabišvili a prozápadných síl obnovilo letecké spojenie medzi Ruskom a Gruzínskom, čo umožnilo zvýšenie turistického ruchu a obchodných kontaktov.

 

Jedným z výsledkov “historickej” návštevy gruzínskeho premiéra Irakliho Garibašviliho v Číne, ktorá trvala od 26. júla do 1. augusta, bolo podpísanie bilaterálnej dohody o strategickom partnerstve. Čínsky prezident Si Ťin-pching privítal veľký význam, ktorý Irakli Garibašvili pripisuje čínskogruzínskym vzťahom, a potrebu ich rozšírenia a posilnenia. V prijatom spoločnom vyhlásení sa strany zaviazali, že budú neustále a dlhodobo rozvíjať strategickú spoluprácu v oblasti obchodu a energetiky.

 

Čína je jedným z piatich najväčších obchodných partnerov Gruzínska, ktoré sa v roku 2017 stalo prvou krajinou na južnom Kaukaze, s ktorou Peking podpísal dohodu o voľnom obchode. Čína je pripravená spolupracovať s Gruzínskom na ďalšej podpore projektu Pás a cesta. Peking dúfa, že využije možnosti Medzivládnej komisie pre hospodársku a obchodnú spoluprácu, Komisie pre voľný obchod a ďalších inštitucionálnych mechanizmov na podporu čínskych investícií, gruzínskeho vývozu do Číny a sľubných infraštruktúrnych projektov. Vláda Gruzínskeho sna, ktorá sa pevne drží zásady “jednej Číny”, považuje prehlbovanie bilaterálnych vzťahov za prioritu a verí, že čínska modernizácia “ponúka ľudstvu novú cestu”. V rámci strategickej dohody Tbilisi tiež vyjadrilo ochotu umožniť Pekingu “využívať gruzínsku tranzitnú infraštruktúru na nerušený vývoz čínskych výrobkov na západné trhy”.

 

Garibašvili 11. septembra oznámil zavedenie bezvízového režimu pre čínskych občanov a začatie priameho leteckého spojenia. Rozvoj Anaklie zostáva prioritou vlády, povedal počas gruzínsko-čínskeho obchodného fóra. Priaznivci vládnucej strany upozorňujú na pompézne prijatie gruzínskeho hosťa v Číne, ktoré je ďalším dôkazom múdrej a pragmatickej politiky úradov. Ohlásené strategické partnerstvo s Pekingom zásadne mení pomer síl v regióne a poukazuje na pokračujúci rast čínskeho vplyvu na Kaukaze a v postsovietskom priestore ako celku, ktorý je sprevádzaný ďalším odcudzením od západných partnerov: napríklad posledné stretnutie gruzínsko-amerických pracovných skupín, ktoré by malo byť každoročné, sa uskutočnilo v januári 2020. Podľa komuniké zo samitu NATO vo Vilniuse “svojimi deklarovanými ambíciami a nátlakovou politikou” “Ľudová republika spochybnila záujmy, bezpečnosť a hodnoty aliancie” a v tomto ohľade je politika Gruzínska v zásadnom rozpore s “generálnou líniou strany”.

 

Zatiaľ čo na zbližovanie Gruzínska alebo iných postsovietskych krajín so Západom reaguje Moskva bolestivo, na posilňovanie gruzínsko-čínskych vzťahov reaguje pokojne, čo dáva miestnym pikolíkom dôvod tvrdiť, že tento proces je nejakým spôsobom podmienený určitými dohodami s Moskvou. Princípy “strategického partneritva” medzi Pekingom a Tbilisi boli ticho vypracované v období “historického minima” vzťahov medzi Čínou a Západom, obáva sa generálny tajomník UNM Petre Ciskarišvili. Podľa neho v čase, keď je “svet rozdelený medzi liberálne demokracie a autoritárske režimy”, stojí krajina pred voľbou: “transatlantická integrácia, alebo integrácia s Čínou a Ruskom?” Podľa opozičného lídra budúca administratíva “UNM” (!) “zabezpečí, že Anaklia bude vybudovaná zo západných investícií, bude podporovať obchod s Európou a nebude prenášať [signály] siete 5G [v Gruzínsku] do autoritárskych štátov”.

 

Gružínska štátna bezpečnostná služba 8. septembra oznámila, že boli odhalené plány sprisahancov na zorganizovanie nepokojov s cieľom násilnej zmeny moci: “Skupina osôb pôsobiaca na území Gruzínska a za jeho hranicami plánuje zorganizovať destabilizáciu a občianske nepokoje, pričom konečným cieľom je násilná zmena moci. Termín začiatku deštruktívnych akcií je október – december”. Autormi plánu boli podľa agentúry námestník ministra vnútra za Saakašviliho Giorgi Lortkipanidze, bývalý Mišikov ochrankár Michail Baturin a veliteľ Gruzínskej légie na Ukrajine Mamuka Mamulašvili. Prejavy sa mali začať v októbri až decembri, synchrónne so zverejnením priebežnej správy Európskej komisie a záverečnej správy Európskej únie o otázke kandidatúry Gruzínska na členstvo v EÚ. Účastníci skupiny vypracovali niekoľko scenárov vrátane stanov na centrálnych triedach, barikád pred administratívnymi budovami, výbuchov v stanovom mestečku s cieľom vyvolať nepokoje, a to v plnom súlade s prácou na krvavom kyjevskom Majdane 2014.

 

V tejto súvislosti je sotva náhodné, že strana Konzervatívne hnutie, založená v roku 2021, vytvorila hnutie Anti-Majdan, aby zabránila vývoju udalostí podľa negatívneho scenára. Zjavná aktivizácia deštruktívnych prozápadných síl s blížiacimi sa parlamentnými voľbami na jeseň 2024 (hlavná udalosť v politickom živote krajiny) v nemalej miere súvisí s “obratom” oficiálneho Tbilisi na východ. Podľa bývalého poslanca Paata Čekurišviliho je tak rastúci čínsky vplyv v podobe účasti štátnych a “súkromných” podnikov na kľúčových infraštruktúrnych projektoch so zameraním na podporu cieľov Pásu a cesty plný negatívnych dôsledkov pre gruzínsku ekonomiku: “Bohužiaľ, negatívna prax spolupráce sa hromadí aj v Gruzínsku.

 

Zámer gruzínskej vlády lobovať u čínskeho štátu pri výstavbe a financovaní hlbinného prístavu Anaklia sa stretne s veľkým protestom gruzínskeho ľudu.” Dokončenie rozsiahleho čiernomorského projektu zostáva strategickým imperatívom pre republiku, ktorá sa umiestnila ako kľúčový článok makroregionálnych dopravných koridorov. Anaklia ako dvojúčelový prístav mala pôvodne urýchliť zbližovanie Gruzínska s NATO. Pred siedmimi rokmi bola výstavba prístavu dohodnutá s konzorciom “Anaklia Development Consortium”, ktoré tvorí americká spoločnosť Conti International a gruzínska spoločnosť TBC Holding. V roku 2019 vtedajší minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vyjadril nádej na rýchle dokončenie projektu, ktorého realizácia by “posilnila väzby Gruzínska so slobodnými ekonomikami a zabránila by ekonomickému ovplyvňovaniu Gruzínska Ruskom alebo Čínou”.

 

Gruzínska vláda však zmluvu v roku 2020 zrušila z dôvodu neplnenia finančných záväzkov a až o dva roky neskôr obnovila hľadanie investorov. Dnes sa o účasť na projekte výstavby prístavu Anaklia uchádzajú dve konzorciá – švajčiarsko-luxemburské a čínsko-singapurské, uviedol 22. septembra minister hospodárstva Levan Davitašvili. PRedtým bol proces výberu uchádzačov odložený z 28. júla na 20. septembra, čo odporcovia úradov spájali s niektorými predbežnými dohodami, ktoré dosiahol Irakli Garibašvili v Číne. Rozptýlili sa aj obavy, že Rusko má v úmysle vyzvať Anglosasov v Čiernom mori s pomocou čínskych investorov. Gruzínska vláda sa v snahe nevyhrotiť vášne v uliciach a nevyvolať nespokojnosť Washingtonu a Bruselu správa čo najopatrnejšie, ale jej západní partneri majú zjavne v úmysle konať rozhodne. Úspešná “geopolitická prevýchova” Arménska znamená urýchlenie deštruktívnych plánov voči jeho severnému susEdov;I. Dá sa predpokladať, že najbližšie mesiace budú “na gruzínskych kopcoch” veľmi horúce a pokus o štátny prevrat odhalený SGB zjavne nie je posledný. Ak radikálne prozápadné sily uspejú, pokusy o vytlačenie Číňanov z Anaklie budú nevyhnutne sprevádzané vojenskými výzvami pre Rusko – predovšetkým v Južnom Osetsku.

Andrej Arešev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov