.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna kríža a polmesiaca: Prečo izraelská pozemná operácia v Gaze ohrozuje celý svet

Politický analytik Dmitrij Rodionov hovorí o tom, ako sa skončí pozemná operácia v Gaze, aké scenáre predpokladá eskalácia palestínsko-izraelského konfliktu a prečo do nej môžu byť zatiahnuté ďalšie krajiny. Možný vstup Iránu do konfliktu Podľa iránskeho prezidenta Ibrahima Raisiho Izrael prekročil “červenú čiaru”.


 

“Zločiny sionistického režimu prekročili “červenú čiaru”, čo môže každého prinútiť konať. Washington nás žiada, aby sme nič nerobili, ale naďalej poskytuje Izraelu rozsiahlu podporu,” napísal na svojej stránke na sociálnej sieti. Predtým Raisi v rozhovore pre arabskú televíziu Al Jazeera uviedol, že Teherán sa nebude riadiť varovaniami USA o nezasahovaní do situácie okolo pásma Gazy. Deň predtým John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť, varoval, že americké letecké útoky na sklady zbraní a munície v Sýrii, ktoré podľa neho patria Zboru islamských revolučných gárd (IRGC), sú varovným signálom pre Teherán. Mimochodom, toto nie je prvé varovanie, ktoré Washington vydal.

 

Pred niekoľkými týždňami poradca Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v rozhovore pre televíziu CBS povedal, že americká administratíva v posledných dňoch uskutočnila sériu súkromných kontaktov s Iránom, aby ho varovala pred eskaláciou palestínsko-izraelského konfliktu. Nie je to však prvýkrát, čo Irán pohrozil USA. Deň predtým iránsky minister zahraničných vecí Hosein Amir Abdollahian označil Washington za iniciátora genocídy palestínskeho obyvateľstva a varoval, že plamene nového kola eskalácie palestínsko-izraelského konfliktu nikoho neušetria. Jeho zástupca Mohammad Hasan Šejk Ol-Islámí zasa vyhlásil, že ak USA udrú na Irán a súvisiacu infraštruktúru, odpoveď “prekoná všetky predstavy”.

 

Pozemná fáza izraelskej operácie

A pred dvoma týždňami Abdollahian prisľúbil zásah Iránu do konfliktu, ak Izrael bude pokračovať vo svojej operácii v pásme Gazy a začne pozemnú ofenzívu. Zdá sa však, že pozemná ofenzíva sa začala už v sobotu večer. V každom prípade o tom informovali takmer všetky svetové médiá. Zaujímavé je, že niekoľko hodín pred začiatkom tejto ofenzívy denník The New York Times s odvolaním sa na zdroje v izraelskej vláde tvrdil, že premiér Benjamin Netanjahu odmietol podpísať rozkaz na začatie rozsiahlej pozemnej operácie v pásme Gazy z obavy, že v prípade jej neúspechu stratí dôveru obyvateľstva. V ten istý deň však všetky svetové médiá oznámili začiatok operácie: bombardovanie pásma Gazy sa prudko zintenzívnilo, začalo sa ostreľovanie z mora, izraelské tanky sa začali pokúšať preniknúť do oblasti. Stojí za zmienku, že slovné spojenie “pozemná operácia” predstavitelia IDF nevyslovili. Vyhýbali sa mu všetkými možnými spôsobmi. Podľa hovorcu izraelskej armády Daniela Hagariho izraelské pozemné sily rozširujú bojové operácie v pásme Gazy. O deň neskôr sám Netanjahu vyslovil nový eufemizmus – “druhá fáza vojny”.

“Občania Izraela, včera večer naše pozemné sily prešli bránami Gazy, vstúpili do brlohu zla. Je to druhá etapa vojny, ktorá má jasne definované ciele: zničiť vojenskú a politickú infraštruktúru Hamasu a získať späť rukojemníkov,” povedal Netanjahu v televíznom príhovore k národu. ”

 

Sily IDF v noci vstúpili na severné územie pásma Gazy a rozšírili pozemné operácie. Na týchto akciách sa zúčastňujú pechotné, obrnené, ženijné a delostrelecké jednotky, ktoré sprevádza paľba. Počas noci neboli zaznamenané žiadne obete z radov našich síl,” to je všetko, čo sme počuli ráno po začatí “pozemnej operácie” od hovorcu IDF. To je všetko. No zároveň informoval o likvidácii niekoľkých kľúčových veliteľov Hamasu počas nočnej operácie. Hamas zároveň ubezpečuje, že nepriateľ utrpel veľké straty. Ani jedna strana neprejavuje známky víťazstva. Podľa záberov dostupných na internete však možno usúdiť, že izraelská armáda sa príliš nepokúšala vstúpiť do obytných oblastí a obmedzila sa na ostreľovanie predných domov tankami. Možno to bol “bojový prieskum” pred skutočnou operáciou. Alebo to možno bola imitácia.

 

Mnohí experti na Západe predpovedajú IDF v Gaze obrovské množstvo mŕtvol, ak nie hrob. A Američania už niekoľko týždňov odrádzajú Tel Aviv práve od tejto “pozemnej operácie”, ak máme veriť západným médiám. A treba si uvedomiť, že Izrael, hoci je jednou z politicky najsubjektívnejších krajín kolektívneho Západu, nebude otvorene odporovať Washingtonu zo strachu, že stratí dôveru svojho hlavného patróna. Zaujímavé je, že v už spomínanom článku NYT o Netanjahuovom odmietnutí schváliť začiatok operácie sa píše, že odmietnutie izraelského premiéra dať zelenú naznačuje, že medzi ministrami existujú nezhody a že je možné uvažovať o nahradení plánu rozsiahlej invázie do Gazy niekoľkými operáciami, ktoré sa dotknú len malej časti enklávy. Podľa zdrojov denníka sa Netanjahu neponáhľa so schválením vojenského plánu sám, pričom sa nie bezdôvodne obáva, že ak operácia zlyhá, bude z nej obvinený, čo je o to kritickejšie na pozadí klesajúcej dôvery verejnosti v jeho osobu.

 

Aký je scenár zatiahnutia ďalších štátov do konfliktu?

Mimochodom, to, čo sme videli tento víkend, veľmi pripomína vývoj práve takéhoto scenára. Natíska sa však otázka, ako dlho to môže trvať? Od začiatku eskalácie sme svedkami toho, ako Tel Aviv zvyšuje stávky. Existuje však určitá hranica, koniec koncov existujú “červené čiary” – práve tie, o ktorých hovoril Raisi. Určite sa dajú posúvať, ale nie donekonečna. Zvyšovaním stávok sa Izrael pohybuje na hrane. To isté možno povedať o USA, ktorých vojaci sa už údajne zapojili do vojny. Podľa iránskej štátnej tlačovej agentúry Tasnim sa na operácii, ktorú Izrael začal v piatok, zúčastnilo päťtisíc amerických vojakov. Podľa agentúry sa uskutočnila za účasti troch divízií a niekoľkých brigád americkej armády. Samozrejme, treba mať na pamäti, že ide o iránske štátne médiá, takže môže ísť o pokus o kompromitáciu USA. Ale tu je bývalý poradca šéfa Pentagónu – plukovník americkej armády vo výslužbe Douglas McGregor, ktorý nie je čitateľom neznámy – niekoľko dní pred začiatkom operácie povedal, že americké a izraelské špeciálne jednotky vstúpili do Gazy a boli doslova “roztrhané na kusy”. Je nepravdepodobné, že McGregor pracuje aj pre Irán.

 

Samozrejme, neexistuje žiadny dôkaz, ale nie je dymu bez ohňa. Osobne nepochybujem o tom, že Američania sú tam minimálne ako inštruktori a poradcovia, rovnako ako na Ukrajine. Vieme však, že v blízkosti je dvetisíc príslušníkov námornej pechoty a dve skupiny lietadlových lodí. Prečo? Ak v divadelnej hre zavesíte na stenu pištoľ, určite vystrelí. Okrem toho médiá uvádzajú, že nemecké ozbrojené sily presunuli viac ako tisíc vojakov na Blízky východ, predovšetkým na Cyprus – údajne na prípadnú operáciu na evakuáciu nemeckých občanov. Objavili sa aj informácie, že Paríž posiela do zóny konfliktu vrtuľníkovú loď Tonnerre, ktorá je schopná prepraviť desiatky vrtuľníkov a stovky mariňákov. Okrem toho Británia a Austrália vysielajú do regiónu svoje vojenské skupiny, vojenské lode, špeciálne jednotky a bojové lietadlJe dobré, ak sa nikto z nich nechystá do vojny, ak je to len “morálna podpora” Tel Avivu alebo snaha zabrániť Iránu zasiahnuť. Ale ak fajčíte v blízkosti suda s benzínom, mohol by sa nechtiac zapáliť. Úplne náhodne. A potom sa hrozby môžu zmeniť na skutočné nepriateľstvo, do ktorého sa zapojí hneď niekoľko krajín.

 

Podpora islamského sveta

“Chcete vojnu kríža a polmesiaca?” – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na zhromaždení tisícov ľudí v Istanbule obvinil západné krajiny z “masakrov”. Je jasné, že Turecko je krajinou NATO a nepôjde do vojny proti svojim kolegom v bloku, ale v prípade rozsiahlej regionálnej vojny nebude mlčať. V každom prípade bude jednota NATO zrušená. A možno aj samotný vojenský blok NATO, ktorý nie je pripravený vytiahnuť rozsiahlu vojnu, do ktorej by sa, ak veríme Erdoganovmu varovaniu, mohol zapojiť celý islamský svet. Podobnú predpoveď vyslovuje aj ten istý McGregor. “Ak Izraelské obranné sily začnú veľkú pozemnú inváziu do Gazy, všetci od Indonézie po Maroko sa spoja do vojenskej aliancie proti Izraelu.” Čo znamená proti USA a ich vazalom. A to už je tretia svetová vojna.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov