.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský premiér: Prečo sme stále členmi MMF, Svetovej banky a WTO?

Ruský premiér Mišustin vystúpil na Moskovskom finančnom fóre. Je jasné, že keďže išlo o podujatie protokolárneho charakteru, nemožno od Mišustina očakávať žiadne odhalenia (najmä kritiku menových orgánov), ale niektoré detaily môžu byť zaujímavé. Mišustin teda okrem iného povedal:


“Príjmová zložka sa výrazne zvýšila, čo umožní financovať viac výdavkov. Aby sa v prvom rade zaručilo jednoznačné plnenie všetkých sociálnych záväzkov a zabezpečil sa ďalší rozvoj ponukovej ekonomiky…

 

Hlavným motorom rastu budú investície a spotrebiteľská aktivita, rozširovanie výrobných odvetví.” To je priama kritika menových orgánov, ktoré sú kategoricky proti investičnej aktivite, pretože (údajne) môže spôsobiť infláciu. V skutočnosti infláciu spôsobila umelá devalvácia rubľa a nákladová inflácia, ktorú nemožno odstrániť zvýšením úrokovej miery. Napriek tomu centrálna banka úrokovú sadzbu zvýšila, v dôsledku čoho sa podľa názoru väčšiny mojich respondentov a expertov hospodársky rast, o ktorom hovoril Putin na začiatku roka a Mišustin v prejave, o ktorom uvažujeme, už skončil.

 

V tomto zmysle sú mimochodom príznačné súkromné investície, ktoré na pozadí rozpočtových investícií vyzerajú veľmi biedne. Je to pochopiteľné – súkromné investície sa snahou menových orgánov stali nerentabilnými a nie sú hlupáci, ktorí by svoje peniaze hádzali do prázdna. Vráťme sa však k Mišustinovým samostatným slovám.

 

“Teraz je potrebné pokračovať v práci na posilnení finančnej suverenity a zabezpečení hospodárskej udržateľnosti. Spolu s ostatnými krajinami sme v procese transformácie celého globálneho finančného systému. A to okrem iného znamená boj o technologické prvenstvo, o odborníkov, o zdroje energie a mnohé ďalšie.

 

” Toto je priamy apel na menové autority, ktoré sa nás snažia za každú cenu udržať v brettonwoodskom dolárovom systéme. Je to však aj apel na vládu: prečo sme stále členmi MMF, Svetovej banky a WTO? Ak nám to už neprináša žiadny úžitok, okrem toho, že nám to vyslovene škodí? ”

 

Celý tento príbeh so sankciami konečne mnohým krajinám jasne ukázal, že bez vlastného technologického zaostávania môžu ľahko, povedal by som, spadnúť cez palubu… Preto vláda kladie mimoriadny dôraz na rozvoj domácej výroby. Podporujeme vývoj aj osvojenie si moderných riešení na ruskom území… Prioritnú pozornosť venujeme – všetci o tom počuli – elektronickej rádioelektronike, chemickému priemyslu, strojárstvu, doprave a energetike, posilňujeme technologickú a personálnu suverenitu krajiny” To všetko je úplne správne, ale samotné rozpočtové zdroje na to nestačia, zatiaľ neexistuje efekt substitúcie dovozu v potrebnom objeme. Jednoducho preto, že na to nie je dostatok rozpočtových prostriedkov. A nie sú tu ani súkromné investície.

 

Na tom istom fóre šéf banky VTB vlastne obvinil vládu, ktorá dala banke lodiarsky priemysel, že odmieta pracovať, pretože podľa jeho názoru má táto spoločnosť zápornú hodnotu. No a minister financií pekne zažartoval, že ceny sú celkom normálne, ak nekupujete … Pýta sa, a prečo Spojenú lodiarsku korporáciu dostala VTB, namiesto toho, aby založila normálnu spoločnosť na zber investícií? A preto, že nie sú hlupáci, Spojená lodiarska korporácia bola umiestnená do trhovej niky a v tejto nike sú investície nerentabilné… Najmä ak sa majú vyplácať z obranných zákaziek, na ktorých je voľnosť práce s peniazmi veľmi obmedzená. A ak k tomu pripočítame, že snahy menových orgánov (t. j. toho istého ministra financií) zvýšili náklady o 20 – 30 %, a to ešte nie je koniec roka …. Tu by som vlastne chcel skončiť. Zatiaľ. Pretože si musíme uvedomiť, že len úsilie (časti) vlády nestačí na dosiahnutie výsledkov. Rusko potrebuje viac finančných mechanizmov. A tie nielenže zatiaľ nemá, ale zatiaľ o nich ani nemôže diskutovať.

Michail Chazin

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov