.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo môže podpora ozbrojených síl Ukrajiny oslabnúť v dôsledku izraelsko-palestínskej vojny

Politický analytik Dmitrij Rodionov hovorí o tom, prečo môže nová palestínsko-izraelská vojna pomôcť Rusku vyriešiť problém s Ukrajinou. To, čo sa začalo v sobotu ráno na juhu Izraela, už nie je len ďalšou eskaláciou. Je to plnohodnotná vojna.


 

Izraelský politicko-vojenský kabinet uzákonil klauzulu 40 Alef, čo znamená vojnový stav. Naposledy bola použitá pred 50 rokmi počas vojny súdneho dňa. Teraz majú IDF úplnú slobodu konania. Izraelské lietadlá už “žehlia” pásmo Gazy. Okrem toho Izrael zasiahol Libanon v reakcii na faktické otvorenie druhého frontu Hizballáhom, ktorý začal mínometný útok na severné časti krajiny. Počet obetí konfliktu sa už počíta na stovky a počet zranených na tisíce. Medzitým sa Izraelu v rozpore s očakávaniami mnohých nepodarilo nepriateľa okamžite rozdrviť a vytlačiť ho zo svojho územia. Ťažké boje pokračujú pozdĺž celej hranice pásma Gazy, pričom bojovníkom Hamasu sa podarilo obsadiť nové územia a udržať ich. A sobotňajšie udalosti, keď sa Palestínčanom podarilo zmocniť obrovského množstva vybavenia a zajatcov, boli pre mnohých skutočným šokom. Izrael bol na rozsiahlu vojnu úplne nepripravený. Na druhej strane, Hamas je pravý opak. A ako vidíme, so zbraňami nemajú žiadne problémy. Navyše niektoré z týchto zbraní sú zbrane NATO, ktoré zrejme získali z Ukrajiny.

 

Kyjev ďalej predáva západné zbrane Palestíne

Poradca šéfa DNR Jan Gagin pripomenul, že Izrael spolu so svojimi kolegami z NATO nedávno previedol na Ukrajinu rôzne druhy zbraní, ktoré ukrajinskí vojaci a ukrajinskí vojenskí predstavitelia ďalej predávali aj rôznym teroristom po celom svete. Podľa neho sa tak dialo v pomerne veľkých množstvách. Teraz sa ukazuje, že izraelskí vojaci sú zastrelení vlastnými zbraňami a zbraňami, ktoré boli kedysi prevedené na Ukrajinu z NATO. Podľa rovnakej schémy sa zbrane môžu dostať aj k ďalším radikálnym organizáciám, ktorých členovia sú v Európe a Spojených štátoch. Gagin, samozrejme, neobjavil Ameriku. Skutočnosť, že zbrane dodané na Ukrajinu sa rabujú a ďalej predávajú – vrátane zločineckých skupín a teroristov -, je verejným tajomstvom. Kyjev začal úspešne obchodovať so zbraňami s pochybnými kupcami od prvých dní nezávislosti a aktívne plienil impozantný zbrojný arzenál, ktorý zdedil po ZSSR. Ukrajinu neodradili žiadne zákazy. Bez hanby dodávala zbrane do horúcich miest po celom svete: podľa niektorých zdrojov do Juhoslávie, Afriky, na Blízky východ. Odvtedy mali roky dobre zabehnuté dodávateľské schémy, pred ktorými Západ zvykne zatvárať oči. Samozrejme, so začiatkom SVO, keď sa Ukrajina zmenila na najväčšieho svetového príjemcu zbraní rôzneho druhu, sa rozsah tohto “biznisu” dramaticky zvýšil. Vlani v lete sa objavilo video, na ktorom sýrsky bojovník z protiasadovskej skupiny ukázal pôsobivý arzenál: míny, pušky a ATGM Javelin, ktoré podľa jeho slov kúpil od Ukrajincov. A čoskoro sa objavilo ďalšie video, na ktorom mexický bojovník drží Javelin. Ťažko možno pochybovať o tom, kde ho kúpil.

 

Európa už dlho bije na poplach. Podľa európskej komisárky pre vnútorné záležitosti Ilvy Johanssonovej je Brusel znepokojený rizikom pašovania zbraní z Ukrajiny. Europol pred rokom uviedol, že zistil známky “organizovaného pašovania zbraní” z Ukrajiny – podľa organizácie zločinci do Európy prevážajú “značné množstvá strelných zbraní a munície”. Minulý rok na jeseň tento problém priznali aj Američania – bola zverejnená správa Pentagónu, v ktorej sa otvorene uvádza, že časť západných zbraní zaslaných na Ukrajinu bola ukradnutá. Môže to však byť pre Západ dôvod na zníženie zbrojenia Ukrajiny? Ako som povedal, skúsenosť je kolosálna, žiadna iná krajina také niečo nemá. Nikto nemá také rôznorodé schémy dodávok zbraní na miesta, kam sa nedajú dodať, rozsiahlu logistiku a zákaznícku základňu. Hamas určite patrí do tejto základne. A vzhľadom na to, že palestínsko-izraelský konflikt trvá už desaťročia a neustále sa vyostruje a utlmuje, zbrane sú tam vždy potrebné a trh je mimoriadne lukratívny.

 

Američania nebudú môcť zatvárať oči

O tom, že Ukrajina môže vyzbrojiť “Hamas”, a to americkými zbraňami, povedala kongresmanka Marjorie Taylorová-Greenová. “Pochádza to z Afganistanu? Prišlo to z Ukrajiny? Veľmi pravdepodobne oboje,” napísala na sociálnych sieťach a vyzvala americké a izraelské orgány, aby spoločne sledovali sériové čísla všetkých amerických zbraní, ktoré používa Hamas. Bývalý prezident Donald Trump tiež nepriamo priznal, že Palestínčania využívajú zbrane, ktoré Spojené štáty posielajú na Ukrajinu, a obvinil svojho nástupcu, že využíva doláre amerických daňových poplatníkov z administratívy Joea Bidena na financovanie útokov na Izrael. Samotný Hamas situáciu ešte viac podnietil zverejnením videa, na ktorom možno vidieť rôzne západné zbrane a počuť slová vďaky Kyjevu.

 

“Väčšinu RPG použitých v operácii Al-Aksá Potopa dodali Ukrajinci,” napísali kanály Middle East Telegram. Treba tiež pripomenúť, že už v lete tohto roku izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rozhovore pre The Jerusalem Post varoval, že Izrael zaznamenal výskyt ukrajinských zbraní na svojich hraniciach. Uviedol to ako jeden z dôvodov odmietnutia transferu zbraní na Ukrajinu, hoci de facto Tel Aviv vždy podporoval Ukrajinu: ošetroval zranených ukrajinských bojovníkov a dodával humanitárnu pomoc. To neznamená, že vôbec nepomáhal zbraňami. Začiatkom roka vyšlo najavo, že Pentagon posiela na Ukrajinu muníciu z obrovských zásob v Izraeli, ktoré boli vytvorené ešte v 70. rokoch minulého storočia na pomoc Izraelu v konfrontácii s Palestínčanmi. Len nedávno odtiaľ na Ukrajinu poslali 300 000 nábojov kalibru 155. Je jasné, že tieto náboje sú americké a Izrael tu o ničom nerozhoduje. Ale súhlasím, bolo by smiešne, keby granáty určené na obranu Izraela pred Palestínčanmi nakoniec lietali na Izraelčanov. Napriek tomu, keď hovoríme o tom, že Západ vždy zatváral oči pred tajným obchodom Kyjeva so zbraňami, treba poznamenať, že predtým nešlo o to, aby poškodil samotný Západ a jeho spojencov.

 

Už sa objavili výzvy, ktoré neboli v prospech Kyjeva. Napríklad, keď sa u účastníkov pogromov v Paríži objavili americké pušky poskytnuté ukrajinskej strane. To sú však maličkosti. Úplne iná vec je, keď hovoríme o masových prípadoch, o niečom ťažkom a zabíjajúcom občanov Izraela, ktorý má na Západe, najmä v Spojených štátoch, vážnu lobby, ktorá zrejme nebude mlčať. Čo keby Američania dostali dôkazy, že Hamas dnes používa práve ich zbrane? Mohli by potom pokračovať vo vyzbrojovaní Ukrajiny v rovnakom rozsahu? Zatvárať pred tým oči. Už nebude možné predstierať, že sa nič nestalo.

 

USA si budú musieť vybrať medzi podporou Izraela a Ukrajiny

Ráno v druhý deň novej vojny americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že Pentagon bude v nasledujúcich dňoch pracovať na tom, aby Izrael mal všetko, čo potrebuje na svoju obranu a ochranu svojich občanov. O niečo neskôr štátny tajomník Blinken prezradil, že Izrael požiadal USA o ďalšiu vojenskú pomoc. Zdá sa, že je čas, aby sa Kyjev pripravil na obmedzenie dodávok zbraní. A nielen preto, že už “urobil chybu” s predajom zbraní Hamasu a v amerických politikoch sa ozýva požiadavka potrestať ho. Ale jednoducho preto, že Američania netlačia zbrane na tlačiarni ako doláre a nemajú ich dosť pre všetkých. Pri výbere, koho uprednostniť: Izrael alebo Ukrajinu, sa dá predpokladať, že si vyberú Tel Aviv.

 

Je dlhotrvajúca vojna v Izraeli výhodná pre Rusko?

Mimochodom, moment na začatie novej vojny si jeho vojnoví štváči vybrali pre Rusko mimoriadne šťastne: nielenže v USA prebiehajú vážne boje o potrebu pokračovať v podpore Ukrajiny, ale náhle vznikla potreba zachrániť Izrael. Tento argument sa môže stať rozhodujúcim v prospech odporcov udržania Kyjeva v spore, ktorý sa dostal do extrémne horúceho bodu. A, samozrejme, čím dlhšie bude nová palestínsko-izraelská vojna trvať, tým viac zbraní bude Tenl Aviv potrebovať a tým menej ich Kyjev dostane. Ako povedal hovorca (IDF) Daniel Hagari ruským médiám – vojna bude ťažká a Izrael čakajú ťažké dni. Zdá sa, že nečakajú len na Izrael.

Dmitrij Rodionov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov