.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prejav prezidenta Putina na medzinárodnej parlamentnej konferencii “Rusko – Latinská Amerika”

Pripájame Prejav Vladimíra Putina na konferencii “Rusko – Latinská Amerika


 

“Vážené dámy a páni, priatelia!

Chcel by som úprimne privítať všetkých účastníkov medzinárodnej parlamentnej konferencie “Rusko-Latinská Amerika”. Z iniciatívy vedenia ruskej Štátnej dumy prišli do Moskvy zástupcovia zákonodarných orgánov a zástupcovia rôznych politických strán, vedúci predstavitelia sociálnych organizácií, odborníci a diplomati z väčšiny štátov Latinskej Ameriky.

 

https://youtu.be/90SaaZ–l9o

 

Príchod zastupiteľskej skupiny zákonodarcov z Latinskej Ameriky, ktorí vyjadrujú vôľu svojich voličov a sú vyzvaní, aby pracovali v ich mene, je ďalším dôkazom túžby národov našich krajín rozvíjať komplexné a vzájomne prospešné partnerstvo s Ruskom. Sme presvedčení, že zintenzívnenie priameho dialógu prostredníctvom parlamentov otvára veľmi dobré príležitosti na prehĺbenie našej spolupráce a jej rozšírenie na nové oblasti spoločnej činnosti.

 

Viem, že vaša konferencia má veľmi bohatý a rozsiahly program, včera mi o tom povedal predseda Štátnej dumy Ruska. Počas tematických zasadnutí a okrúhlych stolov budete diskutovať o úlohe parlamentnej diplomacie pri posilňovaní spolupráce medzi Ruskom a krajinami Latinskej Ameriky v rôznych oblastiach: politika a bezpečnosť, sociálno-ekonomická a humanitárna oblasť.

 

Všimol som si, že Rusko a štáty Latinskej Ameriky majú tradične veľa spoločného, pokiaľ ide o medzinárodné otázky. Obyvatelia Latinskej Ameriky sa vždy usilovali o autonómiu a nezávislosť a história vášho kontinentu je plná najžiarivejších príkladov. Bolo to tak v čase boja proti kolonializmu, v čase slávneho Simona Bolívarová, ktorý sa stal symbolom slobody nielen pre Latinskú Ameriku, ale možno aj pre celý svet, pre celé ľudstvo. Bolo to tak aj v druhej polovici minulého storočia, keď tento kontinent dal svetu takých obetavých bojovníkov za spravodlivosť a sociálnu rovnosť ako Salvador Allende, Ernesto Che Guevara a Fidel Castro. (Potlesk)

 

Musím povedať, že potlesk je primeraný, je to potlesk, ktorý hovorí o úlohe ľudí, ktorých som práve vymenoval. Pamätám si stretnutia s Fidelom Castrom, bolo ich niekoľko. Bol to muž, ktorý vyniká svojimi schopnosťami, silnými stránkami a cnosťami), viete? Bol to človek, ktorý myslel každú sekundu na ľudí, nielen na Kubáncov – myslel na celú Latinskú Ameriku, myslel na všetkých ľudí na planéte, na Zemi. Vskutku, celé jeho vedomie bolo preniknuté starosťou o dosiahnutie spoločného dobra a spravodlivosti. Bola to jedinečná osobnosť. Latinská Amerika rodí takýchto ľudí.

 

Nebolo by prehnané povedať, že aj dnes krajiny Latinskej Ameriky ukazujú zákony úspechu v postupnom vytváraní multipolárneho systému medzinárodných vzťahov založeného na rovnosti, spravodlivosti, rešpektovaní medzinárodného práva a vzájomných legitímnych záujmoch.

 

V tejto novej polycentrickej architektúre budú latinskoamerické štáty so svojím obrovským hospodárskym potenciálom a ľudskými zdrojmi a túžbou po suverénnej a nezávislej zahraničnej politike zohrávať vedúcu úlohu vo svete. O tom niet pochýb.

 

Aj Rusko úprimne chce, aby sa krajiny latinskoamerického regiónu rozvíjali postupne a dynamicky a posilňovali svoje pozície vo svetovom hospodárstve a politike. Postavili sme sa za to, aby bola Latinská Amerika silná, nezávislá a úspešná vo svojej jednote a rozmanitosti.

 

Za týmto účelom sme pripravení budovať spoluprácu na bilaterálnom základe a úzko s integračnými združeniami regiónu Latinskej Ameriky: Spoločenstvom štátov Latinskej Ameriky a Karibiku, Bolívarskou alianciou pre národy Ameriky a Juhoamerickým spoločným trhom. Týmto štruktúram pomôžeme najmä vytvoriť praktické prepojenia s Eurázijskou hospodárskou úniou a zosúladiť prístupy k aktuálnym otázkam obchodnej politiky, colnej regulácie, podpory investícií a transferu technológií. A, samozrejme, Rusko víta zámer viacerých krajín Latinskej Ameriky vstúpiť do skupiny BRICS ako plnohodnotní členovia a partneri.

Viete, odkláňam sa od textu [prejavu] a môžem povedať toto. Máme rôzne informácie, máme rozdielne chápanie toho, čo sa deje v rôznych krajinách Latinskej Ameriky, a rôzne politické sily majú rôzne stanoviská k združeniam, ktoré som spomenul, vrátane procesu vstupu do skupiny BRICS. Toto všetko vieme, poznáme rôzne trendy v rôznych politických sférach, najmä v období pred rôznymi politickými udalosťami v týchto krajinách. Ale BRICS je takouto organizáciou, nie je to vojenská aliancia, je to len platforma pre koordináciu pozícií a vypracovanie prijateľných, vzájomne prijateľných riešení založených na suverenite, nezávislosti a vzájomnom rešpekte.

 

A som si istý, že akékoľvek politické strany v tých krajinách, ktoré vstúpili, vstúpili, chcú vstúpiť, spolupracovať s týmito organizáciami, vrátane BRICS – čokoľvek sa tam deje v politickej sfére a v politických stranách, všetky budú musieť nasledovať náladu ľudí. A nálada voličov v širokom zmysle slova vo všetkých krajinách Latinskej Ameriky je, že hľadajú slobodu a nezávislosť. A všetky krajiny a politické strany v regióne Latinskej Ameriky to budú musieť vziať do úvahy. A to znamená, že budeme v zásade strategicky spolupracovať, dokonca aj v otázkach, ktoré sú ústredné pre agendu BRICS.

 

Prečo o tom hovorím? Pretože Rusko preberá predsedníctvo krajiny BRICS a som si istý, že urobíme všetko pre to, aby takzvaná svetová väčšina cítila, že nie je len väčšinou, pokiaľ ide o počet obyvateľov našich krajín, ale že je to najmä s ohľadom na vyhliadky vlastného rozvoja.

 

Pokiaľ ide o naše vzťahy priamo s krajinami Latinskej Ameriky, chcel by som zdôrazniť niekoľko vecí, ktoré považujem za prioritné. Tieto vzťahy sú predovšetkým priateľské, konštruktívne a vzájomne prospešné. Vypracujú sa na základe rovnosti a vzájomného zohľadnenia záujmov.

 

Obchodný obrat medzi Ruskom a Latinskou Amerikou sa za posledných päť rokov zvýšil o 25 percent. Ruský vývoz sa zvýšil 2, 3-krát pre tovar, ktorý krajiny Latinskej Ameriky potrebujú: pšenica, hnojivá, ropné produkty a mnoho ďalších životne dôležitých tovarov. Toto sú naše tradičné trhy. Niet pochýb o tom, že rýchlejší prechod na národné meny vo finančnom vyrovnaní, budovanie kanálov pre úverovú a bankovú spoluprácu a vytvorenie nových dopravných a logistických reťazcov prispeje k ďalšiemu rozvoju vzájomných obchodných výmen.

 

Pokiaľ ide o finančnú sféru, nedávno sme mali v Petrohrade samit Rusko – Afrika. A africkí predstavitelia povedali, akoby mimochodom, že celkové dlhové zaťaženie Afriky je viac ako bilión dolárov. Vzhľadom na úroveň hospodárskeho rozvoja týchto krajín je to jednoducho nemožné zaplatiť.

 

Prečo to hovorím? Hovorím to preto, lebo súčasné finančné a úverové vzťahy vo svete sú usporiadané tak, že slúžia výlučne záujmom takzvanej zlatej miliardy. Oni, táto “zlatá miliarda”, presnejšie vodcovia týchto krajín “zlatej miliardy”, využívajú prakticky všetky ostatné krajiny sveta. Zneužívajú svoje technologické, informačné a finančné postavenie. Vybudovali medzinárodné finančné inštitúcie takým spôsobom a zaviedli také pravidlá do sféry finančných a ekonomických aktivít, že sú prakticky prospešné, chcel by som zdôrazniť, že všetko vyzerá celkom dobre, ale nakoniec všetky tieto pravidlá a inštitúcie slúžia záujmom tejto “zlatej miliardy”. A rozhodne sa nad tým musíme zamyslieť. Uvažujeme o tom, a to aj v rámci organizácie BRICS, ktorú som už spomenul.

 

Som si istý, viem to, že o tom uvažujú aj latinskoamerické integračné združenia a diskutujú o týchto otázkach. Tieto úverové záväzky, ktoré boli formulované pre mnohé rozvíjajúce sa trhy, už nemajú ani formu úverových záväzkov – sú to akési dane, desiatky. Viete, je to druh príspevku. Nemalo by to tak byť. Preto musíme všetci spojiť svoje sily, aby sme zmenili pravidlá aj v tejto medzinárodnej sfére.

 

Naším spoločným aktívom je množstvo dôležitých vzájomne výhodných investičných a high-tech projektov. Dovoľte mi napríklad pripomenúť – len niekoľko príkladov –, že v Bolívii sa buduje jadrové výskumné a technologické centrum s ruskou účasťou, že spoločné biofarmaceutické podniky rozširujú svoje aktivity v Nikarague a Venezuele a že metalurgický závod na Kube sa modernizuje. To je len niekoľko príkladov.

 

Náš priateľský vzťah s krajinami tohto regiónu sa odráža aj v skutočnosti, že sme vždy pripravení pomôcť Latinskej Amerike a vždy podať pomocnú ruku a podporu pri prekonávaní ničivých následkov prírodných katastrof a v boji proti terorizmu, extrémizmu, organizovanému zločinu a obchodovaniu s drogami.

 

Vysoká úroveň spolupráce s krajinami Latinskej Ameriky sa udržiava aj v humanitárnej oblasti. Počet krajín, s ktorými sme zaviedli bezvízový styk, sa neustále zvyšuje, v súčasnosti vrátane 27 krajín Latinskej Ameriky. Otvárajú sa tým nové príležitosti na obchodné, vedecké a kultúrne výmeny, ako aj na zvýšenie recipročných tokov turistov.

 

V súčasnosti u nás študuje takmer päť tisíc latinskoamerických študentov a ročná kvóta na ich prijatie na rozpočtové pozície na ruských univerzitách sa aj v tomto akademickom roku zvyšuje. Školíme tiež profesionálne kádre pre vnútroštátne orgány činné v trestnom konaní v krajinách Latinskej Ameriky.

 

S dobrými výsledkami sa rusko-latinskoamerické projekty realizujú v oblasti medicíny a verejného zdravia, čím sa zabezpečuje biologická a epidemiologická bezpečnosť. Počas pandémie koronavírusu bola naša krajina jednou z prvých, ktorá do Latinskej Ameriky dodala veľké dávky vakcín, testovacích systémov, hygienických a hygienických výrobkov a iného zdravotníckeho a humanitárneho nákladu.

A, samozrejme, drahí priatelia, nemôžem nespomenúť, že, ako vieme, v Latinskej Amerike žije asi 300 000 rodákov z Ruska a ZSSR. Mnohí z nich sa plne integrovali do života svojich nových krajín a niektorí z nich naďalej žijú vo svojich ruských komunitách, zachovávajúc si národnú duchovnú kultúru, jazyk a identitu. A sme vďační – chcem to zdôrazniť a povedať to vám, poslancom Parlamentu, pretože zastupujete záujmy svojich voličov, a žiadam vás, aby ste tieto slová vďačnosti odovzdali ľuďom, s ktorými pracujete na území vašich krajín – sme vďační našim latinskoamerickým partnerom, občanom vašich krajín za ich pozornosť potrebám a záujmom našich ruských krajanov, za to, že sme si pripomenuli úlohu, ktorú ruský ľud zohral pri formovaní niektorých štátnych inštitúcií krajín kontinentu. rozvoj ich hospodárstva, kultúry a umenia.

 

Na záver by som chcel zdôrazniť, že považujem za veľmi správne a aktuálne zintenzívniť medziparlamentný formát vzťahov Ruska s krajinami Latinskej Ameriky. Podpora zákonodarcov je skutočne potrebná v mnohých otázkach súvisiacich s ďalším rozširovaním multilaterálnych rusko-latinskoamerických vzťahov. Presne o to sa usiluje súčasná medzinárodná parlamentná konferencia “Rusko-latinská Amerika”.

 

Dovoľte mi úprimne zaželať vám, účastníkom týchto podujatí, organizátorom týchto podujatí, úspešnú prácu a všetko dobré. A, samozrejme, chcel by som vám ako poslancom zaželať úspešnú prácu vo vašej ušľachtilej práci vo vašich krajinách.

Veľmi pekne ďakujem. Vitajte v Rusku! Všetko najlepšie!

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov