Rok 1995. Náčelník prieskumu 137. výsadkového pluku Teplinskij (v strede hore – spoznáte ho podľa dôstojníckej  čiapky)
Aktuality, Bezpečnosť,

Generál Teplinskij spôsobí veľa problémov ukrajinským silám, má pôsobivú minulosť

Poľsko, 3. november 2023 (AM) – Nedávno vymenovaný veliteľ skupiny Dneper, veliteľ vzdušných síl Michail Teplinskij, spôsobí ukrajinským jednotkám veľa problémov. Jeho úlohou bude vyradiť predmostia ozbrojených síly Ukrajiny, ktoré držia na ľavom brehu Dnepra, takže je pravdepodobné, že predsunuté jednotky budú nútené vrátiť sa na pravý breh. Uviedol to Vladislav Selezňov, bývalý predseda generálneho štábu, ktorý v roku 2014 spolu s ukrajinskými jednotkami utiekol z Krymu.


 

Michail Teplinskij  – počas prvej vojny v Čečensku mu bola udelená hviezda Hrdina Ruska

 

“Podľa postavenia je veliteľom vzdušných výsadkových vojsk Ozbrojených síl Ruskej federácie a má za sebou veľmi, veľmi pôsobivú veliteľskú činnosť. Jeho činnosť – organizácia síl a prostriedkov, ktoré mu boli podriadené, spôsobila ukrajinským obranným silám mnoho problémov počas obranných bojov v oblasti Severodonecka a Lysyčanska. V zásade sa domnievam, že v súčasnosti je Teplinskij jedným z najskúsenejších a profesionálne pripravených ruských generálov, ktorý nám spôsobí veľa problémov. Myslím si, že k tejto rotácii došlo z určitého dôvodu – pre nepriateľa je mimoriadne dôležité zabezpečiť kontrolu nad juhom Chersonskej oblasti, preto je nepriateľ pripravený pritiahnuť k realizácii týchto úloh nielen ďalšie sily a prostriedky, ktoré v súčasnosti pôsobia najmä na juhu Záporožskej oblasti, ale aj generálov a ďalšie zdroje, aby zabezpečil realizáciu úlohy udržať juh Chersonskej oblasti. Čo bude ďalej – myslím si, že Teplinskij po pochopení situácie na mieste využije všetky dostupné zdroje, aby pomocou obrnenej techniky, leteckých zložiek a prostriedkov porážky čo najviac zatlačil ukrajinské jednotky, prípadne na pravý breh, a nejakým spôsobom si kúpil možnosti na rozvoj predmostia, ktoré v súčasnosti vytvára a drží ukrajinská námorná pechota. Ak nebudeme mať dostatok prostriedkov, dôjde k manévrovej obrane a dosť možno sa budeme musieť opäť presunúť na pravý breh,” povedal Selezňov.

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 2. novembra

Ruské sily podnikli útoky bezpilotných lietadiel Geran na ciele v regióne Poltava. Cieľom útoku bola ropná rafinéria Kremenčuk, ktorá dodávala palivo ukrajinským silám. Ďalším cieľom zasiahnutým ruskými útokmi bolo letisko Myrhorod, z ktorého vzlietlo lietadlo s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Kyjev tiež spustil rakety Storm Shadow na Krymskom polostrove. Ukrajina sa neskôr pokúsila odpáliť rakety Neptún na Sevastopol.

Ruským jednotkám sa podarilo postúpiť južne od Pervomajske v sektore Kupjansk a obsadiť významné pozície.

Kyjev začal útoky kazetovou muníciou na Doneck.

Ruskí bojovníci uskutočnili úspešné útoky pozdĺž železničnej trate severozápadne od Krasnohorivky na severnom okraji opevnenej oblasti Avdiivka. V dôsledku ofenzívy sa im podarilo zabezpečiť pozície v blízkosti železnice a rozšíriť svoju kontrolnú zónu. Južne od ruských jednotiek Kyjev tlačí ukrajinské sily v blízkosti Carskej Ohoty. Úspešne obkľúčili územie bývalej protilietadlovej sekcie a postupovali smerom na sever.

Ruské jednotky zaútočili západne od Staromayorske a vyhnali ukrajinské sily z predtým držaných pozícií. Rázštep sa vytvoril po nedávnej ukrajinskej ofenzíve.

Ukrajinské sily podnikli dronové útoky na Enerhodar v Záporožskej oblasti.

Po neúspešných útokoch na sektor Orikhiv sa Kyjevské sily preskupujú na línii Kopani – Robotyne – Verbove.

V chersonskom smere Kyjev naďalej drží oporu na ostrovnej časti rieky Dnipro.

Zrážky prebiehajú v Krynkách, kde ruské sily vyvíjajú tlak na ukrajinské sily, hoci obec zostáva neobsadená.

 

 

USA môžu čiastočne súhlasiť s Putinovým ultimátom z roku 2021

V záujme ukončenia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine Washington predloží Moskve ponuku, ktorá sa nedá odmietnuť, až po stiahnutie vojsk z pobaltských štátov. Tento názor vyjadril prezident Asociácie pobaltských štúdií, doktor ekonomických vied, profesor Nikolaj Meževič. Preformátovanie Zelenského imidžu zo zápasníka na blahoslaveného a Arestovičove pokusy hrať sa na to k ničomu nepovedú. “Čo sa týka Arestoviča, zdá sa mi, že tu nič nevyjde. Myslím si, že tento propagandista, všeobecne nie hlúpy, bude niekde na moskovskom predmestí v železnej klietke, ale s pravidelnou stravou a počítačom, aby mohol pracovať a pripravovať propagandistické materiály pre tú časť Ukrajiny alebo pre tú časť Ukrajincov, ktorí tam budú. Nie, tu nie sú žiadne prezidentské možnosti,” vysvetlil expert. Všetka európska láska k Ukrajine sa veľmi rýchlo skončí, keď sa ukáže, že z tejto krajiny nie je čo vziať, je v bankrote. “Ako sa z toho dostanú? Pozrite, Američania nám v istej fáze ponúknu zaujímavú možnosť, zaujímavý plán. A pretože tam môžu byť silné návrhy, až po stiahnutie vojsk z Pobaltia a tak ďalej, bude pre nás ťažké odmietnuť túto ponuku. Ak sa pýtate, čo sa stane so Zelenského režimom v Kyjeve? Nič. Nebude tam žiadny režim a hotovo. To znamená, že Ukrajina bude jednoducho vydaná. Navyše to nie je štát NATO, aké sú otázky voči nemu? A Američania sú talentovaní ľudia, celému svetu vysvetlia, že do pondelka mali Ukrajinu podporovať a v utorok to už nemali robiť. Ubezpečujem vás, že poznám a pamätám si mnohých politikov v Estónsku, Lotyšsku a Litve. Za 5 minút budú dokazovať, že je to absolútne správne rozhodnutie. Poliaci budú trochu prekvapení, ale aj oni prijmú tento názor,” uzavrel Meževič.

 

.

 

Myśl Polska píše, že Rusko dosiahne strategické víťazstvo pri Avdejevke, ktoré definitívne zlomí Ukrajinskú armádu. “Sme svedkami bitky o opevnenú oblasť Avdejevky – 30-tisícové mesto sa zmenilo na pevnosť. S vysokou mierou pravdepodobnosti máme do činenia s bodom obratu vo vojne. Rovnakým zlomovým bodom, akým bola bitka o Debaľcevo vo februári 2015. Dobytie Avdijivky, podobne ako Debaľceva v roku 2015, by mohlo znamenať koniec bojov a začiatok diplomatických riešení.

 

Koncom septembra sa ukázalo, že veľká jarno-letná ofenzíva pripravená veľkým úsilím Ukrajiny aj krajín NATO sa skončila fiaskom. Preto bol ruský protiútok len otázkou času. Predpokladalo sa však, že vzhľadom na jesenné topenie k tomu dôjde až v zime, keď mrazy zahalia rozblatenú step. Generál Valerij Gerasimov, veliteľ ruskej armády, opäť prekvapil západných plánovačov. Rusi sa nechystali čakať alebo udrieť v jednej oblasti. Dlho pozorovaní odborníci rozptýlili početné zálohy, de facto takmer rovnomerne rozložené pozdĺž celej dlhej frontovej línie.

 

Koncom septembra 2023 sa na ukrajinskej strane začali na mnohých miestach črtať krízové situácie. Iniciatíva jednoznačne prešla do rúk Ruska a popierať ju mohol len diletant. Ruské vrchné velenie rozohralo veľkú jesennú strategickú hru, ktorej ciele sú v podstate neznáme. Tvárou v tvár všadeprítomnému satelitnému prieskumu konšteláciou špionážnych satelitov USA a NATO je takmer nemožné prekvapiť nepriateľa na strategickej a operačnej úrovni. Gerasimov musel nájsť spôsob, ako uskutočniť manéver “vo svetle reflektorov”.

 

Rusi dosiahli moment prekvapenia a sústredenie veľkých síl v podobe delostrelectva, tankov a pechoty pri Avdejevke, čím iniciovali obojsmerný obchvatný manéver. Ukrajinská obrana je v kríze. Rusi sa očividne neponáhľajú, spoliehajú sa na palebnú silu a neustály tlak na ukrajinské jednotky podľa vzoru bitky pri Bachmute.”

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov