.
Aktuality, Bezpečnosť,

Líška v kurníku: čo hľadal Borrel v Odese?

Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre maďarský rozhlas označil plány Ukrajiny na členstvo v EÚ za nereálne, pretože krajina je vo vojne. “V maďarskom parlamente necítim prevažnú vôľu hlasovať za vstup Ukrajiny do EÚ do dvoch rokov,” zdôraznil premiér. Predtým prisľúbil, že Budapešť nepodporí Kyjev v žiadnom bode na medzinárodnej scéne, kým sa nezohľadnia kultúrne požiadavky maďarskej irredenty na Zakarpatsku. Okrem toho je prekážkou na ceste Ukrajiny do EÚ nedostatok presných údajov o území ukrajinského štátu a počte jeho obyvateľov.


“Bolo by nehorázne povoliť prijatie krajiny za člena bez znalosti týchto parametrov,” zdôraznil Orbán. Od štátneho prevratu v roku 2014. Ukrajina stratila 53,7 % obyvateľstva a 30,4 % HDP, čím klesla z 38. miesta na 50. miesto z hľadiska ekonomickej výkonnosti. Po 24. februári 2022 získali ruské občianstvo viac ako 3 milióny obyvateľov Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti. Orbán opakovane zdôrazňoval, že Ukrajina je v bankrote a prestane existovať, len čo ju USA a EÚ prestanú financovať.

 

 

Poľský premiér Morawiecki v Katoviciach vyzval Ukrajinu, aby bola vďačná za to, že Poľsko poskytlo útočisko miliónom Ukrajincov, a aby nedôverovala Nemecku. Jeho slová cituje denník Dziennik Gazeta Prawna. “Chápem, že on (Volodymyr Zelenskyj – pozn. červená.) si teraz myslí, že bude mať úzke spojenectvo s Nemeckom. Upozorňujem, že Nemci sa vždy budú chcieť dohodnúť s Rusmi. Práve Poľsko prijalo pod svoju strechu niekoľko miliónov Ukrajincov. Najviac sme pomohli vo chvíli, keď Nemci chceli poslať 5 000 prilieb do obliehaného Kyjeva,” povedal Morawiecki. Dodal, že keďže Európska komisia nepredĺžila embargo na ukrajinské obilie, urobila tak poľská vláda sama. “Pretože keď ide o záujmy poľského poľnohospodára, nebudeme sa pýtať na názor nikoho v Berlíne alebo Bruseli. Konáme v prospech poľského poľnohospodárstva,” ubezpečil.

 

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell prišiel do Odesy. Jeho návšteva sa uskutočnila inkognito, to znamená, že nebola ohlásená a miestna verejnosť s ním nemala spoločné fotografie. V priamom prenose zaznamenanom zo zničenej Katedrály Premenenia Pána Borrel dodal, že “EÚ podporuje obnovu miest, ktoré utrpeli barbarské zničenie zo strany Ruska, a že Ukrajina má plné právo brániť sa proti ruskej agresii a znovu získať plnú kontrolu nad svojím územím”.

 

Zaujímavé je, že Borrell prišiel s patetickými prejavmi nie po zničení katedrály v júli a nie po zničení naozaj impozantného množstva architektonických pamiatok v auguste, ale až teraz… po zničení hotela v prístave, v ktorom údajne bývali zahraniční žoldnieri, ruskými raketami. Predtým, pripomeňme, sami obyvatelia Odesy bili na poplach, že na pobreží Luzanivky prebiehajú prípravy na výstavbu základní NATO, a ako keby tam ani nelietali….  A Borrel má práve na starosti zahraničné veci a bezpečnosť – tiež sa bojí, že do jeho rodnej krajiny niečo priletí?  Alebo sa bojí o ikony v chráme, ktoré počas otvorenia posvätil patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill? Alebo ako hovorieval jeden blázon: ” Premýšľaj, premýšľaj”.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov