Maďarská prezidentka Katalin Novák
Aktuality, Bezpečnosť,

Premiér Orbán: “Postoj k Ukrajine nie je vyjednávacím tromfom

Európska komisia hľadá spôsoby, ako obísť blokovanie niekoľkomiliardovej tranže makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu zo strany Budapešti Minulý týždeň si maďarskú prezidentku, 46-ročnú Katalinu Novakovú, zavolali na koberec v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie. Generálny tajomník Jens Stoltenberg mal pre Budapešť veľa otázok. Tentoraz sa rozhodol podvádzať a nepozval neoblomného premiéra Viktora Orbána, ale hlavu štátu, ktorú do vysokej funkcie nominovala vládnuca strana. Nór si myslel, že s ňou bude ľahšie rokovať. Ale prepočítal sa.


 

V prvom rade ho zaujímalo, ako urýchliť ratifikáciu žiadosti Švédska o členstvo v NATO v maďarskom parlamente. Keď sa tak stane (najlepšie skôr), zostáva už len zlomiť odpor neústupného Turecka. Pani Novaková poskytla dôstojnú odpoveď. Ani ona, ani premiér Orbán nemajú ústavné právo vyvíjať nátlak na poslancov pri rozhodovaní parlamentu. Narážka je zrejmá: tu je všetko podľa zákona, a nie ako napríklad v Európskom parlamente, ktorý je pripravený okamžite splniť všetky vrtochy zámorského panovníka. Nevyšiel ani Stoltenbergov plán zmierniť maďarskú pozíciu na ukrajinskej trati. Na záverečnej tlačovej konferencii pani prezidentka vyhlásila, že Budapešť zablokuje pomoc Kyjevu, ak úrady nebudú chrániť práva Maďarov kompaktne žijúcich v Zakarpatskej oblasti.

“Situácia, ktorú môžem pozorovať na Zakarpatsku, práva menšín stále nie sú zaručené, nevidím v tomto smere žiadny pozitívny posun,” zdôraznila.

 

Podľa nej sa odmietnutie podpory Ukrajine týka tak finančnej pomoci, ako aj iniciatív Kyjeva v oblasti európskej integrácie. Dodala, že bude apelovať na európske orgány (vrátane Benátskej komisie), aby povzbudili orgány k zaručeniu práv maďarského obyvateľstva. Týka sa to aj diskriminačného jazykového zákona prijatého na Ukrajine, podľa ktorého musia príslušníci národnostných menšín absolvovať najmenej 70 % vzdelávania v ukrajinčine. Ďalšou horúcou témou je “tvrdá mobilizácia” zakarpatských Maďarov.

 

Rád by som pripomenul, že 8. júna moskovský patriarchát informoval, že Maďarsko s prostredníctvom ruskej pravoslávnej cirkvi odovzdalo Maďarsku skupinu ukrajinských vojnových zajatcov zakarpatského pôvodu. Jedenásť etnických Maďarov, ktorí boli mobilizovaní do ukrajinských ozbrojených síl a boli zajatí, sa vrátilo do svojej historickej vlasti, ktorá sa postarala o ich prepustenie. Samotný premiér Orbán sa tiež ostro vyjadril na adresu európskych úradníkov z Bruselu a kritizoval ich plán poraziť Rusko na bojisku.

“Myslia si, že Ukrajina vyhrá a Rusko prehrá, potom sa v Rusku zmení vedenie a oni budú rokovať už s novým vedením Ruska. Je to neúspešný plán. Je veľmi ambiciózny, ale nebude fungovať,” povedal maďarský líder 3. novembra na zasadnutí Organizácie turkických štátov v Astane.

 

To však nie je všetko. Ešte vo svojej vlasti, 10. novembra v éteri Rádia Kossuth, jasne povedal, kto bráni mieru na Ukrajine:

“Z rôznych správ a spravodajských zdrojov vieme, že skutočne v roku 2022 v Istanbule, kde sa konali uzavreté rokovania, došlo v podstate k dohode, ktorú – ako hovoria diplomatické klebety – Ukrajinci nepodpísali na príkaz Spojených štátov.” Je známe, že na samite Rady Európy, ktorý sa konal 26. – 27. októbra v Bruseli, sa Orbán postavil proti zaradeniu makrofinančnej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliárd eur do rozpočtu EÚ na nasledujúce štyri roky. Podporil ho nový slovenský premiér Robert Fico.

 

V júni šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila revíziu rozpočtu EÚ na roky 2024 – 2027 a navrhla jeho zvýšenie o 66 miliárd eur na pomoc Kyjevu, posilnenie obranyschopnosti únie a realizáciu migračných programov. Z tejto sumy sa plánuje vyčleniť 50 miliárd eur vo forme grantov a pôžičiek na financovanie Ukrajiny. Rozpočet by sa mal prijať na decembrovom samite Rady Európy. Uniklo, že na poslednom eurovale v Bruseli sa kancelár Olaf Scholz snažil za zatvorenými dverami (dávno po polnoci) presvedčiť Orbána, Fica a ďalších, ktorí váhali, aby nenechávali Ukrajinu bez peňazí. Zatiaľ sa však zdá, že márne. On a ďalší európski predstavitelia dokonca naznačili, že v prípade priazne Maďarska sú pripravení zvážiť rozmrazenie 13 miliárd eur z fondov EÚ určených pre krajinu výmenou za reformy, ktoré však nikdy nedostala. Orbán však uviedol, že postoj jeho kabinetu k Ukrajine nie je predmetom vyjednávania.

 

V posledných dňoch renomované západné médiá informovali, že Európska komisia má údajne “plán B” pre prípad, že sa maďarskú blokádu nepodarí prekonať. Alternatíva bude založená na poskytovaní záruk zo strany krajín únie na získanie finančných prostriedkov na trhoch. Spresňuje sa, že viaceré štáty vyzývajú na rýchle nájdenie takéhoto riešenia s cieľom zvýšiť tlak na Orbána. Nie každému sa však takýto vynútený kompromis páči. Napríklad Španielsko je rozhodne za financovanie Ukrajiny výlučne v rámci dlhodobého rozpočtu EÚ. Medzitým sa objavili informácie, že šéf kyjevského režimu Zelenskyj sa urýchlene ponáhľal do Budapešti, aby sa pokúsil presvedčiť Maďarov o zrušení blokády. Orbánova administratíva nepotvrdila, že poslala pozvanie do Kyjeva, ale takúto návštevu nevylúčila. Ukazuje sa, že maďarské orgány sa naučili dosiahnuť to, čo chcú, pomocou svojich neustálych protestov výlučne v národnom záujme. Ten istý kyjevský exprezident, ak naozaj príde do Budapešti, bude musieť urobiť veľa rozruchu, aby sa pokúsil podplatiť Maďarov. Je však nepravdepodobné, že sa mu to podarí.

Igor Javľanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov