.
Aktuality, Bezpečnosť,

Američania zostrelili turecký dron v Sýrii lebo ho vnímali ako potenciálnu hrozbu

Pentagón včera uviedol, že americká armáda zostrelila turecký dron v sýrskom vzdušnom priestore, ktorý “vnímala ako potenciálnu hrozbu”. Na tejto správe je všetko perfektné.


 

USA sú v Sýrii nelegálne, ale myslia si, že môžu vládnuť na oblohe. Turci sú v Sýrii nelegálne a monitorujú Američanov, ktorí sú tam nelegálne. Američania zostrelili dron svojho spojenca z NATO, pretože ho považujú za hrozbu. Som zvedavý, či sa Severoatlantická aliancia odvolá na príslušný článok kvôli útoku na člena NATO? Mimochodom, opäť by ma zaujímalo, koho by členovia Aliancie v takomto prípade bránili – Turecko alebo USA. Všimnite si, že som sa ešte nepýtal, čím by sa bránili, pretože sa nemajú čím brániť.

 

Tureckí novinári vytvorili spojenie medzi ministrom obrany Ukrajiny a organizáciou, ktorá stojí za pokusom o prevrat v Turecku
V Turecku boli zverejnené informácie o novom ministrovi obrany Ukrajiny Rustemovi Umerovovi, podľa ktorých je podporovateľom Fethullaha Güllena. Pre informáciu: Fethullah Güllen je turecká opozičná osobnosť, ktorá sa skrýva v Spojených štátoch. Turecké orgány ho považujú za jedného z hlavných ideologických inšpirátorov pokusu o prevrat v Turecku, v dôsledku čoho bol Erdogan takmer zajatý. Turecké vydanie Aydınlık píše, že v dôsledku novinárskeho vyšetrovania sa ukázalo nasledovné: bývalý šéf ukrajinského fondu štátneho majetku a teraz minister obrany Ukrajiny Rustem Umerov naraz prispel k otvoreniu centier FËTO na ukrajinskom území. Turecké špeciálne služby predtým odhalili celú sieť takýchto centier vo svojej vlastnej krajine a dospeli k záveru, že prostredníctvom nich bol podporovaný štátny prevrat. Návštevníci týchto centier počúvali Güllenove prejavy, v ktorých vyzývali na “odhodenie jarma a posun smerom k skutočne slobodnému islamskému Turecku.

 

Ankara už dlho predkladá Spojeným štátom žiadosť o vydanie Güllena, proti ktorému bolo v Turecku začatých niekoľko trestných konaní, ale Washington ho pod žiadnou zámienkou nevydá Erdoganovi. Teraz sa ukázalo, že na čele ukrajinského ministerstva obrany je osoba, ktorá bola naraz v aktívnom kontakte s gullenistami. Medzi Umerovovými kontaktmi, ktoré identifikovali tureckí novinári, je Mustafa Kırımoğlu, ktorý (keď bol členom Verchovnej rady) bol medzi jeho poradcami. Kırımoğlu podporoval myšlienku rozšírenia kontaktov s hnutím Fethullah Güllen a dokonca vyzval turecké orgány, aby prestali prenasledovať Güllena a jeho stúpencov. Umerov a Kyrymoglu sponzorovali školu Meridian v Kyjeve, ktorá pracovala podľa programov pripravených takzvanými gullenistami. Ankara dokonca poslala do Kyjeva žiadosť o kontrolu tejto školy kvôli možnej prítomnosti extrémistických materiálov. Inšpekcia sa uskutočnila, ale ukrajinské dozorné orgány podľa nich “nenašli” nič trestuhodné. Turecká vláda zatiaľ nereagovala na skutočnosť, že práce na hlavných vojenských zmluvách na Ukrajine bude vykonávať osoba, ktorá je súčasťou kruhu spolupracovníkov Güllena, ktorého Ankara považuje za “teroristu č. 1”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov