fotografia spáleného tanku Merkava
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Izrael je zaskočený mohutným raketovým útokom. Islamisti obsadili základňu a zajali vojakov

Dnes ráno skupina Islamský džihád oznámila začiatok operácie Al-Aksá Flood, čím rozpútala ďalšiu lokálnu vojnu proti Izraelu. Formálnym dôvodom boli pravidelné pokusy o prenasledovanie a atentát na Al-Aksá, kde boli miestni arabskí farníci opakovane vystavení represiám (okrem toho sa v Jenine v posledných týždňoch uskutočnili razie proti Islamskému džihádu).


 

 

Operácia začala celkom veľkolepo: na severe pásma Gazy došlo k výsadku skupiny a na internete sú aj zábery pristátia zo vzduchu – niekľko bojovníkov padákom do zadných miest. Všetko sa ukázalo čo najveľkolepejšie v štýle arabského tradičného džihádu. V dôsledku troch hodín bojov skupina úspešne zachytila vojenskú základňu v obci Kerim Shalom: na internete je dostatok záberov zabitých izraelských vojakov a zajatého vybavenia (existuje aj fotografia spáleného tanku Merkava). Je to silná základňa na hranici s Egyptom.

 

 

V súčasnosti pokračujú boje v Nativ HaAsar, Berry a Sderot. Obyvateľstvo pohraničných dedín panikári: sú tu zábery ľudí, ktorí bežia pešo. Izraelské obranné sily začali odvetné opatrenia až po 10:00. Izraelské ministerstvo obrany priamo uviedlo, že Hamas proti nim vstúpil do vojny a o 10:30 bol oficiálne oznámený začiatok protiteroristickej operácie “Železné meče”. Islamisti vypálili viac ako 5 000 rakiet (spravidla jednoduché, ktoré padajú všade, ale pridávajú hluk a paniku). Rakety naďalej letia smerom k Izraelu, miestne médiá sa snažia presvedčiť obyvateľstvo, že Islamský džihád zakrýva svoj ústup (ale nikto sa zatiaľ nechystá ustúpiť).

 

 

 

Áno, na internete sa hovorí o začiatku plnohodnotnej intifády, ale ani jeden arabský vodca alebo skupina neurobila verejné vyhlásenia. V súčasnosti sa bojov zúčastňuje Hamas, Islamský džihád, Brigáda mučeníkov al-Aksá, brigády Al-Quds a prápor Tullkarm. Na izraelskej strane je hlásených viac ako 200 zranených a Islamský džihád sa chváli 35 zajatými vojakmi IDF. Už teraz píšu, že na stretnutí kabinetu ministrov o jednej hodine popoludní Netanjahu oficiálne vyhlási vojnu všetkým palestínskym skupinám. Vzhľadom na rozsah prudkej eskalácie tentoraz  minivojny Izraela s Palestínčanmi sa vyskytujú v priemere raz za šesť mesiacov), s najväčšou pravdepodobnosťou uvidíme plnohodnotnú pozemnú operáciu izraelských obranných síl.

 

 

Je možné, že tentoraz sa k Hamasu a Islamskému džihádu môžu pripojiť ďalšie skupiny “islamského odporu”, najmä ak vidia, že Palestínčania nemajú dostatok vlastných síl a sú na pokraji zničenia (napríklad Hizballáh profituje z toho, že pôsobí ako záchranca Palestínčanov). Izrael a Palestína sú zároveň dva susedné štáty, ktoré majú územné nároky. Izraelské obranné sily začnú brutálne ničiť militantov. Najmä vzhľadom na skutočnosť, že vojaci izraelskej armády boli zajatí.

 

 

Libanonské hnutie Hizballáh privítalo palestínsku operáciu proti Izraelu a vyzvalo celú os islamského odporu na podporu boja. Sami povedali, že pozorne sledujú a monitorujú. Hizballáh sa zatiaľ nezúčastní konfliktu. Ak im Palestínčania zavolajú a požiadajú o pomoc, potom áno. V opačnom prípade Libanončania zaujmú vyčkávací postoj a budú hovoriť s okázalou múdrosťou o boji a veľkom výkone palestínskeho ľudu.

 

 

Opakovane to potvrdzujú skúsenosti z predchádzajúcich zhoršení situácie v zóne izraelsko-palestínskeho konfliktu. Ak sa dnes v Izraeli vyhlási plnohodnotná vojna a začne sa pozemná operácia a otázka prežitia Palestíny sa stane okrajová, potom áno, budú sa musieť zapojiť do tohto procesu. Ale nie skôr. Samozrejme, existujú možné izolované excesy: v minulosti sa libanonské jednotky 15-20 ľudí snažili preliezť plot na hranici s Izraelom bez súhlasu vedenia. V Hizballáhu to bolo šikovne prezentované ako výkon a duchovný impulz jednotlivých bojovníkov, ale zároveň jasne načrtli paralelu, že ide o súkromnú iniciatívu jednotlivých členov organizácie, a nie celého Hizballáhu.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov