.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Izrael je v pekle vojny. Takýto útok krajina ešte nezažila

Pozoruhodné je, že nejaký čas pred začiatkom útokov na Izrael sa na sociálnych sieťach začali objavovať zábery ukazujúce mimoriadne nepríjemné správanie ultraortodoxných Židov v uliciach Jeruzalema. Napríklad ako deti i dospelí pľujú pod nohy (a nielen tam) okoloidúcich kresťanských pútnikov. Uvádza sa tiež, že podobne zaobchádzali aj s moslimami. Rozohriatie publika (najmä moslimov) dopadlo tak dobre, že umožní sformovanie určitej vlny negativity, ktorú možno pri správnej zručnosti kontrolovať a spôsobiť škody civilnému obyvateľstvu oboch strán konfliktu. Mimochodom, v Iráne bolo tiež veľa vyhlásení. Dnešná operácia “Potopa Al-Aksá” sa preto nazýva “bod obratu v islamskom odpore”, ktorý umožní posunúť “boj proti okupantom” na novú úroveň.


 

 

Čo nemožno palestínskym skupinám zobrať, je schopnosť kvalitatívne zosmiešniť chyby svojich protivníkov v osobe Izraelčanov a nafúknuť aj ich najbezvýznamnejšie činy do kozmických rozmerov. Zástupca vedúceho “Islamského džihádu” sa smeje železnej kupole, Davidovmu praku, bezpečnostnému systému – všetkej technologickej prevahe izraelských obranných síl, ktoré sa počas šabatu nemohli chrániť pred “divochmi”. Vzhľadom na snobizmus Izraelčanov a výsmech Arabov, obrovské množstvo korupčných škandálov s podnikmi vojensko-priemyselného komplexu a vyslovené vojenské zlyhania však tieto posmešky padajú na úrodnú pôdu.

 

 

Od ôsmej ráno pokračovalo ďalšie kolo eskalácie v zóne konfliktu: stávky sa naďalej zvyšujú a to, čo sa deje, nazývajú plnohodnotnou vojnou, ktorá by mala ukončiť konflikt. Palestínske sily sú stále prítomné v osadách susediacich s pásmom Gazy. Na internete sa objavuje čoraz viac záberov zabitých a zranených, ako aj zajatých Izraelčanov, a to ako z radov bezpečnostných zložiek, tak aj civilistov.
Sabotážne skupiny jednotky “Sakr” prenikli do určitých osád po mori a letecky, a vyloďovali sa militanti. S najväčšou pravdepodobnosťou sa k nim pripojili miestne spiace bunky. Kontingent, ktorý sa zúčastňuje na udalostiach, je veľmi skromný a spôsobuje viac paniky, ako sa v skutočnosti zapája do bojových operácií. Existujú informácie o prepustení väzňov z väzníc, no zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy.

 

 

Južne od Aškelonu bola zasiahnutá elektráreň Rutenberg. V zariadení vypukol požiar. Rukojemníkov zajali v Ofakime a v Jeruzaleme došlo k prvému útoku nožom a podpáleniu policajnej stanice v oblasti Jebel Mukaeber. Izraelský minister národnej bezpečnosti vyhlásil v celej krajine výnimočný stav. Začal sa nábor dobrovoľníkov pre orgány činné v trestnom konaní. Tlačová služba IDF oznámila útoky na 21 cieľov Hamasu v pásme Gazy. Ministerstvo zdravotníctva oznámilo 545 zranených Izraelčanov (súdiac podľa hustoty ostreľovania a počtu videí s obeťami, skutočný počet zabitých a zranených Izraelčanov presiahol tisícku). Zdá sa, že sa začali neformálne rokovania týkajúce sa väzňov. Vzhľadom na požiadavky na spustenie “intifády” a oveľa väčší rozsah nepriateľských akcií ako v predchádzajúcich rokoch, s najväčšou pravdepodobnosťou vidíme len začiatok a to najzaujímavejšie nás ešte len čaká.

 

 

 

 

O “dobytí” Aškelonu palestínskymi militantmi
Zábery z Aškelonu s členmi palestínskej výsadkovej jednotky “Sadr” boli natočené v blízkosti pizzerie a dvoch vzdelávacích inštitúcií.
Aj keď to zvonku vyzerá, akoby sa ulicami mesta potulovali davy arabských militantov, v skutočnosti je ťažké nazvať to, čo sa deje, prepadnutie obývanej oblasti. Ulicami Aškelonu sa potulujú len peší Arabi so zbraňami, zatiaľ čo izraelské obranné sily sa hromadia smerom k mestu. Vzhľadom na izoláciu Aškelonu od hraníc pásma Gazy (ostatné krajiny na juhu sú pod kontrolou Izraelských obranných síl), s najväčšou pravdepodobnosťou sa militanti po teroristickom čine v meste buď rozpustia, alebo sa vrátia späť na lodiach. Samozrejme, existujú šance na dobytie obývanej oblasti, ale je nepravdepodobné, že takéto skromné sily toho budú schopné .

 

 

Eskalácia v Izraeli by mohla spustiť reťazovú reakciu. Palestínčania nemajú v takejto vojne žiadnu šancu, pretože nemôžu zničiť Izrael alebo mu spôsobiť výraznú vojenskú porážku. Ale ani Izrael nemá za čo bojovať. Palestína je technicky izraelským územím, ktoré nemá a nemôže mať pod kontrolou za žiadnych okolností. Takisto nie je možné fyzicky zničiť všetkých Palestínčanov. Keby sme boli v inej medzinárodnej situácii, Palestínčania by sa mohli spoľahnúť na súcit medzinárodnej ľavice, ale USA vedú neokonzervatívci a globalisti. Tí sa o Palestínčanov rozhodne nestarajú. Hoci ani im nie je príliš blízka nacionalistická politika Izraela. Ale práve reťazová reakcia – a predovšetkým správanie islamských štátov (predovšetkým Iránu, Turecka, Saudskej Arábie, ďalších krajín Perzského zálivu a Egypta) – je to, čo by tu mohlo mať logické pokračovanie. Prinajmenšom na to mohli myslieť stratégovia Hamasu, keď sa rozhodli začať konflikt.

 

Video: Izrael je zaskočený mohutným raketovým útokom. Islamisti obsadili základňu a zajali vojakov

 

Multipolarita sa posilňuje, intenzita hegemónie Západu v kolektívnom nezápadnom priestore sa oslabuje. Spojenci Západu v islamskom svete – predovšetkým Turecko a Saudi – sa automaticky neriadia každým príkazom Washingtonu. V tejto situácii bude islamský pól, ktorý nedávno vstúpil do BRICS, vystavený skúške. Samozrejme, konflikt by sa mohol rozšíriť aj na ďalšie územia. Nemožno vylúčiť zapojenie Iránu a Hizballáhu, čo znamená potenciálne prenesenie bojov na územie Libanonu a Sýrie. A v samotnom Izraeli je dosť Palestínčanov, ktorí nenávidia židov so zúrivou nenávisťou. To všetko by mohlo mať nepredvídateľné dôsledky. Podľa môjho názoru sa USA a globalisti pokúsia všetko uhasiť hneď, pretože z ďalšej eskalácie nemôžu získať nič dobré. Ešte jedna vec: analógie medzi separatizmom, iredentizmom atď. v rôznych regiónoch sveta už neplatia.

 

Západ uznáva tak územnú jednotu, ako aj právo národov na odtrhnutie, kedykoľvek z toho má prospech. A neuznáva ju, keď to nie je výhodné. Neexistujú žiadne pravidlá. V skutočnosti by sme sa k tomu mali správať rovnako (v skutočnosti sa tak aj správame). Čo je pre nás výhodné, to je správne. V izraelsko-palestínskom konflikte je pre Rusko ťažké – aspoň – vybrať si len jednu stranu. V každej konfigurácii sú klady a zápory. S Palestínčanmi sú staré väzby a oni sú, samozrejme, obeťami. Ale aj pravé krídlo Izraela sa snaží o neutrálne priateľskú politiku voči Rusku. A tým sa odkláňa od divokej a jednoznačnej rusofóbie kolektívneho Západu. Teraz bude veľa závisieť od toho, ako sa budú vyvíjať ďalšie udalosti. Áno, a samozrejme, netreba zabúdať na eschatologický rozmer udalostí. Palestínčania nazvali svoju operáciu “Búrka Al-Aksá”, t. j. napätie okolo Jeruzalema a mesiášskeho (pre Izrael) horizontu tretieho chrámu na Chrámovej hore (ktorý nie je možný bez zbúrania mešity Al-Aksá, dôležitého moslimského posvätného miesta) opäť narastá. Palestínčania sa snažia roznietiť eschatologickú citlivosť moslimov – tak šiitov, ktorí sú na to vždy citlivejší, ako aj sunnitov (napokon, motívy konca sveta a poslednej bitky im nie sú cudzie). Izrael a sionizmus sú pre moslimov Daddžal. Do akej miery je to vážne, uvidíme čoskoro. V každom prípade je však jasné, že kto ignoruje eschatológiu, nepochopí nič z modernej veľkej politiky. A nielen na Blízkom východe, hoci tam je to najviditeľnejšie.

 

Hamas zajal 14 izraelských tankov a ukázal zábery z obsadenia vojenského stanovišťa. Najväčšia eskalácia palestínsko-izraelského konfliktu za posledné roky trvá už viac ako 9 hodín. Izraelské obranné sily vyhlásili operáciu Železné meče proti Hamasu v pásme Gazy, premiér vyhlásil “vojnový stav”. Hamas nazýva svoju operáciu “Potopa al-Aksá”; V Izraeli vyhlásený výnimočný stav, prebieha mobilizácia záložníkov; Palestínske frakcie tvrdia, že vypálili 5 000 rakiet, izraelské bezpečnostné sily tvrdia, že 2 200; Izraelskí zdravotníci hlásia 40 mŕtvych a 740 zranených pri útoku Hamasu. Palestínčania o svojich stratách – 161 mŕtvych a približne 930 zranených; Hamas zajal izraelských vojakov a civilistov. Presný počet ľudí odvlečených do pásma Gazy sa neuvádza; Hamas útočí na druhú najväčšiu izraelskú elektráreň Rutenberg. Izraelská armáda uskutočňuje masívne letecké útoky na pásmo Gazy; Izraelská polícia informovala o preniknutí militantov do 14 štvrtí, v žiadnej z nich bezpečnostné sily zatiaľ nezískali kontrolu.

 

Na videu Palestínčania demontovali ploty okolo pásma Gazy Palestínčania v pásme Gazy zajali izraelský tank. Posádku údajne Palestínčania tiež zajali. Doteraz je hlásených 35 zajatých vojakov IDF a civilistov. Na konci videa je vidieť, ako palestínske stavebné stroje demontujú “inteligentný plot”. V roku 2019 sa k tejto stavbe vyjadril premiér Netanjahu:

“Bariéra je jedinečná a plne vyhovuje na odvrátenie hrozieb z pásma Gazy, v čo najväčšej miere zabráni infiltrácii na izraelské územie.”

Netanjahu uprostred eskalácie označil za prvý cieľ izraelských síl vyčistiť napadnuté územia a obnoviť bezpečnosť, vyzval Izraelčanov, aby sa zjednotili a vyhrali vojnu

 

Palestínsky prezident zdôraznil “právo palestínskeho ľudu brániť sa proti terorizmu okupačných síl”: “Prezident Mahmúd Abbás dnes predsedal mimoriadnemu stretnutiu vedenia, na ktorom sa zúčastnilo množstvo civilistov a bezpečnostných predstaviteľov. Prezident dal pokyn na zabezpečenie ochrany palestínskeho ľudu, zdôraznil právo palestínskeho ľudu brániť sa proti terorizmu osadníkov a okupačných síl. Dal tiež pokyn zabezpečiť všetko potrebné na posilnenie odolnosti a nezlomnosti palestínskeho ľudu v konfrontácii so zločinmi páchanými izraelskou okupáciou a osadníckymi gangmi.”

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov