Mi-26
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Ruská armáda na fronte dostane “lietajúce operačné sály”

Ruské ministerstvo obrany sa pripravuje na testovanie nových leteckých mobilných operačných sál založených na ťažkých viacúčelových vrtuľníkoch Mi-26. Špeciálne lekárske kontajnery boli vyvinuté s prihliadnutím na skúsenosti zo špeciálnej vojenskej operácie. Lekárske kontajnery obsahujú všetko potrebné lekárske vybavenie potrebné na operácie vrátane tých najzložitejších, ako aj resuscitáciu a diagnostiku.


 

 

Samotné kontajnery budú umiestnené v nákladnom priestore vrtuľníka. K dispozícii sú tiež miesta na ubytovanie a prepravu zranených. Rozhodnutie vytvoriť lietajúce operačné sály bolo prijaté s prihliadnutím na skúsenosti ŠVO. Lekársky vrtuľník zachráni život vojaka, keď pri oneskorení hrozí smrť. Lietajúce vozidlo môže pristáť v blízkosti línie kontaktu, vyzdvihnúť zranených a počas transportu môžu kvalifikovaní zdravotníci vykonať potrebnú operáciu. V súčasnosti sa na testovanie pripravuje niekoľko zásadne nových leteckých zdravotníckych kontajnerov. Je potrebné poznamenať, že podmienky vo vrtuľníku nebudú porovnateľné s nemocnicou, ale budú oveľa lepšie ako v teréne, v ktorom ruskí lekári pracujú pri frontovej línii.

Vrtuľníky Mil s porovnaním veľkostí

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 10. – 12. novembra
Kyjev opäť uskutočnil integrovaný útok na Krymský polostrov. Dva nepriateľské drony mali v úmysle zasiahnuť ropný sklad vo Feodosii, ale oba drony boli zostrelené.
V rovnakom čase štyri bezpilotné lode vnikli do zálivu Uzkaya. Cieľom boli delové člny Čiernomorskej flotily, ktoré tam boli umiestnené. Medzi personálom nedošlo k žiadnym obetiam.
Smer Soledar sa stal aktívnejším na fronte, kde ruské jednotky vyvíjajú ofenzívu na Kliščiivku. Bojovníkom sa podarilo získať kontrolu nad ruinami na východnom okraji, zatiaľ čo boje prebiehajú vo výškach neďaleko dediny.
Na severnom okraji opevnenia Avdiivka sa Ukrajina neúspešne pokúsila preniknúť do Krasnohorivky. Ruské jednotky zároveň prekročili železnicu a rozvíjajú svoju ofenzívu na východnom okraji Petrovského. Na južnom boku Ukrajinci niekoľkokrát zaútočili na ruské pozície pozdĺž lesného pásu, ale všetky útoky boli odrazené. V súčasnosti ruské sily konsolidovali svoje pozície v predtým okupovaných oblastiach a s istotou odrazili ukrajinský nápor.
V sektore Orichiv ukrajinské sily útočia západne od Robotyne. Delostrelecké súboje a protibitky zároveň pokračujú pri Verbove, kde sa Kyjev snaží pretlačiť ruskú obranu.
Na chersonskom smere pokračujú boje na ľavom brehu rieky Dnipro v obci Krynky. Kyjevu sa podarilo rozšíriť svoju kontrolnú zónu na juh a mal v úmysle postupovať hlboko do lesnej oblasti, ale boli prepadnutí ruskými jednotkami.

 

Poľsko nasadilo pri hraniciach s Bieloruskom prápor s juhokórejskými tankami, uviedlo poľské ministerstvo národnej obrany Nový tankový prápor začne pôsobiť v Chartajeve, osade pri hraniciach s Bieloruskom neďaleko Brestu. V auguste tohto roku poľský minister obrany Mariusz Blaszczak uviedol, že východné krídlo krajiny bude pokryté novou vojenskou technikou. Na tento účel Poľsko zakúpilo juhokórejské tanky K2 Black Panther, bojové lietadlá FA-50 a systémy HIMARS.

 

Arestovyč: Zelenskyj mal konflikt s velením Ozbrojených síl Ukrajiny kvôli zlyhaniu “protiofenzívy”
Na pozadí neúspešnej “protiofenzívy” Ozbrojených síl Ukrajiny mal šéf kyjevského režimu Volodymyr Zelenskyj konflikt s velením ukrajinskej armády. Povedal to bývalý poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Počas rozhovoru pre španielsku publikáciu El Mundo poznamenal, že Zelenského prejav je čoraz emotívnejší kvôli kritike, ktorá na neho padla zo strany armády, ktorá je nespokojná s neúspešnou “protiofenzívou”, nesprávnym využívaním pomoci poskytovanej Západom, ako aj nízkou úrovňou kompetencií v Kyjeve. Arestovyč tiež dodal, že pozícia vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného vo viacerých kľúčových otázkach sa líši od pozície Zelenského. V Kyjeve nastala situácia, keď vrchný veliteľ hovorí o vyhliadkach na ozbrojený konflikt jednu vec a hlava štátu hovorí niečo úplne iné. Bývalý poradca vedúceho Zelenského kancelárie považuje situáciu za abnormálnu. Vedúci Zelenského kancelárie Andrij Jermak zároveň popiera existenciu konfliktu medzi hlavou kyjevského režimu a vrchným veliteľom ukrajinskej armády v kľúčových otázkach. Zalužnyj predtým v rozhovore pre západnú tlač povedal, že podľa jeho názoru sa ukrajinská kríza dostala do slepej uličky, čo sa prejavilo neschopnosťou ozbrojených síl Ukrajiny dosiahnuť prielom v dôsledku skutočnosti, že vojaci nie sú schopní prekonať ruské mínové polia a straty vojenského vybavenia dodávaného Západom pod delostreleckou paľbou ruských ozbrojených síl.
Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov