Ak vás zaujíma dôvod všetkého, čo sa deje, je jednoduchý a vidíte ho na obrázku
Aktuality, Bezpečnosť,

Vtipný Pentagón: V najbližších dňoch zabezpečíme, aby mal Izrael všetko, čo potrebuje na obranu

Viete, kto sa dnes cíti ako najväčší hlupák? Poľsko. Včera Poľsko súhlasilo s presunom časti svojich existujúcich raketových systémov zem-vzduch Patriot na Ukrajinu výmenou za to, že Washington dodá Varšave systémy protivzdušnej obrany Iron Dome izraelskej výroby.


 

Prvé výsledky útoku Hamasu naznačujú veľmi dobre pripravenú ofenzívu: existujú míľniky, existujú ciele, existuje stratégia. To odlišuje túto intifádu od predchádzajúcich. Bolo dobytých sedem malých pohraničných miest, niekoľko vojenských základní, zasiahnutá druhá najvýkonnejšia tepelná elektráreň a ďalšia kritická infraštruktúra. Iron Dome – Železná kupola zlyhala – Palestínčania vystrelili viac ako 2000 rakiet. Na izraelskej strane už viac ako dvadsať mŕtvych a 500 zranených. Stratili sa dva tanky Merkava a desiatky ďalších obrnených vozidiel. To znamená, že úder je pripravený nielen informačne, ale aj vojensky. Je cítiť, že operáciu plánovali dôstojníci s bohatými bojovými skúsenosťami. Kto by to mohol byť?

.

 

Situácia v Palestíne je vážna. A je to stále vážnejšie a vážnejšie. Dôležité: podpora Iránu a Kataru. Arogantný postoj Turecka voči Izraelu. Ochota Hizballáhu otvoriť druhý front. A čo je najdôležitejšie: dĺžka a rozsah vojny. Jeden deň je už veľa na takúto neľútostnú situáciu. A ak bude trvať v blízkej budúcnosti, už sa tým rozšíri. Židia v Izraeli boli od začiatku postavení na sud pušného prachu. Samotný štát Izrael existuje vďaka Mošiachovmu prísľubu. Ak sa v kritickej situácii nepotvrdí, zrúti sa nielen Izrael, ale aj mnohé iné veci. Je búrka Al-Aksá dostatočne kritická? To sa ešte uvidí. Pozornosť sa odvrátila od nacistických teroristov v Kyjeve.

 

Červené body sú osady obsadené Arabmi

 

Vojenský expert Bildu Julian Repke analyzuje, ako sa Palestínčanom podarilo napadnúť Izrael nečakane pre jeho vedenie a z najpevnejšej časti hranice. Podľa jeho názoru to bolo odpaľovanie rakiet na Izrael a obsadenie vojenských základní diverznými manévrami.

1 Najprv militanti vypálili tisíce rakiet na izraelské mestá. Išlo skôr o diverzný manéver, keďže obyvatelia pohraničných oblastí boli zvyknutí na neustále ostreľovanie a mysleli si, že ide o bežný poplach.

2. Potom stovky militantov prekročili hranicu pásma Gazy, ktorá je jednou z najstráženejších hraníc na svete, s tisíckami kamier, dronov a pohraničnej stráže. Militanti si robili priechody v plotoch z ostnatého drôtu, cestovali na motorkách a pickupoch.

3 Palestínske drony zhadzujúce granáty na obrnené vozidlá a militanti na rogalách boli pre Izrael prekvapením. Bojovníci IDF neočakávali, že teroristi z Hamasu majú takúto leteckú náhradu.

4. Militanti sa plánovane presúvali rôznymi smermi a útočili na vojenské základne Tzikim a Nahal Oz, ako aj na hraničný priechod Erez. Prekvapili izraelskú pohraničnú stráž, zajali väzňov a obrnené vozidlá. Ale aj tieto útoky boli skôr odvedením pozornosti, povedal Repke.

5. Hlavným cieľom boli civilisti v pohraničných osadách ako Sderot, Netivot a Ofakim. Boli tam zabité desiatky ľudí a zajatí rukojemníci. Pri vstupe do pokojných miest v dopoludňajších hodinách sa Hamas nestretol s takmer žiadnym odporom.

6. Izraelské bezpečnostné sily teraz bojujú o znovuzískanie kontroly nad 21 lokalitami na juhu krajiny.

 

Pozoruhodne presne načasovaný príbeh. Z hľadiska “krátkeho času” (noc z piatka na sobotu) aj “dlhého času” – kritické oslabenie schopností Natanjahuovej vlády, a čo je najdôležitejšie, verejná kríza v Izraeli sa začala prenášať aj do armády. Zrejmým cieľom je rozšíriť tento rozkol, vytvoriť nový politický priestor na nátlak na izraelskú spoločnosť. Vo všeobecnosti – kolosálna skúška pre izraelskú spoločnosť, či sa vnútorná trhlina bude rozširovať. To by sa malo pozorne sledovať. – Úroveň taktického výcviku militantov je jednoznačne nadpriemerná (normálna). A je ich pomerne veľa.

 

4 oblasti po najmenej 40 mužoch. To je zoskupenie vrátane evakuačných tímov a rezervy 300 bojovníkov. Najmenej 150 je úderná skupina. To je na pomery regiónu veľa. Boli vycvičení, boli cvičení dlhý čas a zjavne nie v Gaze. Tam by to bolo viditeľné. Zaujímavá je výzbroj. A hľa, nebol by som prekvapený, keby sme dostali odpoveď na otázku, kam smerovali zbrane z Ukrajiny. Nie nevyhnutne, existuje veľa iných možností, ale nebol by som prekvapený.

 

Pozornosť izraelských spravodajských služieb, ako sa v tom čase zdalo, bola celá obsadená riadeným konfliktom v južnej a strednej Sýrii, kde sa “uši” izraelských spravodajských služieb už ani neskrývali. A pod týmto závojom sa niekomu podarilo vycvičiť najmenej 150 bojovníkov. Či išlo o chybný odhad alebo o “odvedenie pozornosti”, je zatiaľ ťažké povedať. Je však jasné, že smer hlavného úderu bol veľmi, veľmi zle odhadnutý.

 

Samozrejme, neverím v 5 000 rakiet. Ale je to veľa rakiet. A vyzerá to tak, že ich presnosť sa výrazne zvýšila. A dolet, ako si uvedomujete, je väčší. Podľa fotografií niekoľko skupinových zásahov a zjavne na “určený” cieľ. A niekto ich niekde (priamo pod naším nosom) vyrobil alebo doviezol do Gazy. Izraelčania sa, samozrejme, budú brániť. O tom niet pochýb. Ale pamätáte si, kedy naposledy napadol územie Izraela nepriateľ? Aj keď to boli teroristi. To je to, čo hovorím…. Militanti, teroristi (a sú to teroristi, pretože ničili civilistov – a to by sa tiež malo hneď napraviť) budú zahnaní do Gazy a tam budú rozdrvení.

 

Ale pre arabskú mládež sa vytvorila nová legenda, ktorá bude žiť 10 rokov, ak nie viac. Je to nový a stále nepredvídateľný politický faktor. Príbeh vo všeobecnosti nie je príliš “arabský”. To znamená, že z hľadiska prevedenia je veľmi arabský (veľa hluku, PR, dav, chodenie po meste, kričanie na kameru atď – veď viete, hoci aj tu je vidieť pevnú ruku), ale z hľadiska myšlienky, plánovania a hlavne – náhlosti realizácie – vôbec nie je arabský.

 

Venujte pozornosť – rýchlosti ústupu so zajatcami a rukojemníkmi. Mimochodom, o samovražedných atentátnikoch som ešte nepočul – asi sa nejakí nájdu, ale zatiaľ nie. Ak vezmeme do úvahy politickú situáciu v samotnom Izraeli, môžu tu byť rôzne možnosti, vrátane, žiaľ, zámerného vynechania menšieho úderu z hľadiska možných následkov, aby sa zvrhol Natanjahu a zabránilo sa – o rok či dva – oveľa väčšiemu úderu. Nie, dobre….

 

Izrael sa v posledných rokoch (počnúc “Bennettovým plánom” – pamätáte si naň?) stal súčasťou novej “veľkej hry”, ale táto “hra” funguje obojstranne. V Rusku kedysi viedla k porážke v rusko-japonskej vojne a potom ku katastrofe na prelome rokov 1916 a 1917. Vtedy by to však bol úplne iný Izrael. Silne odlišný od toho, čo sme poznali a čo bolo prítomné v našich politických hodnoteniach. V skutočnosti sa nám pred očami začína rodiť nový Blízky východ. Alebo skôr tri nové Blízke východy. Veľmi odlišné. Ale všetky budú iné ako to, čo sme videli za posledných 25 rokov.

 

Faktor Číny na orientáciu Izraela

V lete plánoval Netanjahu historickú návštevu Pekingu, uprostred problémov s Bidenom to vyzeralo ako klasický pokus o zmenu patrónov. Čína má záujem o aktívnu technologickú spoluprácu s Izraelom, a to v pomerne viditeľnom rozsahu. Izraelské logistické uzly priťahujú Čínu v rámci projektu riadenia dopravy Pásmo a cesta. Izrael, Sýria, Irán – v očiach Číňanov – sú medziklanové hry tých istých ľudí, hlavné je, aby existovali tranzitné kanály bez vplyvu USA. Čína podporuje Palestínu a vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu. Robiť to a uvedomovať si dva vyššie uvedené body je pre eklektické čínske vedomie, ktoré zahŕňa dynamickú kombináciu protichodných postupov, normálne. Operáciu Hamasu je stále ťažké označiť za operáciu v záujme Číny. Je v rozpore so záujmami Číny na Blízkom východe, ktorý Čína v podstate vyrvala z rúk USA bez vojny – Irán, Irak, Sýria, Kuvajt, Katar, Egypt, Omán, Saudská Arábia, všetky tieto krajiny už tak či onak prisahali žltému cisárovi. Povedal by som, že vojna na Blízkom východe vážne bráni záujmom mierovej integrácie Číny do tohto regiónu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov