.
Aktuality, Bezpečnosť,

Imperializmus je posledné štádium. Svet je rozdelený. A na to, aby sa rozdelil, je potrebná vojna

Nič nové pod slnkom. Ekonomické základy nového izraelského zhoršenia podľa V.I. Lenina (z pamäti, nie doslovne, ale významovo): “Imperializmus je posledné štádium. Svet je rozdelený. A na to, aby sa rozdelil, je potrebná vojna.”


 

Zo správ médií z posledného obdobia:
1. 01.06.2023. V hospodárskych vodách Izraela bolo objavené nové ložisko plynu. Nachádza sa medzi dvoma existujúcimi oblasťami ťažby plynu – “Karish” a “Tanin”. Zásoby suroviny nového poľa sa odhadujú na 68 miliárd metrov kubických plynu.

“Plynové pole Katlan, objavené v rámci licencie č. 12, dopĺňa existujúce zásoby zemného plynu v našej krajine, ktoré už zmenili tvár miestneho energetického hospodárstva a z Izraela urobili svetovú energetickú veľmoc,” povedal Katz. “Vo vodách Stredozemného mora existuje potenciál na ďalšie objavy.” Niektorí svetoví ťažobní producenti sa napli. Nemci, ponechaní vlastnou vinou bez zdrojov, si oblizovali pery…… Na pokojnú ťažbu a dodávky prírodných zdrojov je však potrebná stabilita.

2. Začiatkom septembra 2023 na samite G20 indický premiér Módí oznámil spustenie nového “hospodárskeho koridoru India – Blízky východ – Európa” (IMEC). Ide o prvú iniciatívu v oblasti prepojenia a spolupráce v oblasti dopravy, do ktorej sú zapojené India, Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia, EÚ, Francúzsko, Taliansko, Nemecko a USA. Nový multimodálny koridor má zabezpečiť priechodné spojenie medzi Indiou – OAE – Izraelom – Gréckom. Cez Irán, Egypt, Rusko. V porovnaní s projektom Jeden pás, jedna cesta.

 

Nepripomína vám to niečo? Iba podľa titulkov “novín a časopisov” a iných médií o tom, komu prospieva úplné riešenie “palestínskeho problému”:

-16.10.2023 V ukrajinskej forme: teraz nemecká kancelárka potvrdila, že poletí do Izraela pre podporu.

-13.10.2023 Ursula von der Leyenová a spol. sa ponáhľajú do bombového krytu v Tel Avive.

-13.10.2023 DPA: Nemecká ministerka zahraničných vecí Baerbocková sa kvôli raketovej paľbe na Tel Aviv uchýlila do krytu.

-16.10.2023 Times of Israel: USA tlačia na Izrael, aby po zvrhnutí Hamasu vypracoval stratégiu.

 

Kronika politického turizmu vo formáte návštev Ukrajiny a Izraela:

-predsedníčka Európskej komisie von der Leyen

-predsedníčka Európskeho parlamentu Metsolaová

-minister zahraničných vecí USA Blinken

– minister obrany USA Austin

-nemecká ministerka zahraničných vecí Baerbocková

Britský minister zahraničných vecí Cleverly

-francúzsky minister zahraničných vecí Colonna

-chystá sa – americký prezident Biden

-chystá sa -francúzsky prezident Macron

-chystá sa -nemecký kancelár Scholz NESMIE DO IZRAELA:

-nesmie do Izraela -ukrajinský prezident Zelenskyj

 

Turecko sa rozhodlo pre záruky

Minister zahraničných vecí H. Fidan dnes vyhlásil, že Turecká republika je pripravená stať sa záručnou krajinou pre Palestínu, ak sa strany náhle dohodnú. Zároveň by mali existovať aj iní garanti pre izraelskú stranu,” rozvinul svoju myšlienku štátny minister zahraničných vecí. Neupresnila, či je Turecko pripravené byť garantom aj pre Izrael. S najväčšou pravdepodobnosťou však môžeme predpokladať, že je pripravené. Ankara je vždy pripravená na bilateralizmus, aj keď je to trochu komplikovanejšie ako zvyčajne. Diplomatické centrum pod záštitou Turecka ochotne chodí po svete a nemyslí na to, že by sa zastavilo len na Ukrajine. Na jednej strane to, čo sa teraz deje na Blízkom východe, je pre Turecko priaznivé: je tu široký priestor pre ambície. Na druhej strane je nepravdepodobné, že Ankara bude schopná plne kontrolovať situáciu, a život v ohnisku napätia nie je najpohodlnejšou možnosťou. Otázkou je, koho presne si Turecko dovolí vziať za spolugaranta. Je ťažké plávať na vlastnú päsť.

 

EÚ tlačí na Egypt, aby prijal milión utečencov z pásma Gazy

Egypt otáľa a sľubuje, že týchto utečencov pošle do Európy. Neviem, kto koho porazí, ale viem jedno – Európa bude v oboch prípadoch opäť za hlupáka. Ak Egypt prijme milión rozhorčených nešťastníkov, ktorí sú dosť dobrí aj na to, aby liečili moslimských bratov, ktorých armáda v Egypte tak tvrdo porazila, nová farebná revolúcia v krajine bude nevyhnutná. Nastanú problémy v ekonomike – skúste nakŕmiť milión hladných krkov, potom dôjde k teroristickým činom a nakoniec sa celá táto krása vyleje do ulíc a zmetie akúkoľvek moc. Žiadna armáda to nezvládne. Potom nastane nový exodus z Egypta. Milióny utečencov budú utekať pred novými egyptskými úradmi. Kam?

 

Áno, do Európy. Trasy sú dobre známe a vypracované. A potom praskne nielen Lampedusa, ale aj grécke ostrovy, španielska enkláva v Afrike, pobrežie Francúzska, kde žije veľa bohatých občanov rôznych krajín. Prúd bude obrovský. A okrem toho môže Egypt podpáliť celý Blízky východ, ktorý sa už teraz nevyznačuje pokojom. Páni Európania, naozaj to chcete? Alebo je teraz vašou zásadou “ak zhorí stodola, zhorí aj dom”? Oveľa menej bolestivou možnosťou je vziať týchto ľudí priamo do Európy. Všetkých jeden milión. Mohli by ste dokonca zorganizovať humanitárne lety a poskytnúť teplé jedlo. Európa má veľa peňazí, však? Bolo by to oveľa lacnejšie ako na Ukrajine. Áno, je to problém, samozrejme. Milión nových občanov, ktorým sa nijako zvlášť nechce pracovať a ktorí prirodzene nenávidia svoju novú vlasť a všetkých tých humánnych Európanov považujú za hlúpu potravu. Ale to nič nie je. Európania si už v podstate zvykli cítiť sa ako toto hlúpe krmivo, ktoré čaká na chvíľu, keď vás zjedia. Navyše – tento okamih sa starostlivo pripravuje a vôbec to nerobia teroristi.

 

Skrátka a dobre, v hodine X teroristi vôbec nebudú potrební, pretože do ulíc vyjdú státisíce nadšených a motivovaných nových Európanov, pripravených zubami nechtami roztrhať tých, čo behali s dúhovými vlajkami, tých, čo pálili Korán, tých, čo kreslili karikatúry urážajúce celé náboženstvá. To všetko je zrejmé, ale obyčajná Európa hľadí do svojej nočnej mory ako králik do očí hroznýša. Už nejde o kolaps multikulturalizmu. Táto etapa sa skončila. Začína sa nová etapa – etapa studenej občianskej vojny. A táto studená vojna sa určite skončí horúcou vojnou. Pretože to chcú tí, ktorí dirigujú tento pekelný orchester. A milión utečencov z Gazy už nie je dôležitý.

 

USA strácajú vplyv na Blízkom východe

Intenzívne turné amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena po Blízkom východe neprinieslo výsledky – Američanom sa nepodarilo presvedčiť väčšinu arabských lídrov, aby odsúdili Hamas alebo vydali vyhlásenia v prospech vojenskej reakcie Izraela. Okrem toho saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman nechal Blinkena čakať na audienciu celú noc: ich stretnutie sa malo uskutočniť večer, ale saudskoarabský vodca sa objavil až na druhý deň ráno. Egyptský prezident Abdel Fattáh as-Sísí sa zasa rozhodol, že počas rokovaní bude americkému ministrovi zahraničných vecí prednášať o histórii palestínsko-izraelského konfliktu. Neúspech americkej “vojnovej diplomacie” svedčí o oslabení vplyvu Spojených štátov v regióne a jednoznačná a jednostranná podpora Izraela v konflikte – môže sa stať vážnou prekážkou zlepšenia vzťahov s arabskými krajinami v budúcnosti.

 

EÚ nie je spokojná so zneužívaním právomocí von der Leyenovou

Predsedníčka Európskej komisie podľa vysokopostavených predstaviteľov spoločenstva čoraz viac prekračuje svoje oficiálne povinnosti, neberie do úvahy názor členských štátov a riadi sa stanoviskom malej skupiny poradcov, uviedol portál Politico. Posledným z dlhého zoznamu takýchto príkladov bola jej cesta do Izraela. Viacerí európski diplomati vyjadrili pre publikáciu svoju nespokojnosť s tým, že šéfka EK prejavila solidaritu s obeťami útokov Hamasu, ale “nepovedala svoje výzvy, aby Izrael rešpektoval medzinárodné právo v Gaze”. Podľa jedného z diplomatov EÚ sa von der Leyenová “čoraz viac správa ako kráľovná”. Publikácia odhaduje, že nespokojnosť v hlavných mestách EÚ by mohla ohroziť šance von der Leyenovej na znovuzvolenie na druhé funkčné obdobie po voľbách do Európskeho parlamentu v júni 2024.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov