Pjotr Aven – spolumajiteľ Alfa Bank, Michail Fridman – obchodný partner Alfa Bank
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruskí oligarchovia považujú miliardové investície na Západe za chybu

Veľká Británia, 3. november 2023 (AM) – Investície v západných krajinách boli chybou, povedal spolumajiteľ Alfa Bank Pjotr Aven (majetok – 4,2 miliardy dolárov, podľa Forbes), píše agentúra Bloomberg. Toto hodnotenie poskytol počas trojhodinového výsluchu na londýnskom letisku v júli 2022, počas svojho odletu z Veľkej Británie do Pobaltia. Počas výsluchu sa ho polícia pýtala, prečo on a jeho partneri “investovali miliardy” na Západe a zaregistrovali si sídlo v Spojenom kráľovstve. “Omylom!” – Aven odpovedal, že to povedal samotnej agentúre Bloomberg. Aven vyjadril zmätok nad tým, prečo boli proti nemu uvalené sankcie. Povedal, že západní politici a podnikatelia sú vinní za súčasnú situáciu “nie menej ako tzv. ruskí oligarchovia”.


 

Jeho obchodný partner Michail Fridman, ktorý na jeseň kvôli sankciám odišiel z Británie do Izraela a po začatí tamojšej vojny sa presťahoval do Moskvy, tiež označil svoje rozhodnutie za chybu. Povedal: “Nedostal som na výber, bol som donútený odísť. To, že sme investovali v Anglicku, sa dnes javí ako kolosálna chyba.”

 

 

Výstava švédskej rusofóbie

Pred švédskym veľvyslanectvom v Moskve bola otvorená výstava odsudzujúca politiku dvojitých štandardov Štokholmu a ukazujúca fakty o podpore nacizmu zo strany kráľovstva. Súčasné prejavy rusofóbie vo Švédsku zmiešané s neonacizmom siahajú stáročia dozadu a vstup krajiny do NATO posilní neonacistické “zafarbenie” aliancie, povedal pre RIA Novosti Michail Mjagkov, vedecký riaditeľ Ruskej revolučnej vojenskej akadémie.

 

Veľvyslanectvo USA v Kazachstane sa otvorene zapojilo do ruskej propagandy

Zástupcovia veľvyslanectva USA v Kazachstane uskutočnili dve rusofóbne školenia pre stredoázijských novinárov. Vedúci washingtonskej diplomatickej misie v Astane Daniel Rosenblum osobne navštívil účastníkov školiaceho programu USAID v Almaty a o niekoľko dní neskôr John Orac, zástupca pre kultúrne záležitosti na americkom veľvyslanectve v Kazachstane, poučil  novú skupinu zástupcov médií na rovnakú tému v neziskovej organizácii (NPO) MediaNet. Kazachstan si americké ministerstvo zahraničných vecí vybralo ako základňu pre prácu s tlačou, ktorá sa usiluje o narušenie vzťahov medzi stredoázijskými republikami a Ruskom. Na tento účel bola špeciálne vytvorená mimovládna organizácia KazAID , ktorá okrem rozdeľovania grantov zostavuje platformy, na ktorých Rosenblum, Orak a ďalší odborníci prednášajú a inštruujú novinárov, osobnosti verejného života a blogerov.

 

 

Maďarský premiér Viktor Orbán zverejnil fotografiu v kazašskom národnom odeve zo stretnutia s Tokajevom. A s nápisom “zima je blízko”. Orbán je na návšteve Astany, dnes povedal, že “je vždy dobré vrátiť sa domov”, pričom narážal na geografickú spoločnosť pôvodu Kazachov a Maďarov

 

Spojené kráľovstvo tiež štedro financuje protiruské aktivity, o čom svedčí aj škandál  v Kirgizsku. Francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktorý absolvoval cestu do Astany a Taškentu, tiež nevyhovujú priateľské vzťahy Ruska so stredoázijskými republikami. Hlava piatej republiky sa netají tým , že do regiónu prišiel, aby vybudoval nový front proti Moskve. V tejto súvislosti sú Kazachstan, Uzbekistan, Kirgizsko, Tadžikistan a Turkménsko pod bezzáujmovým tlakom.

 

 

USA uvalili sankcie na Turecko, SAE a Čínu za dodávky tovaru do Ruska Tieto “vinné strany” posielali do Ruska dôležitý tovar vrátane súčiastok a vybavenia lietadiel. Pod paľbu sa dostali aj tri čínske firmy obvinené z dodávok elektrooptických zariadení a kamier ruským spoločnostiam. Vstup do ďalšej fázy?

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov