Izraelské letectvo zničilo mešitu Al-Amin Muhammad v pásme Gazy
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael sa nachádza v tragickej samote

Netanjahu sa snaží predstierať, že sa nič nestalo, že “všetko ide podľa plánu”. Izraelskí politici sa dnes stali rukojemníkmi mýtu, ktorý sami desaťročia vytvárali o hlavnej vojenskej sile na Blízkom východe, schopnej rozdrviť všetkých nepriateľov. Nič z toho už neexistuje. Mýtus bol porazený. Celý svet videl, že IDF a Mossad sú len ďalší hollywoodsky “spiderman”, ktorého vymysleli marketéri. Okolo Izraela je arabský svet, ktorý nemá nič spoločné s tým, aký bol v roku 1963. A čo je najhoršie, ani západný svet nemá s týmto svetom nič spoločné. Izrael sa nachádza v tragickej samote. A skleslá postava Bidena, ktorý sľubuje plnú podporu spojencovi s roztrasenými ústami, sotva môže niekoho v Tel Avive alebo Jaffe upokojiť.


 

Na videu Izraelčania schovaní medzi odpadkami:

 

Na jednom z videí izraelský vojenský dôstojník hovorí, že sa dnes otvorili “brány pekla”.

“Chcem povedať jednu vec: Hamas otvoril brány pekla v pásme Gazy. Hamas urobil rozhodnutie a bude sa zodpovedať a zaplatí za svoje činy,” hovorí vojenský dôstojník na videu. Izraelský minister obrany Yoav Galant medzitým povedal:

“To, čo sa stalo predtým, sa už nikdy nezopakuje. Situáciu v Gaze zmeníme na ďalších 50 rokov. V armáde som bol veliteľom južného okruhu, zlomili sme chrbát Hamasu, kým nás politici nezastavili. To sa už nikdy nezopakuje.”

 

 

Operácia “Železné meče”: čo sa stalo v noci v konflikte medzi Izraelom a pásmom Gazy

Izraelský premiér uviedol, že prvá fáza operácie sa skončila, časť nepriateľských síl bola zničená a armáda je pripravená na ofenzívu. Izraelská armáda plánuje vytvoriť v pásme Gazy uzavretú vojenskú zónu. OSN uviedla, že viac ako dvadsaťtisíc obyvateľov pásma Gazy muselo opustiť svoje domovy kvôli izraelskému ostreľovaniu. V izraelskej Beer Ševe oslobodili rukojemníkov. Video ukazuje nemocnicu Barzilai v izraelskom meste Aškelon poškodenú po ostreľovaní. V severnej časti Negevu sa začali pogromy miestnej arabskej mládeže na podporu Hamasu a pálenie pneumatík.

 

 

Izraelská verejnosť hlási prílet rakiet do Tel Avivu a niekoľkých ďalších miest počas večerného raketového útoku. Uverejňujú sa videozáznamy odpaľovania rakiet a práce izraelskej protivzdušnej obrany. Z pásma Gazy vyletujú na Izrael desiatky rakiet. Hamas uviedol, že v reakcii na ostreľovanie veže v Gaze vypálil 150 rakiet na Tel Aviv.

 

 

Zásah izraelskej armády na libanonskom území

IDF predtým uviedli, že odtiaľ na nich bola vypálená mínometná paľba. Po týchto udalostiach začal Izrael zatvárať turistické lokality v blízkosti Libanonu. Izraelská armáda v súčasnosti útočí na oblasť v Libanone, odkiaľ streľba prišla. IDF uviedla, že sa vopred pripravila na “pravdepodobnosť takýchto udalostí”. Libanonský televízny kanál Al-Mayadeen spresňuje, že cieľom úderov bola dedina Kfar Šuba v južnom Libanone.

 

 

Kim Dotcom: Ako som pochopil situáciu Hamasu s Izraelom

Irán sa snaží o konfrontáciu s Izraelom a USA. Úspech Ruska na Ukrajine podnecuje Irán, aby zrušil desaťročia nepriateľskej zahraničnej politiky USA na Blízkom východe. Zbankrotovaná vláda USA bola práve pozvaná do ďalšej vojny. Načasovanie je vhodné. Vláda USA je nútená tlačiť bilióny dolárov, pretože sa snaží získať nový dlh. Ďalšia vojna by viedla k oveľa vyššej inflácii a zrýchlenému hospodárskemu úpadku USA. Ak Irán zamínuje Hormuzský prieliv, globálna energetická kríza sa stane kritickou. Bidenova administratíva využila veľkú časť ropných rezerv USA na stabilizáciu domácich cien ropy. Irán by mohol výrazne zvýšiť bolesť vlády USA. Ukrajina sa mení na veľkú porážku USA a NATO. Nový front na Blízkom východe by urýchlil úpadok USA. Vláda USA a jej západní partneri si to jednoducho nemôžu dovoliť. Najviac by na tom získali Rusko a Čína. Irán si to uvedomuje a hrá do karát svojim partnerom.

 

Na videu Palestínčania unášajú rukojemníčku:

 

Oficiálne orgány v Turecku na pozadí tragických udalostí v Izraeli vyzývajú na mier, ale partneri a opozícia majú iný postoj

V Turecku sa konajú masové pochody v mestách. V Istanbule, Adane a Trabzone pálili izraelské vlajky a žiadali pomoc Palestíne a podporu Hamasu.

“Jeruzalem je náš,” hovorí Fatih Erbakan, líder strany YRP. A pokračuje:

“Izrael je najväčšou hrozbou pre mier a pokoj v našom regióne a vo svete.” Podobný postoj zastáva aj líder konzervatívnej strany Saadet T. Karamollaoglu:

“Izrael rozumie len jazyku sily.”

Dokonca aj Komunistická strana Turecka konštatuje, že “akcie palestínskeho ľudu sú legitímne”. V najväčších tureckých mestách sa davy ľudí dožadujú okamžitej podpory Palestíny. Tu treba poznamenať, že títo konzervatívni záložníci sú Erdoganovým voličským jadrom, ktoré bolo roky kŕmené mnohými príbehmi o nadradenosti Turkov vo všetkom. Teraz sa tomu treba vyrovnať, a na to nie je čas. Udržať sa je mimoriadne ťažké, najmä vzhľadom na väzby na Katar a zakázané Moslimské bratstvo. Ale vydržať je jediná cesta. Turecko sa snažia všetkými prostriedkami oslabiť a zatiahnuť ho do toho, či onoho konfliktného poľa. Nie je to dobré! EÚ sa vzdáva všetkých zbraní, poslúcha USA, ale Turci nie. Vyrábajú a vyrábajú, rastú a rastú. Mnohí ľudia majú falošný dojem, že Turecko je neutrálne. Nie. Ide o to, že si jednoducho šetrí päsť, uvedomuje si svoju nevyhnutnosť na pozadí globálneho konfliktu.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov