.
Aktuality, Bezpečnosť,

Dmitrij Evstafiev: Jed postoja k ľuďom ako nástroju je čoraz infekčnejší…

Západný svet je čoraz viac nakazený jedom, ktorý s ľuďmi zaobchádza ako s nástrojmi. Prezident Vladimir Putin na Valdaji zopakoval to, čo západní politici už otvorene hovoria. Sám za seba konštatujem, že degradácia celej západnej politiky sa prejavuje predovšetkým v tom, že aj politici prvého stupňa hovoria nahlas veci, ktoré by mali vždy držať v hlave a nevyslovovať ich. Najmä to, prečo je potrebná “vojna na Ukrajine”, že Ukrajinci sú najlacnejší materiál na zadržiavanie a vyčerpávanie Ruska. To predsa nevymyslel ruský prezident! Jednoducho zhrnul to, čo sa hovorí na Západe, a to na veľmi vážnej politickej úrovni.


 

Na základe týchto vyjadrení Západu sa vynára otázka: kto je objektom demokracie, súčasťou demokratického procesu, demokratického priestoru sveta, ak chcete, a kde sú ľudské práva, inštitúcie, možnosť súdnej ochrany? Považujú sa za nich napríklad obyvatelia Ukrajiny, alebo ide o akúsi “šedú zónu”, v ktorej sa demokracia môže trochu scvrknúť v záujme politických záujmov Západu, t. j. sveta demokracie? To je najdôležitejšia otázka a je úplne jasné, že obyvatelia Ukrajiny nie sú vnímaní ako súčasť priestoru demokracie. Je tu však jedna nuansa: Západ sa na Ukrajine čoraz viac ponára do hybridnej vojny.

 

Zvláštnosťou hybridnej vojny (na rozdiel od konvenčnej vojny) je, že ideologický a informačno-politický vplyv pôsobí obojstranne. V konvenčnej reálnej vojne máte možnosť obmedziť ideologický vplyv druhej strany. Napríklad ideologický vplyv nacistického Nemecka na Sovietsky zväz bol, povedané na rovinu, ale malý. Na druhej strane v hybridnej vojne ide o otvorený systém. Zmyslom hybridnej vojny je vlastne zachovať otvorenosť systému. A tento prístup k obyvateľstvu, k spoločnosti ako k nástroju sa prenáša do západného sveta (v menšej miere do Spojených štátov, ale vo väčšej do Európy), pretože hybridná vojna sa zhoršuje. Pozrite sa, ako úprimne začínajú európski politici hovoriť o možnosti prepadnutia demokratických systémov už aj v Európe (nie na Ukrajine, kde sa takéto veci už dávno akceptujú), ale v Európe. Pistorius, Borrell, nemeckí, holandskí politici. V tomto zmysle jed zaobchádzania s ľuďmi ako s nástrojom infikuje západný svet čoraz viac. A tento aspekt je podľa mňa na tom, čo sa deje, najzaujímavejší.

Dmitrij Evstafiev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov