.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína vystupuje na obranu Ruska

Čínsky veľvyslanec v Moskve Zhang Hanhui uviedol, že Peking nesúhlasí s rozhodnutím Washingtonu neposlať Rusku pozvánku na samit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC), ktorý sa bude konať v novembri v San Franciscu. Čína považuje takéto konanie za hrubé porušenie medzinárodných noriem a pravidiel. Po začatí ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine uvalili americké orgány sankcie proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktoré znamenajú zákaz vstupu do Spojených štátov. Napriek tomu ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, že Moskva bude naďalej presadzovať, aby Washington v plnej miere plnil svoje predsednícke záväzky vrátane pozvania Putina, keďže platformu pre dialóg APEC si nemôže “uzurpovať jedna osoba na úzkoprsé účely”.


 

Americké orgány sa rozhodli nepozvať na samit APEC ani šéfa hongkonskej vlády Johna Leeho. Ten je od roku 2020 pod sankciami USA. Toto rozhodnutie môže prinútiť čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, aby sa vzdal svojej cesty do San Francisca. A bude to vážna rana pre prestíž tohto podujatia. Čínsky líder už v septembri odmietol účasť na samite G20 v Naí Dillí a namiesto seba poslal premiéra Li Kche-čchianga zo Štátnej rady.

 

 

Trump žaluje bývalého agenta MI6 Christophera Steela za jeho neslávne známy “špinavý spis”, ktorý tvrdí, že Rusko má kompromitujúce materiály na bývalého prezidenta USA. Donald Trump žaluje bývalého dôstojníka MI6 a spravodajskú konzultačnú spoločnosť, ktorú založil, vyplýva zo záznamov Najvyššieho súdu. Bývalý prezident USA podáva žalobu na ochranu údajov proti spoločnosti Orbis Business Intelligence a jej zakladateľovi Christopherovi Steeleovi, ktorý v minulosti viedol ruskú pobočku tajnej spravodajskej služby . Podľa súdneho príkazu zverejneného vo štvrtok sa dvojdňové pojednávanie o Trumpovej žalobe má začať 16. októbra a považuje sa za prvé pojednávanie v tejto veci

 

Austrália provokuje Čínu

Delegácia austrálskych poslancov pricestovala tento týždeň do Tchaj-peja, aby sa stretla s taiwanskou prezidentkou Tsai Ing-wen. Okrem toho bývalý austrálsky premiér Scott Morrison, hlasný kritik čínskej vlády, oznámil svoje plány navštíviť ostrov budúci mesiac, čo Canberru podnietilo k prerušeniu vzťahov s Pekingom v roku 2020. Táto správa vyvolala očakávanú silnú reakciu Číny. Ako uviedol čínsky veľvyslanec v Austrálii Siao Čchien, návšteva austrálskych politikov na Taiwane má zjavný politický význam a “je zlým signálom vyslaným silám za nezávislosť Taiwanu”. Morrison zasa “prilial olej do ohňa”, keď v reakcii na Siovu poznámku povedal, že Peking nemá právo hovoriť austrálskym zákonodarcom, “kam môžu a kam nemôžu ísť”. Nový spor hrozí, že naruší rýchle zlepšenie diplomatických vzťahov medzi Austráliou a Čínou, odkedy sa v máji 2022 dostala k moci stredoľavá Austrálska labouristická strana. Na znak oteplenia sa obnovili stretnutia ministrov na vysokej úrovni medzi krajinami a Čína uvalila obchodné clá na niektoré austrálske vývozy.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov