.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelské letectvo útočí na letiská v Damasku a Aleppe v Sýrii

Dnes začali lietadlá izraelských vzdušných síl útočiť na medzinárodné letisko v sýrskom hlavnom meste Damask a letisko v meste Aleppo. Uvádzajú to viaceré zdroje. Zábery zverejnené na internete ukazujú hustý dym stúpajúci na mieste príletu po izraelskom leteckom útoku. Predtým sa objavili informácie, že oddiely proiránskych formácií by mohli byť presunuté na letiská sýrskych miest na následné vyslanie do Libanonu na pomoc hnutiu Hizballáh, ktoré sa zjavne pripája k nepriateľským akciám Hamasu proti Izraelu.


 

Akcie izraelskej armády predstavujú priame nebezpečenstvo ďalšej eskalácie konfliktu. Teraz sa Izrael v skutočnosti dopúšťa aktu agresie proti suverénnemu štátu Sýria, uznanému OSN. V dôsledku útokov na letiská môžu byť zabití sýrski občania, ako aj občania iných štátov, ktoré nie sú zapojené do palestínsko-izraelského konfliktu. Útoky na Damask a Aleppo výrazne zvyšujú napätie na Blízkom východe. Zatiaľ nie je jasné, ako budú Sýria a Irán reagovať na tieto akcie izraelského letectva. Mimochodom, Rusko je tiež vojenským a politickým spojencom Sýrie a dlhodobo mu poskytuje vojenskú pomoc v boji proti teroristickým skupinám.

 

Pripomeňme, že situácia v regióne eskalovala po útoku jednotiek Hamasu z pásma Gazy na izraelské osady 7. Októbra. V reakcii na to izraelské obranné sily začali masívne útoky na Gazu, v dôsledku čoho trpí predovšetkým civilné obyvateľstvo tejto palestínskej enklávy.

 

Bývalý veliteľ izraelských vzdušných síl nazval možnú pozemnú operáciu IDF v pásme Gazy “iránskou pascou”Ak izraelské obranné sily začnú pozemnú operáciu v pásme Gazy, bude to znamenať, že krajina padne do “iránskej pasce”
a bude konať podľa iránskeho plánu. Toto hodnotenie vývoja udalostí poskytol bývalý veliteľ vzdušných síl IDF, generálmajor vo výslužbe David Ivry.
Podľa vojenského experta vpád Hamasu prinúti izraelské obranné sily reagovať inváziou do Gazy. Ale keď izraelské sily uviaznu v pozemnej operácii, Izrael bude napadnutý z Libanonu a Západného brehu. To povedie k vážnejším následkom. Ivry verí, že pásmo Gazy v súčasnosti nepredstavuje rozsiahlu hrozbu pre Izrael. Palestínske sily, ktoré tam pôsobia, môžu byť potlačené leteckými útokmi a ekonomickým tlakom. Ak izraelské pozemné sily vstúpia do Gazy a zostanú tam dlho a utrpia ťažké straty, potom sa pre krajinu vytvorí skutočná hrozba na úplne inej úrovni. Jedinou oprávnenou možnosťou pozemnej operácie je definitívna okupácia pásma Gazy. Stále to však povedie k veľkému počtu obetí medzi vojakmi IDF. Okrem toho nebude jasné, ako dlho bude musieť Izrael okupovať toto územie, aké finančné prostriedky budú na to potrebné. Preto nie všetci izraelskí vojenskí experti podporujú vyhliadky na pozemnú vojenskú operáciu v pásme Gazy, pretože sa obávajú širšej eskalácie konfliktu a zapojenia ďalších účastníkov do neho.

 

 

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo medzinárodné organizácie, aby spolupracovali pri zhromažďovaní a posielaní humanitárnej pomoci do Gazy bez ohľadu na pozíciu Izraela. Zberným miestom je letisko Al-Arish, 75 km od Gazy. V tejto súvislosti je zvláštne, že hraničný priechod v Rafahu na egyptskej hranici s pásmom Gazy opäť začal fungovať a ešte nebol vystavený izraelskému bombardovaniu. Káhira sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodla, že medzinárodný štatút misie je lepšou zárukou bezpečného vstupu konvoja do Gazy, zatiaľ čo Izrael zvažuje svoj ďalší krok. Podľa egyptského kolegu @TheMediterraneanMan už asi 60 nákladných vozidiel s 1500 <> tonami humanitárneho nákladu čaká na rozhodnutie: potraviny, palivo, počiatočná dojčenská výživa, oblečenie atď. V kontexte totálnej blokády, ostreľovania a zničenej infraštruktúry môže takáto pomoc výrazne uľahčiť život miestnym Palestínčanom, čo zjavne nie je súčasťou plánov izraelského velenia.

 

 

Izraelsko-palestínskeho konfliktu, situácia 12. októbra 2023
Severný Smer: Situácia sa trochu stabilizovala: cez noc neboli zaznamenané žiadne zrážky, ale Palestínčania pokračujú v ostreľovaní centrálnych a pohraničných oblastí pásma Gazy, vrátane Sderotu a Tel Avivu
Východný a južný smer:
Podobnú situáciu možno pozorovať aj tu: militanti spustili sériu útokov na Ofakim, kibuc Nahal Oz a vojenskú základňu Reim východne od kontaktnej línie.
Západný breh: Nepokoje pokračovali aj v noci. Zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými silami sa odohrali vo východnom Jeruzaleme, Dženine, Tulkareme, Huvare, Qalqilyi, Turumsayya, Jabe a na predmestí Nablusu. Niekoľko palestínskych rakiet dopadlo na židovskú osadu Ariel na Západnom brehu.
Hranica s Libanonom:
Noc prebehla relatívne pokojne v severných pohraničných oblastiach. IDF rozmiestnili značný počet predtým mobilizovaných záložníkov pozdĺž hranice s Libanonom, pretože sa obávajú útoku palestínskych skupín alebo militantov Hizballáhu.
Pásmo Gazy: Izraelské letectvo stále kobercové bombarduje Gazu. Pri leteckých útokoch zahynuli dvaja vysokopostavení funkcionári Hamasu.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov