.
Aktuality, Bezpečnosť,

Paul Craig Roberts: USA sú na pokraji tyranie

Redakcia GEOFOR-u sa rozprávala s Paulom Craigom Robertsom, predsedom Inštitútu pre politickú ekonómiu (Institute for Political Economy, USA), doktorom ekonomických vied a námestníkom ministra financií v Reaganovej administratíve, aby zistila, prečo Kevin McCarthy odstupuje z funkcie predsedu Snemovne reprezentantov USA, ako prebiehajú prípravy na prezidentské voľby v roku 2024 a aké miesto v nich zaujme Ukrajina.


 

– Bezprecedentnú rezignáciu predsedu Snemovne reprezentantov, ktorý je v Spojených štátoch treťou osobou v štáte, považujú v Rusku za dôkaz vážnej politickej krízy, ktorú Washington v súčasnosti prežíva. Do akej miery je podľa vás toto hodnotenie spravodlivé? A čo z neho vyplýva?

– Predseda parlamentu neodstúpil. Bol odvolaný z funkcie na základe ustanovenia dohody, ktorú McCarthy podpísal s republikánmi, ktorí sa postavili proti nemu. McCarthy sa zaviazal, že ako predseda parlamentu využije svoj úrad na tvrdší boj za republikánsku agendu, čo je to, k čomu majú republikáni z establišmentu tendenciu. Súčasťou dohody je klauzula, podľa ktorej republikáni, ktorí zabezpečili McCarthymu potrebné hlasy, môžu naplánovať hlasovanie o jeho odvolaní z funkcie predsedu parlamentu, ak sa domnievajú, že nedodržiava podmienky podpísanej dohody. McCarthyho odvolanie nesúvisí s americkou politickou krízou. Z funkcie bol odvolaný, pretože nedodržal časť podmienok dohody, ktorú uzavrel. McCarthy vedel, že republikáni nebudú hlasovať za jeho odvolanie, ale zrejme stratil zo zreteľa skutočnosť, že demokrati budú hlasovať s disidentskými republikánmi, aby využili zhoršujúce sa vzťahy medzi niekoľkými republikánmi, ktorí prejavujú zásadovosť, a väčšinou, ktorá sa snaží o dohodu.

 

– Existuje možnosť, že ak sa republikánska frakcia nedohodne na rečníkovi, prevezme ho zástupca demokratov? Aká produktívna by bola takáto kombinácia pre prácu Kongresu? Najmä preto, že je to predseda, kto kontroluje prioritu návrhov zákonov, ktoré sa predkladajú na diskusiu a hlasovanie v dolnej komore.

– Republikáni majú v Snemovni reprezentantov väčšinu len o niekoľko hlasov. Demokrat sa nemôže stať predsedom parlamentu, ak za neho nehlasujú republikáni. Disidentskí republikáni môžu trvať na rozhodnejšom vodcovi, než je McCarthy. Ak sa republikáni RTPN (republikáni len podľa mena) rozhodnú odplatiť tým niekoľkým republikánom, ktorí boli zásadoví, a hlasovať za demokrata, pravdepodobne stratia dôveryhodnosť medzi svojimi voličmi.

 

– Zdá sa, že “ukrajinská otázka” bude jednou z hlavných, ak nie kľúčovou témou volebnej kampane. A to tak pre demokratov, ako aj pre republikánov: jedni sa všemožne snažia zdôvodniť potrebu podpory Kyjeva, zatiaľ čo druhí trvajú na výraznom znížení tejto podpory, ak nie na jej ukončení. To je v histórii amerických volieb niečo nové. Kedysi dominovali otázky domácej agendy. S čím to súvisí?

– Pomoc Ukrajine je jednou z tém, ale nie je hlavnou. Dôležitejšou otázkou je zneužívanie moci demokratmi, ktorí vznášajú nepodložené obvinenia a vedú trestné konania proti Trumpovi a jeho právnikom, pričom ignorujú zdokumentované zločiny prezidenta Bidena a jeho syna Huntera. FBI sa stala politickou políciou, ktorá sa využíva proti republikánom. Zahraničná politika USA je pod kontrolou neokonzervatívcov. Ich politikou je zabrániť vzostupu iných krajín, ktoré by boli prekážkou jednostrannej akcie USA. Táto politika je nereálna, ale neokonzervatívci ovládajú zahraničnú politiku USA od čias prezidenta Georgea Busha mladšieho, teda od začiatku 21. storočia. Donald Trump sa stal prominentným, keď povedal, že má v úmysle vrátiť krajinu späť k ľuďom a normalizovať vzťahy s Ruskom. Urazil vládnucu elitu tým, že spochybnil jej moc, a urazil neokonzervatívcov a mocný vojensko-spravodajský komplex tým, že pohrozil, že im vezme nepriateľa, Rusko, ktoré udržiava ich existenciu. Republikáni podporujú pomoc Ukrajine, pretože veria, že je povinnosťou vlastencov pomôcť krajine v čase vojny, pričom dostávajú veľké príspevky na kampaň od vojensko-spravodajského komplexu a zisky z vojny. Otázky výdavkov sa pravdepodobne odložia, kým sa nedohodne nový predseda parlamentu. Pre Rusko je to veľká príležitosť využiť dostatočnú moc na ukončenie konfliktu, zatiaľ čo Washington bude paralyzovaný.

 

– Ruské médiá venujú veľkú pozornosť súdnym konaniam proti Donaldovi Trumpovi a Bidenovcom. Ako vážne to všetko berú Američania a vy osobne? A aké politické dôsledky môžu mať všetky tieto manipulácie z dlhodobého hľadiska?

– V súčasnosti sa proti rodine Bidenovcov nevedie žiadne súdne konanie. Americké ministerstvo spravodlivosti a FBI bránia Bidena a jeho syna napriek tomu, že majú v rukách obrovské množstvo dôkazov, ako sú kompromitujúce informácie v notebooku Huntera Bidena a tajné dokumenty národnej bezpečnosti z čias, keď Joe Biden zastával funkciu viceprezidenta, ktoré sa našli v jeho dome, aute, garáži a iných úložných priestoroch. Obvinenia voči Trumpovi sú podobné ostatným, ktoré boli vznesené od roku 2016 – prípad ruského zasahovania do volieb, impeachment, prípad držby tajných dokumentov, prípad Stormy Daniels a búrka v Kapitole. Nemajú žiadny reálny ani právny základ.

 

Tieto prípady vyvolali Trumpa nenávidiaci čierni prokurátori v štátoch New York, New York City a Fulton County v Georgii a na prvý pohľad sú to nezmysly. Trump a jeho spoluobžalovaní by mali tieto obvinenia brať opatrne, pretože prokurátori sú známi nepriatelia Trumpa a jeho podporovateľov a sudcovia sú demokrati, ktorí nechcú Trumpa za prezidenta. Okrem toho sa súdne procesy budú konať v demokratických jurisdikciách, kde sú porotcovia tiež demokrati a väčšinou čierni. Právnické povolanie, právnické fakulty ani advokátske komory nevyjadrili žiadne pobúrenie nad touto právnou svojvôľou a Kongres prakticky mlčí. Čelíme tak možnosti, že Trump bude falošne odsúdený a bude nútený stráviť zvyšok života odvolávaním sa proti rozsudku.

 

Ako sa k tomu postaví americký ľud, neviem. Ľudí to môže veľmi nahnevať a možno nebudú chcieť akceptovať používanie práva ako zbrane proti Trumpovi a tradičným americkým voličom. Na druhej strane môžu ľudia dospieť k záveru, že ich krajina je stratená a nedá sa s tým nič robiť, vzdať sa a podriadiť sa vláde nezodpovednej vlády. Ľudia všade vidia, ako každá federálna agentúra Bidenovej vlády využíva právo na politické účely – na dosiahnutie trestu. Mike Lindell, jeden z Trumpových darcov, bol predmetom piatich auditov daňového úradu. Právnici už nemôžu obhajovať Trumpa bez toho, aby boli potrestaní.

 

Trumpov právnik Rudy Giuliani, bývalý starosta New Yorku, dostal od daňového úradu účet na zaplatenie dane a penále vo výške 550 000 USD, ako aj záložné právo na svoj dom. Elona Muska vyšetruje americká Komisia pre cenné papiere a burzy v súvislosti s jeho kúpou spoločnosti Twitter. Demokrati Muska nenávidia, pretože odhalil, že FBI tajne nútila Twitter cenzurovať každého, kto nesúhlasil s naratívmi Bidenovho režimu. Zoznam by mohol pokračovať ešte dlho. Dám vám definíciu americkej politickej krízy. Systém viery sa zrútil. Elita už neverí v ústavu, ktorá definuje krajinu. Študenti práva a žurnalistiky sa učia, že americká ústava je rasistický dokument a nástroj útlaku bielych ľudí inej farby pleti. Učia ich, že ústava stojí v ceste “sociálnemu pokroku”, čím myslia používanie zákona nie na obranu práv, ale ako zbrane na vynútenie zmien na základe ideologických presvedčení a záväzkov. Spočíva to v tomto: v Amerike už nie ste nevinní, kým sa nedokáže opak. Ste vinný, ak ste biely alebo ak ste Trumpovým stúpencom. Žiadne iné dôkazy sa nevyžadujú.

 

Demokrati uväznili 1 000 Trumpových priaznivcov za účasť na zhromaždení na jeho podporu. Americkí liberáli tradične nezakladajú svoje požiadavky na reformu na výzvach k dobrej vôli, ale na odsúdení existujúcej spoločnosti. To uľahčilo “kultúrnym marxistom” pochodovať po vzdelávacích inštitúciách a diskreditovať západnú civilizáciu a inštitúcie, ktoré ju stelesňujú. Na amerických univerzitách dnes žiadny študent nepočuje nič pozitívne o svojej krajine. Namiesto toho sa učia, že ju treba prebudovať. Študenti žurnalistiky sa učia, že cieľom spravodajstva už nie je objektivita a že správy sú zbraňou, ktorá sa má použiť na pretváranie spoločnosti. Študenti práva sa učia, že právo nie je obranou práv, ale zbraňou, ktorou sa dá prevrátiť spoločnosť. V dôsledku toho v Spojených štátoch neexistujú novinári, iba propagandisti, a právny štát bol úplne odmietnutý. Spojené štáty sa ocitli na pokraji tyranie. Toto je americká politická kríza.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov