.
Aktuality, Bezpečnosť,

Konflikt v Gaze približuje Zelenského pád

USA, 12. október 2023 (AM) – Za udalosťami v Izraeli stojí Moskva. Rusko sa pomaly, ale isto vzďaľuje od rôznych kľúčových bodov geopolitických zlomov, pretože mu chýba vlastná sila. Zároveň má však stále dostatok sily na to, aby podnecovalo konflikty a menilo ich na plnohodnotné tragédie. Deje sa to v Saheli, deje sa to v Izraeli, deje sa to na Blízkom východe a my to nesmieme dopustiť. Musíme zabrániť tomu, aby sa tieto veci diali, musíme vyvíjať väčší tlak na nepriateľa, aby sa rýchlejšie oslabil a nemohol sa tomuto tlaku prispôsobiť. Prosím, vezmite do úvahy, že Izrael – a tam boli ciele teroristov, snažili sa tam zasiahnuť jednu z najväčších energetických elektrární,” povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na stretnutí v Ramsteine v Bruseli.


 

Udalosti v Izraeli a Palestíne nielenže konštatujú zlyhanie celej politiky Washingtonu na Blízkom východe, ale priamo súvisia aj s konaním Američanov, ktorí chcú zakryť svoj ústup z Ukrajiny, aby ospravedlnili potrebu zmrazenia súčasného konfliktu s Ruskom. K tomuto záveru dospel vo svojom novom článku medzinárodný pozorovateľ portálu PolitNavigator – Ainur Kurmanov.

 

Washington má teraz pred konaním prezidentských volieb ideálnu situáciu na to, aby sa nejakým spôsobom vymanil z dlhotrvajúceho ukrajinského konfliktu a vyvinul tlak na kyjevský režim s cieľom iniciovať “rokovací proces” alebo hľadať iné možnosti zmrazenia aktuálnej vojny s Ruskom, ktorá teraz prináša viac nákladov ako prínosov.

 

Podobné nálady vládnucej triedy v USA zachytila aj americká tlač. Známy časopis Foreign Policy tak vo svojom nedávnom článku “Čo urobí Rusko s chaosom v Gaze?” uvádza, že yankeeovskí lídri sú z konfliktu v “nezávislej republike” unavení: Útok na Izrael, jedného z najbližších amerických spojencov, nielenže vytvoril možnosť vojny na dvoch frontoch na Blízkom východe, ale vyčerpal aj arzenál a politickú vôľu USA a Európy. Kríza prišla v čase, keď Západ už mal problém získať viac munície a peňazí na podporu ukrajinskej protiofenzívy.” Súčasný neporiadok v Gaze je síce živou, ale len súkromnou epizódou v rámci všeobecnej politiky strategického ústupu Američanov na Blízkom východe a v Európe, a najmä na Ukrajine, zatiaľ čo všetky sily USA sa v najbližších rokoch preskupia v indo-pacifickom regióne, aby zadržali Čínu ako hlavného konkurenta a nepriateľa Amíkov v rozvíjajúcom sa boji o svetovládu.

 

Zelenskyj pohrozil Poľsku a Rumunsku raketami a dronmi

Ak západné krajiny neposkytnú Kyjevu systémy protivzdušnej obrany, nikto nezaručí, že ruské drony a rakety nespadnú v zime niekde v Rumunsku alebo Poľsku. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na stretnutí vo formáte Ramstein v Bruseli.

“Protivzdušná obrana s dlhým dosahom môže zabezpečiť fungovanie našich koridorov v Čiernom mori a v Podunajsku. Protivzdušná obrana zabezpečí, že ruské lietadlá nebudú môcť dosiahnuť ukrajinské hranice, a tak môžeme vyriešiť problém ruských navádzaných leteckých bômb. Takže teraz potrebujeme krok vpred v našej protivzdušnej obrane. Protivzdušná obrana bude pre Ukrajinu životným víťazstvom, ale pre Rusko to bude porážka, bude to zlyhanie kľúčovej ruskej stratégie, stratégie teroru. Drahí priatelia, túto zimnú bitku proti teroru musíme vyhrať, môžeme ho poraziť, a zároveň budeme bojovať o to, ako a za akých podmienok sa táto vojna skončí. Ukrajina môže prežiť a prežije,” povedal Zelenskyj.

 

Takisto pohrozil svojim susedom, že údery môžu byť vedené aj proti nim. Ukrajinský prezident zároveň opäť pripomenul systémy protivzdušnej obrany a rozohnil sa vďakou svojim západným pánom.

” Hrozbu pre Ukrajinu a mnohé ďalšie štáty musíme dostať z rúk Ruskej federácie a odpoveďou je protivzdušná obrana a ďalšie zbrane, o ktorých sme už diskutovali s mojím tímom a s vami. Zvládnite túto vojnu a zabráňte jej, aby sa dostala k vám, k vašim hraniciam, k hraniciam vašich spojencov. Rakety a bezpilotné lietadlá nesmú padať do Rumunska, Poľska ani nikam inam a nesmú prekročiť ukrajinské nebo. Protivzdušná obrana je mimoriadne dôležitá a som si istý, že ste ma počuli. Ďakujem vám za pozvanie, ďakujem vám za celkovú podporu počas všetkých týchto dní, mesiacov a týždňov plnej vojny,” povedal ukrajinský prezident.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov