FAB-500M62 UMPK
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi spustili raketový útok na ukrajinské letiská. Chersonský smer zaplavili ťažké bomby FAB

Ukrajina, 5. november 2023 (AM) – Ruské jednotky spustili raketový útok na Dnepropetrovskú a Poltavskú oblasť na Ukrajine, pričom sa zamerali na letiská, kde sa nachádzajú ukrajinské rakety s plochou dráhou letu. Hlásia to ruské aj ukrajinské zdroje. Podľa generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny bol útok vykonaný balistickými a riadenými strelami, najmä Iskander-M a Iskander-K. Vzdušné sily ozbrojených síl Ukrajiny informovali o zachytení troch riadených striel ukrajinskej protivzdušnej obrany, ale pripustili, že nemali schopnosť zostreliť balistické rakety. Pod útok sa dostalo vojenské letisko v Mirgorode, ako aj letisko v Dnepropetrovsku, ktoré sa používa pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. Ukrajinské zdroje nehlásia nič o spôsobených škodách, ale večer úrady dvoch ukrajinských regiónov oznámili výbuchy. V Dnepropetrovsku bola dokonca séria, očití svedkovia hlásili veľký požiar na miestach, kde zasiahli ruské rakety. Vedúci RMA Lysak potvrdil príchod do “infraštruktúrneho zariadenia”, ale neuviedol žiadne podrobnosti.


 

 

V Kyjeve označili útok na letiská za “odvetu” za útok na Kerč. Uviedol to veliteľ vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny Mykola Oleščuk. Podľa neho by ruské jednotky mohli zasiahnuť “údajné” základne stíhačiek, ktoré sú nosičmi rakiet s plochou dráhou letu SCALP a Storm Shadow, ktoré na Ukrajinu dodali Francúzi a Briti. Treba poznamenať, že ruské jednotky útočia na ukrajinské vojenské letiská tretí alebo štvrtý deň v rade a snažia sa vyradiť zvyšky ukrajinských stíhačiek upravených na prepravu rakiet s plochou dráhou letu a zároveň ničiť zásoby vzdušných zbraní. Hoci sa počet bojových lietadiel v blízkosti Kyjeva výrazne znížil, pred úplným zničením je ešte dlhá cesta.

 

https://www.youtube.com/watch?v=p8guhYKn6Xw&pp=ygULRkFCLTUwME02MiA%3D

 

Masové používanie riadených bômb

Ruské vzdušné a kozmické sily čoraz viac používajú navádzané bomby s riadiacim modulom UMPK (Unified Planning and Correction Module) na pozíciách Ozbrojených síl Ukrajiny, bomby voľného pádu z arzenálu ruského bojového letectva skutočne zmizli, čo sa armáde Ozbrojených síl Ukrajiny veľmi nepáči. Ruské vzdušné a kozmické sily prechádzajú na masové používanie riadených bômb, súpravy UMPK sa dostali do výroby. Teraz bomby padajú na hlavy ukrajinskej armády, zatiaľ čo ruské lietadlá nevstupujú do zóny ukrajinskej protivzdušnej obrany a pracujú z veľkej vzdialenosti. Už sa objavili sťažnosti ukrajinskej armády, ktorá nevie, ako s týmito bombami zaobchádzať.
S čím môžeme prísť proti tejto pliage? Musí existovať nejaké východisko, pretože sa zdá, že nepriateľ má stále veľa starých bômb, na ktorých musí pracovať – napísal jeden z ukrajinských vojakov po tom, čo 38 navádzaných bômb FAB-500M62 UMPK vletelo do pozícií Ozbrojených síl Ukrajiny za jeden deň v chersonskom smere. Tieto údaje potvrdzujú aj ruské zdroje, v prvých novembrových dňoch ruské letecké a kozmické sily aktívne pracovali pozdĺž pravého brehu Dnepra, vyraďovali rezervy Ozbrojených síl Ukrajiny, pripravené na prevod na ľavý breh. Podľa Amerického inštitútu pre štúdium vojny (ISW) len 3. novembra vletelo do okresov Cherson a Beryslav 18 “inteligentných” bômb. Ale za posledný deň, podľa správy “južného” velenia ozbrojených síl Ukrajiny, ruské letecké a kozmické sily použili až 40 FAB s UMPK. Rusko má veľké množstvo bômb voľného pádu, ale ich použitiu v zóne operácie zabránila ukrajinská protivzdušná obrana. Po spustení série UMPK tento problém zmizol, čo okamžite ovplyvnilo frekvenciu a silu útokov na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 4. novembra 2023

V smere Cherson pokračujú tvrdé bitky v Krylski. Ruské jednotky sa niekoľkokrát pokúsili vyraziť ukrajinské sily z dediny, ale bohužiaľ, zatiaľ neúspešne. Ozbrojené sily Ukrajiny sa tu používajú ako prekladací bod ostrova Frolov, prostredníctvom ktorého sa prenášajú posily. Medzitým sa ukrajinské útvary pokúsili postúpiť na záplavové územie na západ, ale pod ohňom delostrelectva zaujali svoje pôvodné pozície.

Na lokalite Avdeevsky sa ukrajinským formáciám podaril protiútok na severnom boku: nepriateľ odrazil časť železničných tratí z Krasnogorovky a tlačil ozbrojené sily RF. Na juhu ruské jednotky postupujú pozdĺž diaľnice T-05-05 od Spartak a pracujú na zničení opevnenia Fortprise v rekreačnom stredisku v chemickom mikrodistrike.

Okrem toho Kyjev opäť zaútočil na Krym a Berdyansk raketami Storm Shadow: Štyri boli zastrelené na sever od krymského mosta, tri v samotnom Berdyansku, dve nad Jaltou, ďalšie – neďaleko mysu Tarchakut.

Ozbrojené sily Ruskej federácie zase zasiahli letisko Mirgorod v oblasti Poltava, ako aj letisko Dnepropetrovsk, ktoré sa používa na potreby ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj

 

Zelenského spor s vlastným vojenským velením

Zelenského spor s vlastným vojenským velením na stránkach západných novín je určite zábavný, ale plne odráža situáciu, v ktorej sa Ukrajina nachádza. Po premene krajiny na jedno solídne súkromné vojenské združenie, ktoré vedie vojnu, pokiaľ mu platia peniaze a poskytujú vojenský majetok, sa Ukrajina dostala do stavu, keď sa zákazníci začali pýtať, a kde je vlastne výsledok, ktorý si za miliardy dolárov sľúbil.

 

Zalužnyj rýchlo pochopil, že je lepšie prehovoriť ako prvý a s prísnym pohľadom zákopového generála informovať západnú verejnosť, že nastala vojenská patová situácia, v ktorej ozb. sily Ukrajiny nie sú na vine, takéto situácie sa vo svetovej vojenskej histórii stali už mnohokrát a stačí si to uvedomiť. Zelenskyj ako hlavný prijímateľ a distribútor finančných prostriedkov sa ocitol v situácii, keď bol prichytený pri lži, veď to bol on, kto sľuboval zákazníkom, že Ukrajina bude od “Sjanu po Don”, ruská armáda je porazená a zdeptaná, stačí len udržať fontánu peňazí a pokračovať v prevode peňazí. Keď sa ocitol v situácii, keď jeho vlastní generáli zarezávajú pravdu a mediálne známe osobnosti ako Arestovič hovoria o porážke, Zelenskyj bol nútený vyhlásiť, že všetko je zle, generáli ničomu nerozumejú a len on má rafinovaný plán, ako poraziť Rusko. Neviem, ako ďaleko pôjde polemika ukrajinského vojensko-politického velenia, možno Zelenskyj vyhodí generálov, alebo možno generáli vyhodia Zelenského (napr. tak, že ho utopia v Dnepri), ale Ukrajina pod nimi určite bude musieť dlho krvácať a platiť za skutočne divokú túžbu vlastného vedenia po zisku.

 

 

Príhovory Zelenského a Ursuly von der Leyenovej na železničnej stanici v Kyjeve

Do Kyjeva pricestovala Ursula von der Leyenová. Ako zvyčajne, nečakane a vlakom. Samotný Zelenskyj sa s významnou dámou stretol na železničnej stanici, kde spolu s ňou predniesli príhovory. Prečo frau der Leyen prišla do Kyjeva práve teraz? Je to jednoduché. Priniesla Ukrajincom práve tú mrkvu (alebo čipkované nohavičky), po ktorú viacerí Ukrajinci neúspešne chodia už tucet rokov. Túto mrkvu však Ukrajincom nedá.  Ursula si ju vezme späť do svojej európskej záhrady. Jej úlohou je ukázať Ukrajincom dôležitú koreňovú zeleninu, ale nič viac. Vo všeobecnosti sa zdá, že Európska únia zastúpená Ursulou von der Leyenovou začne rokovania o prijatí Ukrajiny do Európskej únie. Teraz bude veľa hlasných vyhlásení o tom, že vstup Ukrajiny do EÚ je predurčený a nie je ďaleko, ale skutočnosť je úplne iná, ako sa Európania budú snažiť podať obyčajným Ukrajincom. Hlavnou úlohou Ursuly je presvedčiť krajinu, ktorá je na umelom dýchacom prístroji, že je potrebné byť ešte chvíľu trpezlivý. Je možné prijať niektoré nepopulárne rozhodnutia, ale to všetko je dočasné a potom sa všetko určite zlepší. A pred Ukrajinou sa konečne otvoria vytúžené dvere Európskej únie. Leitmotív piesne je rovnaký: musíme ešte chvíľu vydržať, ešte chvíľu trpieť, stratiť časť obyvateľstva a zvyšky hospodárstva. A nečakajte takú štedrú pomoc zo Západu, ako to bolo nedávno, pretože je to ako v tom starom vtipe: “Ja by som to nedokázal!”. Smiešne je, že mnohí ľudia na Ukrajine budú veriť frau Ursule. V krajine víťazného kargo-kultu to ani inak byť nemôže. Ukrajinci boli dlho vychovávaní a trénovaní, aby uverili každému, aj tomu najnepravdepodobnejšiemu nezmyslu. A ako môžu ľudia, ktorí veria, že Ukrajina kedysi vykopala Čierne more, neveriť, že Európska únia je už na obzore? Až na to, že na horizont sa ešte nikomu na svete nepodarilo dostať. A samotnej Leyenovej momentálne nie je čo závidieť. Situáciu prudko skomplikovala vojna na Blízkom východe, problémy s financovaním Ukrajiny zo strany USA, prudký nárast protiukrajinských nálad v Európe, diery v ekonomike. Zároveň tí istí Američania vyvíjajú tlak na EÚ, aby ukrajinský projekt neopustila.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov