.
Aktuality, Bezpečnosť,

1. gardová tanková armáda ruských síl prerazila v kupianskom smere

Počas noci ruské jednotky spustili sériu útokov na ciele v Charkove a Charkovskej oblasti. Na vykonanie útokov boli použité rôzne palebné prostriedky, vrátane kamikadze dronov a rakiet. Výbuchy hrmeli v rôznych okresoch Charkova – v podnikoch, na území ktorých sa uskutočnila montáž a oprava vojenskej techniky. Podľa miestnych obyvateľov sa zrútila najmä strecha dielne, v ktorej sa vykonávala výroba bezpilotných vzdušných prostriedkov. V dôsledku toho boli zničené nielen hotové výrobky a komponenty, ale aj zariadenia na montáž a testovanie dronov.


 

Útok v noci bol vykonaný na nepriateľskom objekte v meste Čuhuiv v Charkovskej oblasti. Mesto sa nachádza na diaľnici Charkov-Kupjansk, železnica ním prechádza v smere na Kupjansk. Cesty aj železnice aktívne využívajú kyjevské jednotky na zásobovanie svojho kupjanského zoskupenia, ktoré sa v posledných týždňoch snaží zadržať ofenzívu ruských vojsk. Podľa niektorých správ v Chuhuive v dôsledku útoku utrpelo niekoľko jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny straty, ktoré boli presunuté do Kupiansk smeru ako rezerva.

 

 

Ruské jednotky pokračujú v útočných operáciách pozdĺž obvodu Avdiivky. Pripomeňme, že pred niekoľkými dňami sa halda odpadu a záhrady Točmaš severne od mesta dostali pod kontrolu ozbrojených síl Ruskej federácie. Začiatkom týždňa vstúpili ruské jednotky do Avdiivky z juhu a zaujali pozície v oblasti Jasynuvatského pruhu. Zároveň jednotky prevzali kontrolu nad významnou časťou obce Stepovoe severozápadne od Avdiivky a zároveň zvýšili paľbu z juhu – zo smeru Vodiane. Teraz existujú správy, že ruské jednotky prekročili hranice mesta Avdiivka v oblasti pieskového lomu Avdiivka. To je severná časť mesta. Ukrajinské médiá informujú, že ozbrojené sily Ruskej federácie dosiahli záhrady Ivuška a postupovali južne od kontrolovanej skládky popola. Postup sa uskutočňoval prostredníctvom lesných plantáží.

 

Vo svojom prejave Zelenskyj oznámil mimoriadne ťažkú situáciu pre Ozbrojené sily Ukrajiny pri Avdiivke a Kupjansku. Na tomto pozadí ukrajinská armáda začala tvrdiť, že existuje “hlad po nábojoch” a dodala, že v porovnaní s letom musia kvôli nedostatku používať len desatinu munície z delostrelectva. Ukrajinské jednotky zároveň vo všeobecnosti udržiavajú svoje pozície v Avdiivke a severozápadne od nej, vrátane hádzania ďalších a ďalších rezerv na udržanie dopravného spojenia s mestom cez obec Orlovka.

 

 

Ukrajinská verejnosť informuje, že ruské jednotky prenikli do oblasti obce Ivanivka v kupianskom smere. Správy hovoria, že po masívnom delostreleckom útoku sa jednotky 1. gardovej tankovej armády ruských ozbrojených síl pohli vpred. V súčasnosti sa uvádza, že boje prebiehajú juhozápadne od Ivanivky. Ozbrojené sily Ruskej federácie prerušili cestu Ivanovka-Kislovka a dosiahli železničnú trať v niekoľkých úsekoch. Tankové jednotky sa snažia stavať na svojom úspechu a pohybujú sa smerom k železničnej stanici Šaparivka, ktorá sa nachádza asi kilometer od diaľnice Kreminna-Kupyansk. Sivá zóna v oblasti Ivanivky sa dostala pod kontrolu ruských vojsk spolu s pozíciami prvej obrannej línie ozbrojených síl Ukrajiny. Kyjev je nútený operovať na druhej línii obrany, ktorá vedie pozdĺž železničnej trate, vrátane úseku Kislivka-Peščanaja. Ruské ozbrojené sily zároveň pokračujú v streľbe na jednotky na severe Kupjanska, a to aj na brehu rieky Oskol.

 

 

Prehľad ráno 16. novembra 2023
V noci ruské ozbrojené sily zasiahli ciele v Čuhuive v Charkovskej oblasti. Ďalší útok na letisko v Myrhorode v Poltavskej oblasti odkiaľ opakovane vzlietali lietadlá s raketami Storm Shadow.
V smere Avdiivka došlo k protibojom v blízkosti haldy odpadu v blízkosti koksovne. Na severnom výbežku frontu ruské ozbrojené sily pokračujú v aktívnych operáciách v blízkosti Krasnohorivky, čo núti Kyjev presunúť nové jednotky ozbrojených síl Ukrajiny, aby nahradili tie, ktoré boli úplne zničené skôr. Obec Stepovoe zostáva v šedej zóne. Na Záporožskom fronte ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v útokoch západne od Rabotina a Verbovoja. Ďalšie útoky pechoty s podporou obrnených vozidiel boli odrazené. Kyjev udržiava taktiku úderov na ruské pozície kazetovou muníciou pred útokom. V blízkosti Pyatichatky sú bitky. Raketový útok Iskander bol vykonaný na mieste brigády Národnej gardy Ukrajiny v meste Dmitrov (18 km od Orichiv).
Ruské letecké bomby FAB-500 s navádzaním každý deň pracujú na koncentráciách Ozbrojených síl Ukrajiny.
V chersonskom smere bola situácia včera stabilná: Ozbrojené sily Ukrajiny boli zničené delostreleckými útokmi v Krynki, pokusy o ich postup sú v súčasnosti lokalizované. Zrážky pokračujú na pobreží v oblasti Poyma-Krynki.
Na juh od Artemovska sú bitky pri Kliščiivke, iniciatíva je v rukách ruských ozbrojených síl. Počas niekoľkých mesiacov útokov Kyjev stratil značný počet personálu a vybavenia pri útokoch na mäso, nie je vylúčený presun posíl Ozbrojených síl Ukrajiny na stabilizáciu prednej časti.
V smere Kupiansk sú bitky miestneho významu pri Synkivke a Ivanivke. Denné ostreľovanie frontových oblastí Belgorodskej oblasti pokračuje. Včera ráno bol nad regiónom Smolensk zostrelený nepriateľský dron. Militanti vypálili 192 granátov na civilné obyvateľstvo DĽR, vrátane kazetovej hlavice. Jeden civilista bol zabitý a štyria boli zranení.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov