.
Aktuality, Bezpečnosť,

Iskandery zničili sklad rakiet NATO pri Mirgorode

Ruská armáda pokračovala v útokoch na ciele v rôznych regiónoch vrátane obsadených území nových regiónov Ruskej federácie. V Odeskej oblasti hlásili početné výbuchy Jeden z úderov zasiahol územie zariadenia, kde boli ukrajinskí vojaci. Podľa niektorých správ boli dôstojníci Ozbrojených síl Ukrajiny na dovolenke, niektorí podstupovali rehabilitáciu po liečbe a pred poslaním na front.


 

 

Údery zasiahli niekoľko zariadení v prístave a prístavnej časti Illičivska (kyjevským režimom premenovanej na Čornomorsk). V prístavnej časti vypukol požiar, ktorý sa dlho nedal uhasiť. K výbuchom došlo v sklade zbraní a munície v Poltavskej oblasti. Raketový útok zničil sklad, kde boli uskladnené rakety vyrobené NATO, vrátane rakiet SCALP neďaleko Mirgorodu. Ukrajinská strana tvrdí, že útoky na zariadenia v Odeskej oblasti boli vykonané raketami Onyx a v Poltavskej oblasti raketami Iskander. Útoky boli vykonané na skladoch majetku Ozbrojených síl Ukrajiny na pravom brehu Chersonskej oblasti. Zasiahnuté boli aj miesta personálu v Záporožskej oblasti, kde sa Ozbrojené sily Ukrajiny opäť pokúsili zaútočiť v smere na Verbove a obec Kopani.

 

 

Niekoľko ruských telegramových kanálov zverejňuje informácie o zmenách situácie na frontoch v oblasti osád Vesele a Spirne v smere Siverščyna. Predtým sa situácia v severskom smere nevyvíjala, dlho tu neboli žiadne aktívne nepriateľské akcie. Je zaujímavé, že ukrajinský generálny štáb nehlási nič o útočných akciách ruských vojsk v severskom smere. Večerná správa uvádza, že situácia v smere Siverščyna sa príliš nezmenila. Západní vojenskí experti už skôr varovali pred vysokou pravdepodobnosťou ruskej ofenzívy na jeseň 2023. Teraz ruská armáda postupuje v smeroch Kupiansk a Krasnolymansk. Je možné, že podnikne útočné akcie v mnohých ďalších oblastiach, kde nie sú silné ukrajinské rezervy.

 

 

Pred tromi dňami napríklad Ministerstvo obrany Ruskej federácie informovalo o zachytení pevnosti Ozbrojených síl Ukrajiny v severskom smere. Zatiaľ neexistujú podrobné informácie o tom, ako presne sa frontová línia posúva v oblasti Spirne a Vesele. Je však pravdepodobné, že ruské jednotky sa postupne snažia postupovať smerom na Seversk.
Situácia nie je najlepšia pre Kyjev v oblasti Makiivky (Luhanská ľudová republika). Tu sa ruské jednotky postupne pohybujú smerom k rieke Oskil a dedine Borovaya, ničia alebo nútia ústup ukrajinských formácií pôsobiacich v tomto sektore frontu.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti zo 6. októbra 2023
▪️V Sevastopole sa dva ukrajinské bezpilotné člny pokúsili preraziť do zálivu pri Severnom móle. Bola na nich spustená malá paľba, po ktorej bola vyslaná loď a vrtuľníky, aby zachytili odlietajúce drony.
▪️Ruské jednotky pokračujú v útokoch na vojenské ciele na Ukrajine.
V Charkove bolo niekoľko objektov používaných Kyjevom zničených zásahmi rakiet.
▪️Okrem toho bola napadnutá prístavná infraštruktúra na Dunaji.
Ruské bezpilotné prostriedky zasiahli trajektový priechod v Orlovke, kde bol uskladnený náklad pre potreby ukrajinských ozbrojených síl
▪️V kupjanskom sektore frontu ruské jednotky po delostreleckej príprave obnovili ofenzívu pozdĺž celej línie bojového dotyku. Najväčšia aktivita je pozorovaná pri Sinkovke, ktorej oslobodením sa otvorí priama cesta do Kupjanska.
▪️Na južnom krídle obrany Bachmutu vedú ruské jednotky protiútoky v oblasti Andreevka, Kleščevka a Grigorovka. Na Kyjevské pozície sa uskutočňujú intenzívne letecké útoky, v dôsledku ktorých ukrajinské ozbrojené sily trpia veľké straty.
▪️Na lokalite Vremyevsky pokračujú boje pri Urožainy. V oblasti Priyutnoye je relatívny pokoj. Kyjev sa preskupuje a sústreďuje sily na ďalšie útoky.
▪️V blízkosti Orechova ruské jednotky podnikli niekoľko protiútokov v oblasti Verbovoye. Kyjev sa pokúsil postúpiť na severnom okraji Novoprokopovky, ale bol odrazený späť na pôvodné pozície.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov