Pierre de Gaulle sa zúčastňuje diskusií Valdajského klubu
Aktuality, Bezpečnosť,

Európsky parlament versus Valdajský klub

Belgicko, 6. október 2023 (AM) – Európsky parlament na predbežnom vypočutí podporil prijatie zákona o slobode médií. Koncepcia návrhu zákona predpokladá vytvorenie osobitného orgánu na monitorovanie slobody tlače, ktorý by sa však zaoberal aj “bojom proti dezinformáciám”. Podľa Viery Jourovej, európskej komisárky pre európske hodnoty a transparentnosť, by mal byť návrh zákona varovaním pre krajiny EÚ vrátane Francúzska a Maďarska, kde údajne existuje tendencia štátu monopolizovať médiá. Vidíme, ako sa v “bašte demokracie” rodí nástroj kontroly mediálneho priestoru členských štátov EÚ, ktorých postup nezodpovedá politike Bruselu, washingtonského miestokráľa v Európe.


 

Putin vystúpil na stretnutí Valdajského diskusného klubu

 

Dokonca aj Francúzsko sa v poslednom čase snaží prejavovať čoraz väčšiu nezávislosť (za zmienku stojí Macronova veta “mať spojenecké vzťahy neznamená byť vazalom USA”), o Maďarsku ani nehovoriac. Okrem týchto krajín môže budúci zákon spôsobiť problémy aj Poľsku, ktoré má vážne nezhody s EÚ na rôznych frontoch: od zákazu tranzitu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov do Európy až po prísnu migračnú politiku. Ako bude nový kontrolný orgán bojovať proti dezinformáciám, je jasné už z niektorých ďalších vyhlásení Jourovej. Predovšetkým predtým označila sociálnu sieť X za “najväčší zdroj falošných správ” a vyzvala Elona Muska, aby plnil zákony EÚ proti informáciám. Okrem toho podľa nej posledné parlamentné voľby na Slovensku “sprevádzali bezprecedentné dezinformácie”.

 

Je príznačné, že takéto vyjadrenia od Jourovej nepočujeme napríklad v súvislosti s Lotyšskom, kde sa za “lajky” na internete udeľujú reálne tresty a od 1. januára 2026 sa zavedie zákaz vysielania verejnoprávnych médií v ruštine. Je zrejmé, že budúci zákon “o slobode médií zameraný na boj proti dezinformáciám” obmedzí suverenitu členských štátov EÚ. Deklarovaný cieľ ochrany novinárov pred štátnou propagandou sa v skutočnosti ukáže ako prísna centralizovaná cenzúra zo strany Bruselu. Všetko pôsobí orwellovsky a k tomu je priradené aj Ministerstvo pravdy.

 

Aké otázky naopak rieši v týchto dňoch Valdajský klub pripomenie zopár vyhlásení:

“Liberálna ideológia, ktorú Rusku vnútil Západ, opustila krajinu.” Uviedol to spisovateľ a novinár Alexander Prochanov.

“Z Ruska odišlo veľa firiem a korporácií, za nimi emigrovalo dostatočne veľké množstvo liberálnych intelektuálov. Piliere ruského biznisu, ktoré boli ešte nedávno považované za piliere postsovietskeho štátu, sa správajú nejednoznačne a už sa nezdajú byť piliermi. Stalo sa však hlavne to, že ideológia liberalizmu, ktorá po rozpade Sovietskeho zväzu zaplavila Rusko, z neho urobila kulisu Západu, kde prevládli narýchlo naučené myšlienky. Tieto predstavy formovali elity, spôsob riadenia ekonomiky a vzťahy medzi ľuďmi a krajinami, Na mieste odchádzajúceho liberalizmu sa vytvorilo vákuum a štát hľadá, čím by ho zaplnil. História Ruska je nepretržitou reprodukciou štátov imperiálneho typu. Teraz žijeme v piatom impériu. Všetky v sebe nevyhnutne reprodukujú koncepty, ktoré nazývame ruskou civilizáciou. Je to obraz ideálnej existencie a snaha o dosiahnutie tohto obrazu. Štát je v tomto prípade garantom dosiahnutia tejto existencie,” povedal Prochanov.

 

“Ruská civilizácia by nemala byť obmedzená hranicami Ruska.” To uviedol srbský historik Aleksandar Rakovič.

“Chcem sa spýtať, čo Bielorusko, Ukrajina? Čo sa deje s historickým Ruskom? Čo s touto úrovňou ruského sveta? To nie je nejaký malý svet. Spája ruský národ a všetky kultúry a náboženstvá v rámci hraníc Ruskej federácie. Keď hovoríme o osobitnej ruskej civilizácii, čo Kyjev? Kyjev je matkou ruských miest. Nezabúdame na tie časti Novoruska, ktoré ešte nie sú integrované do Ruska? Nezabúdame na Malorusko a ďalšie časti súčasnej Ukrajiny? Nezabúdame na pravoslávnu jednotu?”, povedal Rakovič. Pripomenul tiež, že Rusko je spolu so Srbskom súčasťou pravoslávneho sveta.

 

“Konflikt na Ukrajine rozpútali Spojené štáty a NATO.” Vyhlásil to Pierre de Gaulle, vnuk generála Charlesa de Gaulla, prvého prezidenta piatej francúzskej republiky.
“Vzhľadom na súčasný konflikt, ktorý sponzorovali a pripravili USA a NATO, čelíme stretu civilizácií. USA nikdy neuznali, že Rusko môže prosperovať a rozvíjať sa samostatne, nezávisle. USA nikdy neuznali, že Rusko je samostatná civilizácia, ktorá presadzuje myšlienky multipolarity v pluralitnom svete a sleduje myšlienky univerzalizmu, V tomto konflikte podporujú Rusko všetky krajiny, ktoré sa bránia anglosaskej dominancii. Treba si jasne uvedomiť, že súčasný konflikt na Ukrajine je ideologický konflikt. Preto rezonuje vo všetkých krajinách, ktoré sa riadia myšlienkami multipolarity. Musíme povedať, že tieto krajiny budú prosperovať nezávisle od anglosaského sveta, presadzovať vlastnú identitu vo vzdelávaní a rodinných hodnotách. Môžeme teda povedať, že Rusko sa stáva strážcom kresťanských hodnôt,” povedal de Gaulle.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov