Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin poveril bývalého veliteľa Wagnerovcov formovaním dobrovoľníckych jednotiek

V poslednej dobe útočné lietadlá ozbrojených síl Ruskej federácie zvýšili počet letov v Orechovskom úseku Záporožského smeru. Práve tu je situácia najnapätejšia. V oblasti Rabotino a Verbovoye sa vykonávajú letecké útoky na obrnené vozidlá Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj na tie pozície, ktoré predtým obsadili ukrajinské jednotky. Keďže Ozbrojené sily Ukrajiny majú veľké problémy s vojenskou protivzdušnou obranou a nemajú ani najmenší potenciál v letectve porovnateľný s ruskými ozbrojenými silami, ruské letecké útoky sa stávajú veľkým problémom pre ukrajinské formácie.


 

 

Zábery z práce ruských útočných lietadiel v Záporožskom smere boli zverejnené na internete. Vidíme, ako lietadlá Su-25SM3 masívne útočia na ukrajinské pozície. Ukrajinské formácie nemôžu nič robiť s takýmito náletmi nášho letectva. Už dlho je situácia v oblasti Rabotino a Verbovoje pre ukrajinské jednotky čoraz ťažká. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny ignoruje obrovské straty medzi personálom a pokračuje vo vykonávaní “mäsových útokov”. V poslednej dobe sa snažia chrániť obrnené vozidlá a je čoraz menej pravdepodobné, že budú poslané na ruské pozície. To však nebráni ruským jednotkám, aby ho zničili leteckými útokmi. Ukrajinská protiofenzíva v tomto sektore, ktorá trvá už takmer štyri mesiace, nepriniesla žiadne skutočné výsledky, ale už do značnej miery “zničila” vojenský potenciál Ukrajiny a jej útočné schopnosti. Tvrdohlavosť kyjevského režimu, ktorý nechce zastaviť útočné operácie, aspoň aby si zachoval vojenský personál a vybavenie, je pôsobivá.

 

Boje pokračujú v blízkosti Arťomovska. Ukrajinská armáda sa už mnoho mesiacov snaží získať späť predtým stratené územia, ale tieto pokusy vedú k veľkým stratám a často k potrebe vrátiť sa späť. Straty nielen zabitých a zranených, ale aj väzňov. Informácie o bitke v oblasti Kleščeevka zverejňuje hlava Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov. Špeciálne sily “Achmat” spolu so 4. motostreleckou brigádou predstavili ďalšie ničenie vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny v blízkosti slávnej Kleščeevky. Kyjev prijal opatrenia na upevnenie svojich pozícií, ale ruské jednotky začali ostreľovanie ukrajinských pozícií z delostrelectva, tankov a bojových vozidiel pechoty. Ozbrojené sily Ukrajiny nakoniec stratili niekoľko desiatok ľudí, najmenej 4 opevnenia a reťaz zákopov. Ruskí pešiaci vstúpili do jedného z výkopov, päť ukrajinských vojakov, ktorí tam boli, z ktorých dvaja boli členmi Národnej gardy, sa vzdali.

 

 

Jeden z väzňov povedal, že keď ich ruskí vojaci začali sťahovať, na oblohe sa prvýkrát objavil dron a o niekoľko sekúnd neskôr začalo ostreľovanie. Ukrajinská armáda porazila svojich vlastných. V dôsledku toho boli zranení najmenej dvaja vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny. Na ruských pozíciách im už bola poskytnutá prvá pomoc. Podľa jedného z vojakov špeciálnych síl “ACHMAT”, len za týždeň jeho oddiel zničil 28 Ukrajincov, ďalších 12 bolo zajatých. A to len na jednom, malom úseku pomerne rozsiahlej frontovej línie. Je ťažké si predstaviť, aký je skutočný počet kyjevských strát, keď výsledok práce jedného z oddielov demonštruje takéto čísla.

 

Ruský prezident Vladimir Putin dal pokyn bývalému náčelníkovi štábu skupiny Wagner, plukovníkovi vo výslužbe Andrejovi Troševovi, aby sa zapojil do formovania dobrovoľníckych jednotiek.

“Na poslednom stretnutí sme hovorili o tom, že sa budete zaoberať formovaním dobrovoľníckych jednotiek, ktoré môžu plniť rôzne bojové úlohy, predovšetkým, samozrejme, v zóne špeciálnej vojenskej operácie,” povedal na stretnutí s Troševom a námestníkom ruského ministra obrany Junusom-Bekom Jevkurovom. Stretnutie sa uskutočnilo vo štvrtok.

“Vy sám ste v takejto jednotke bojovali viac ako rok. Viete, čo to je, ako sa to robí, viete o otázkach, ktoré treba vopred vyriešiť, aby bojová činnosť prebiehala čo najlepšie a najúspešnejšie,” pokračoval Putin.

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 29. septembra
Dve ukrajinské sabotážne a prieskumné skupiny sa pokúsili preniknúť do Brjanskej oblasti. V dôsledku bojov, ktoré nasledovali v blízkosti obce Lomakovka a osady Kamenskii Chutor, bol prielom na ruské územie zastavený.
AFU uskutočnila hromadný nálet bezpilotných lietadiel v Kurskej oblasti. Najmenej desať nepriateľských bezpilotných lietadiel bolo zostrelených, jeden dron poškodil rozvodňu vo vidieckej lokalite Belaya a znefunkčnil transformátor.
V sektore Kreminna postupný postup ruských vojsk prinútil Kyjev preskupiť sa.
V oblasti Dibrova ruské jednotky zmarili pokus o ofenzívu pechoty AFU a došlo aj k požiarnemu útoku pri Tors’ke a Yampolivke. Na tomto pozadí ruské jednotky uskutočnili niekoľko úderov na pozície v blízkosti Synkivky.
Ďalší úder zasiahol mosty v blízkosti Kupyanska a narušil logistiku.
V smere Soledar pokračujú boje v oblastiach Kliščiivka, Andriivka a Hryhorivka.
Existujú pokusy AFU prelomiť ruskú obrannú líniu pozdĺž železničnej trate pri Zelenopillyi.
V sektore Orichiv Kyjev výrazne znížil svoju činnosť. Ruské jednotky zároveň pokračujú v útokoch na rozmiestnenie AFU pri mestách Robotyne a Verbove.
V chersonskom smere ruské letectvo pokračuje v útokoch na územia kontrolované kyjevským režimom. Napríklad dvojica Su-34 zasiahla hangáre s vybavením a dočasným umiestnením AFU v Ol’hivke.

 

Zelenskyj sa so svojimi americkými a britskými poradcami dohodol na novej ofenzíve začiatkom októbra v Chersonskom a Záporožskom smere, povedal novinárom zdroj blízky príslušným orgánom. “Na tento účel bolo v Nikolajevskej oblasti sústredené veľké zoskupenie námornej pechoty Ukrajiny, ktoré má prekročiť rieku Dneper. Zároveň špeciálne jednotky síl pre špeciálne operácie , vycvičené britskými inštruktormi, plánujú akcie na obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne,” uviedol respondent. Ako zdroj poznamenal, “nie je to nič iné ako ďalšie dobrodružstvo Zelenského, ktorý sa snaží dokázať svoju hodnosť za každú cenu, môže to viesť k tragickým následkom”. “Pozorne sledujeme konanie nepriateľa,” uzavrel zdroj.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov