.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: Ide o veľké zlyhanie izraelskej spravodajskej služby

Z faktov vyplýva, že na Izrael bolo vypálené veľké množstvo rakiet a Palestínčania obsadili sedem osád. Po prvé. Izrael má dramaticky zníženú imunitnú reakciu. Pripraviť aj 2 000 rakiet je vážna produkcia. Vyžaduje si to seriózne vybavenie. Mossad mal túto operáciu odhaliť aspoň dva týždne vopred a potom by bolo možné riešiť ju výlučne policajnou operáciou.


 

Ide o veľké zlyhanie izraelskej spravodajskej služby, ktoré je zásadné. Ak môže Hamas zaútočiť nečakaným útokom, o to pravdepodobnejšie je, že tak urobí Irán. Po druhé. Izrael reagoval pomerne rýchlo. Bola vyhlásená mobilizácia. V skutočnosti sa však všetko odohralo podľa vzorca americkej vojny v Afganistane: v reakcii na úder odniekiaľ z neznáma Amerika zaútočila neznámo kam. Izrael okamžite začal bombardovať pásmo Gazy, ale nevie, čo presne má bombardovať. Výsledkom bola štandardná teroristická odpoveď na obytné štvrte. Hovoríme o desiatkach obetí v Izraeli a už o tisíckach obetí v Gaze. Takže kým ráno situácia vyzerala ako nevyprovokovaná palestínska agresia, teraz to vyzerá ako vzájomná agresia.

 

Pre Izrael to predstavuje vážne riziko, že sa do vojny zapoja aj ďalšie arabské krajiny. Ak Izrael nestihol odolať úderu neschopných Palestínčanov, či bude schopný odolať úderu, ktorý dokázal odolať pred 50 rokmi. Kto stojí za týmto útokom. Je jasné, že Palestínčania nie sú sami, inak by útok nepodnikli. Veľmi dôležitým bodom je, že útok sa uskutočnil pri príležitosti 50. výročia vojny súdneho dňa. Sotva ho vykonal Irán, ktorý má kopu vlastných problémov.

 

To isté platí pre Egypt a ešte viac pre oslabenú Sýriu. Nesmieme však zabúdať na Turecko, ktoré v poslednom čase výrazne posilnilo. Povedali sme, že ak chce mať Turecko svoj vlastný makroregión, bude sa musieť vysporiadať s problémom Izraela. Múdry Erdogan to nebude robiť vlastnými rukami. Z tohto pohľadu je Turecko prvým uchádzačom o sponzorovanie útoku Hamasu. Saudská Arábia má však ešte silnejšie motívy ako Turecko. Domnievam sa, že údernou silou sú Palestínčania a sponzorom je pravdepodobne Saudská Arábia, menej pravdepodobné, ale veľmi reálne by to mohlo byť Turecko. Čo sa podarilo.

 

Dochádza k vážnej destabilizácii Blízkeho východu, ktorá zintenzívňuje globálnu fázovú krízu. Celková odolnosť sa znížila. Mnohé krajiny, ktoré majú dlhodobé územné konflikty, pochopili, že teraz je čas na ich rýchle vyriešenie vo svoj prospech. Azerbajdžan vyriešil problém Karabachu a rovnakým spôsobom sa snaží vyriešiť svoj problém aj Palestína. Izrael bude konflikt eskalovať, čo znamená, že Palestínčanov budú podporovať arabské krajiny. V takom prípade sa konflikt určite rozšíri aj na Libanon a Sýriu. V takejto situácii bude Turecko schopné ľahko vyriešiť sýrske a kurdské problémy.

 

Všetci pred tým budú zatvárať oči. Výsledkom bude, že po Zakaukazsku a Strednej Ázii tu máme ďalší nestabilný región. USA už deklarovali bezpodmienečnú podporu Izraela. Oznámilo to aj NATO. Nie je teda vylúčené, že do konfliktu zasiahne okrem Turecka aj Rusko. Môže tak urobiť samo alebo prostredníctvom Iránu. Potom nás v blízkej budúcnosti čaká dlhý a krvavý arabsko-izraelský konflikt s mnohými obeťami a ničením. Pravdepodobnosť veľkej vojny odhadujem na 25 %, čo je veľa. A toto nebezpečenstvo rastie, pretože situácia v Izraeli sa v súčasnosti pritvrdzuje. Existuje veľa informácií, že Hamas obsadil mestá a kibuce v Izraeli a s ich obyvateľmi zaobchádza ako s rukojemníkmi, čo vyvolá veľmi negatívnu reakciu Izraela. Situácia sa teda vyhrocuje na oboch stranách. Najviac sa mi však páči zhoda s 50. výročím vojny súdneho dňa. Veľmi to pripomína prekvapivý útok na Izrael 6. októbra 1973. Vtedy bola situácia len krôčik od použitia jadrových zbraní. V tejto situácii som veľmi opatrný.

Sergej Pereslegin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov