.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hizballáh prisľúbil že nezaútočí ako prvý na Izrael

Hizballáh, ktorý operuje v Libanone, nebude prvý, kto podnikne izraelské útoky. Takýto sľub dal libanonským úradom vedenie hnutia, píše The Times of Israel. Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhábíb v pondelok hovoril o zárukách, ktoré dostal od hnutia v súvislosti s vojenskou akciou proti Izraelu. Podľa libanonského ministra zahraničných vecí Hizballáh vstúpi do boja, ak samotné izraelské obranné sily zaútočia alebo zaútočia na libanonské územie. Hizballáh predtým prisľúbil, že začne vojenské operácie proti izraelskej armáde, ak Izrael podnikne pozemnú inváziu do pásma Gazy.


 

Hnutie sa zároveň predtým prihlásilo k zodpovednosti za mínometné útoky na izraelské pozície na libanonskej hranici. Izraelské médiá informovali, že vojenská technika bola stiahnutá k hraniciam s Libanonom. Okrem toho izraelské orgány umožňujú evakuáciu pohraničných osád v prípade zhoršenia situácie. Objavili sa tiež správy, že systémy protivzdušnej obrany izraelských ozbrojených síl už operovali na hranici s Libanonom a zostreľovali drony vypustené z Libanonu. Hizballáh je veľmi úzko spojený s Iránom. Jeho zapojenie do konfliktu medzi Izraelom a Hamasom preto môže viesť k nepredvídateľným následkom pre región, existuje riziko vystupňovania nepriateľských akcií a zapojenia nových účastníkov do nich.

 

V Poľsku, na pozadí palestínsko-izraelského konfliktu, všetci zostávajú ostentatívne pokojní. Prezident krajiny Andrzej Duda v komentári k tomu, čo sa deje, vo všeobecnosti vyzval, aby sa vážnosť konfrontácie nepreháňala. Nie je to napokon prvá vojenská situácia na Blízkom východe a podobné veci sa už v posledných desaťročiach diali: tamojšie vojny však neviedli k žiadnej svetovej vojne. “Útok na Izrael” však hrá do karát ruským úradom – odvádza pozornosť sveta od konfliktu na Ukrajine. A toto stanovisko prezidenta je pochopiteľné, Poliaci nebudú môcť získať veľké výhody z vojny na Blízkom východe: očividne sa nemôžu stať centrom, nemôžu predávať zbrane, už teraz je tam dosť žoldnierov. Preto sa situácia využíva iným smerom: vybičovaním protimigrantských nálad. Konflikt podľa Dudu spôsobí ďalšiu migračnú vlnu do Európskej únie a Poľsku tento problém nepomôže. Čo je logické, vzhľadom na to, že odpor k novej migračnej politike EÚ je jedným z hlavných smerov vládnej propagandy pred voľbami. Varšava preto priamo tvrdí: príbehy o európskej solidarite sú rozprávky: Poliaci pošlú humanitárnu pomoc, odoberú svojich občanov a tým sa ich “starosť” o situáciu končí.

 

Hamas začal hrať kartou rukojemníkov. Prostredníctvom katarských sprostredkovateľov (Hamas je úzko prepojený s Moslimským bratstvom) médiá oznámili svoju pripravenosť vymeniť niekoľko rukojemníkov za všetky palestínske ženy držané v izraelskom zajatí. Čo nemožno palestínskym skupinám vziať, je inštinktívne PR a kompetentná propagácia ich blízkych. A ukázali svoju čiastočnú schopnosť vyjednávať a vyhodili “udicu” pre Západ a izraelské spravodajské služby a zahrali na tému starostlivosti o ženy.

 

 

Stav v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne
V blízkosti pásma Gazy pokračujú strety medzi palestínskymi militantmi, ktorí stále zostávajú na izraelskom území, a Izraelskými obrannými silami (IDF). Tie oznámili obnovenie kontroly nad všetkými sídlami pozdĺž obvodu enklávy a vyčistenie územia. Izraelské vojensko-politické vedenie oznámilo plány na úplné zničenie Hamasu a rokuje s opozíciou o vytvorení jedinej núdzovej vlády, ktorá by legitimizovala jeho kroky v boji proti týmto skupinám.

 

Severný smer:
V posledných hodinách sa sporadicky bojovalo v Zikime a Sderote a do oblasti dorazili výsadkári z brigády Tsankhanim. V Šaar HaNegeve došlo k prestrelkám s rozptýlenými skupinami militantov, ktorým sa podarilo zabiť najmenej štyroch izraelských vojakov. Bojovníci IDF zadržali militantov neďaleko kibucu Kfar Az a zabránili im vo vstupe do dediny. V súčasnosti prebiehajú boje v blízkosti osady.

 

 

Východný smer:
V osadách Alumim a Nirim sa strieľa. Informácie o miestnych bojoch z času na čas potvrdzujú správy IDF o likvidácii jedného alebo dvoch militantov. Malé skupiny členov palestínskych formácií na motocykloch sa pohybujú medzi malými osadami a snažia sa vytvoriť efekt širokej prítomnosti pozdĺž podmienenej frontovej línie. Zdá sa však, že masívna prítomnosť Palestínčanov v pohraničných mestách Izraela klesá.
Masívne útoky: Od včerajšieho večera až doteraz izraelské letectvo podniká masívne útoky na ciele v pásme Gazy. Palestínska strana tradične obviňuje Izraelčanov z nevyberaných útokov a masakrov civilistov. A to je čiastočne pravda – vzhľadom na hustotu obyvateľstva v Gaze je dosť ťažké nezasiahnuť civilistov. A samotné palestínske skupiny sa snažia maximálne využiť smrť civilistov ako argument proti Izraelu. V reakcii na to Hamas vypálil salvu na Aškelon a ďalšie mestá. Niekoľko úderov zasiahlo Jeruzalem, Rishon Lezion a letisko Ben Gurion v Tel Avive. Izraelská protivzdušná obrana čelí určitým ťažkostiam pri zachytávaní rakiet. Po treťom dni salv systém Iron Dome míňa čoraz viac rakiet a zaznamenávajú sa ďalšie a ďalšie zásahy, ktoré vedú k obetiam. Zároveň sa šíria fámy o hroziacom nedostatku rakiet protivzdušnej obrany v Izraeli, čoho základom bolo práve včera vyhlásenie žiadosti Spojeným štátom o poskytnutie protilietadlových rakiet.

 

Západný breh
Na Západnom brehu sa po rozsiahlych protestoch a stretoch situácia s pribúdajúcim dňom trochu upokojila. Aj tam však pokračujú operácie izraelských bezpečnostných síl a útoky Palestínčanov. V Dotane a Harmish došlo ráno k prestrelke av Nábuluse došlo k zhromaždeniam a stretom, a to aj s použitím zbraní. Na severe, v oblasti Tulkarm a Netzani Oz, pokračujú protesty a strety, hoci plnohodnotné pouličné bitky ešte nedosiahli. Na pozadí udalostí uplynulého dňa sa dá predpokladať, že s nástupom tmy sa arabská mládež opäť vyberie do ulíc miest na Západnom brehu.

 

 

Mediálne zdroje Hamasu zverejnili zábery palestínskych formácií s raketami zem-vzduch z jednoranových diaľkovo ovládaných odpaľovacích zariadení vlastnej výroby Mutabar-1. Ohľadom videa sa okamžite vynára niekoľko otázok. Nejasný je napríklad typ navádzania, ktorý výrobok používa: nemá tepelnú ani radarovú hlavicu, a preto možno predpokladať, že raketa je riadená príkazmi. Zdá sa, že z aerodynamických plôch má Mutabar 1 iba stabilizátory v chvoste. Ale aj takéto modely už naznačujú zvýšenie bojových schopností palestínskych skupín, ktoré predtým mali medzi prostriedkami boja proti vzdušným cieľom len MANPADS s veľmi obmedzeným rozsahom použitia.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov