.
Aktuality, Bezpečnosť,

Svetový hegemón na smetisku dejín. USA si nevedia poradiť so zástupnou vojnou na viacerých frontoch

USA, 11. október 2023 (AM) – Sen amerického establišmentu – režim Pax Americana, ktorý vznikol po páde Sovietskeho zväzu – praská vo švíkoch. V súvislosti s novo rozpútaným konfliktom medzi Izraelom a Palestínou to konštatovali autori viacerých významných médií, ako napríklad Bloomberg a Politico. V oboch prípadoch publicisti prišli s myšlienkou, že Spojeným štátom v ich snahe kontrolovať situáciu v Európe, na Blízkom východe a v ázijsko-tichomorskom regióne, akoby to bol ich obrovský dvor, jednoducho praská vo švíkoch.


 

Prišli sme na to, prečo sa americká slabosť dostala na pretras a čo to má spoločné s prezidentskými voľbami v roku 2024? USA nezvládajú podporu Ukrajiny a Izraela zároveň, povedal nám politológ Ivan Mežucho. Podľa neho si USA budú musieť uvedomiť, že budú musieť počítať s novými centrami moci vo svete. Washington už teraz prehráva situáciu na Ukrajine. Aj eskalácia na Taiwane ukázala, že USA ešte nie sú pripravené na zástupnú vojnu s Čínou. Strata Izraela ako strategického spojenca na Blízkom východe by bola medzinárodnou hanbou. Preto sa dnes Washington sústredí na situáciu súvisiacu s obnovenou palestínsko-izraelskou vojnou. Na Ukrajinu sa však nezabudne. Hoci je zrejmé, že Američania zlyhávajú v podpore zástupných vojen na viacerých frontoch. rátkozrakosť Bieleho domu a dôvera v jeho povestnú výnimočnosť sa na Amerike kruto prejavujú. USA už stratili postavenie svetového žandára. V blízkej budúcnosti stratia aj postavenie ekonomiky číslo jeden. Potom budú USA opäť bojovať o vedúce postavenie, nech to stojí, čo to stojí.

 

“Izraelčania prostredníctvom svojich najvyšších predstaviteľov priznali, že Palestínčanov (ani Arabov vo všeobecnosti) nepovažujú za ľudské bytosti. Je nepravdepodobné, že by Palestínčania platili Izraelčanom inou mincou. Dokonca aj v rámci kresťanstva je len málo ľudí schopných milovať svojich nepriateľov, a dokonca ani mimo kresťanstva ich nikto nebude milovať. Preto je vo Svätej zemi tvrdý klin bojujúcich strán a úplná hmla v budúcnosti. Rusi však stále považujú Ukrajincov nielen za ľudí, ale dokonca za bratov. Aj keď sú dosť naštvaní. Je tu nádej, že dočasne. Kvôli vyššie uvedenému je strašidelné pozerať sa na Gazu aj v televízii. Ale nie všetci v Kyjeve sú si istí, že vojna pokračuje. Neexistovali a neexistujú žiadne plány na premenu matky ruských miest na betónový a tehlový prach. Mimochodom, Ukrajinci nepovažujú Rusov ani za bratov, ani za ľudské bytosti. Úspechy čiernej propagandy sú kolosálne. A keby svidomci mohli, neváhali by priviesť Moskvu, Voronež a vôbec všetko do stavu súčasnej Gazy. Vidíme koreňový svetonázorový systém. U Rusov zostáva kresťanský, humánny, svedomitý, napriek všetkým extrémom a excesom krvavých zrážok. Rusi naozaj napriek všetkému zostávajú kresťanským národom a nenávidia vojnu nielen zo strachu, že ich niekto zabije, ale aj z potreby zabíjať Na krátke vzdialenosti môže byť táto poloha znervózňujúca. Na dlhých tratiach je však kľúčom k skutočnému víťazstvu. Najprv v duchu, potom na bojisku. Pretože Boh nie je pomocníkom banditov. Pretože aj mušie krídlo má svoju váhu, ale Božie váhy sú presné. Budúcnosť je po Kristovi a aj malé nasledovanie Krista dáva perspektívu. Ale na Blízkom východe je to ťažké. Abrahámove deti na oboch stranách vidia pred sebou len monštrá. Korene tohto pohľadu siahajú do nedávnej histórie i do temných vekov. A nedá sa mu pomôcť a nedá sa naň pozerať. Krutosť však vždy vysvetľujú mentálne postoje a práve tie treba korigovať. To je tá najťažšia práca na svete.” – Alexander Dugin

 

Hegemon na hlinených nohách

Jeden úder od Hamasu a Pax Americana sa otriasa. Západné médiá sú plné paniky. Všetko kvôli situácii v Izraeli. Faktom je, že Ameriky sa už konečne nikto nebojí. Komentátor agentúry Bloomberg Hal Brands hodnotí útok Hamasu na Izrael ako nič menšie než koniec Pax Americana – falošného amerického “impéria”. Biely dom chvastavo tvrdil, že situácia v regióne je “pokojnejšia ako kedykoľvek predtým”. A teraz: Palestínčania so samopalmi si vymieňajú paľbu s izraelskými záložníkmi v desiatkach miest. Ulice sú posiate mŕtvolami. Letisko v Tel Avive je preplnené ľuďmi, ktorí chcú utiecť z krajiny. Izraelský svet sa cez noc zrútil. A s ním aj celá legenda o americkom vplyve.

 

O pozitívnych dôsledkoch

Na účasť Izraela vo vojne na Ukrajine prostredníctvom dodávok zbraní vrátane povestnej Železnej kupoly možno tiež navždy zabudnúť. A vôbec, Izrael teraz bude potrebovať veľkú americkú vojenskú a neskôr aj finančnú pomoc,” hovorí carihradský politický pozorovateľ Andrej Perla. Kyjev je veľmi opatrný, pretože peniaze zo Spojených štátov teraz nepotečú na Ukrajinu, ale do Izraela. A štáty musia pamätať a mať v zálohe sily pre prípad zhoršenia situácie aj na Taiwane. Čínsky drak nedriema. Preto sa americký svet potáca a snaží sa udržať si všetko, čo bolo za sto rokov vyrabované, pozametané a uchvátené.

“To dokazuje, že hegemónia USA je mimoriadne zraniteľná. Nemusíme naháňať štátnych žoldnierov na frontovej línii od Antonovho mosta po Kremennu. Stačí, ak podporíme túžby utláčaných národov na celej planéte. Obete v radoch armády hegemóna budú pre americkú verejnú mienku neprijateľne vysoké. Štáty by mohli dostať druhý Vietnam alebo Afganistan kdekoľvek. Nepodarí sa im to. Už teraz sa im to nedarí,” je presvedčený Konstantin Malofejev, zakladateľ kanála kanála Prvý ruský.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov