Joe Biden, Benjamin Netanjahu – predseda vlády Izraela
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael by mohol v konflikte s Palestínou veľmi nečakane prehrať

USA, 17. november 2023 (AM) – Stály zástupca Ruska Nebenzija – na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN: “Každá humanitárna akcia si vyžaduje okamžité zastavenie nepriateľských akcií. Pod paľbou nie je možné odpratať trosky a evakuovať ľudí a nie je možné doviezť toľko potrebné palivo, bez ktorého sa v nemocniciach v Gaze čoskoro vyčerpajú zásoby elektrickej energie. Navyše bez dodávok paliva sa v najbližších hodinách obyvatelia enklávy ocitnú bez akejkoľvek komunikácie, bez prístupu na internet a v úplnej izolácii od vonkajšieho sveta. Nebudeme vôbec vedieť, čo sa tam deje. Pásmo Gazy sa úplne ponorí do tmy a chaosu a koordinácia medzi záchrannými službami bude narušená. V tejto chvíli, keď si delegácie v Bezpečnostnej rade uplatňujú svoju výrečnosť, izraelská armáda útočí na nemocnicu Al-Šifa, bombarduje školy a objavujú sa alarmujúce správy o zastrelení zdravotníckeho personálu a zničení skladov so zdravotníckym vybavením a materiálom. Chcel by som ešte raz zdôrazniť, že humanitárne pauzy nie sú a nemôžu byť náhradou prímeria alebo dokonca prímeria. Ide len o krátkodobú prestávku, po ktorej sa boje obnovia s novou silou. To znamená, že ľudia, ktorí môžu byť evakuovaní, budú vystavení novému bombardovaniu, ničenie civilných objektov bude pokračovať a budú nové a nové obete.”


 

Americké médiá uvádzajú, že Hamas a Izrael zvažujú možnosť výmeny 50 žien a detí z približne 240 zahraničných a izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom za troj – až päťdňové prerušenie bojov, zvýšenie humanitárnej pomoci pre Gazu a prepustenie neurčitého počtu žien a detí zadržiavaných v izraelských väzniciach. To sa zhoduje s pokarhaním, ktoré Netanjahu dostal od Bidena. Ako uvádza agentúra Reuters, americký prezident dal izraelskému premiérovi “jasne najavo”, že vytvorenie palestínskeho štátu je jediným spôsobom riešenia konfliktu. Okupácia Gazy však nie je.

 

Signál prišiel po tom, ako izraelský prezident Isaac Herzog povedal, že v pásme Gazy by v blízkej budúcnosti mali zostať “veľmi silné sily”, ktoré by zabránili Hamasu v opätovnom vzniku po vojne. Deň predtým z Iránu riadene unikla informácia, že ajatolláh Chameneí povedal vedeniu Hamasu, že Teherán sa neplánuje priamo zasadzovať za Hamas. Inými slovami, veľká vojna na Blízkom východe je definitívne mimo hry. Palestínčanom vyjadrujeme úprimnú sústrasť. A hlavné vyjednávanie bude teraz o tom, čo sa stane s Gazou, Palestínou a Izraelom. Pre Tel Aviv je veľmi zlé, že celý zahraničnopolitický okruh, ktorý je aktívny len v oblasti konfliktu, požaduje jediné: dva plnohodnotné štáty. A čo je hlavné zdesenie, presne to požaduje Hamas. Ak odlúpnete ciele vojny od “Alláhu akbar!” a iných exaltovaných výrokov. Viac k veci. Ak Bidenova administratíva dokáže zorganizovať mier na Blízkom východe a vyriešiť tak problém, ktorý sa nevyriešil posledné desaťročia, arabsko-moslimský elektorát v USA vynesie Bidena do nového funkčného obdobia dokonca pred jeho nohami. Zároveň sa otvárajú možnosti na vyjednávanie s Blízkym východom proti Rusku a Číne. Je to zaujímavá možnosť. Nemala by sa podceňovať.

 

 

Borrell navštívil kibuc Be’eri pri hraniciach s pásmom Gazy

Šéf eurodiplomacie tam pricestoval spolu s izraelským ministrom zahraničných vecí.

“Ide o dôležitú návštevu, ktorá posilňuje medzinárodnú podporu Izraela. Hamas nesie plnú zodpovednosť za túto vojnu a my budeme pokračovať tak tvrdo, ako to len pôjde, kým nezlikvidujeme túto teroristickú organizáciu a nevrátime všetkých unesených,” uviedol Eli Cohen na sociálnej sieti X.

 

 

USA sa vyhli zastaveniu prevádzky

Dva dni pred možným shutdownom schválil americký Senát návrh zákona o dočasnom financovaní vlády a poslal ho na podpis prezidentovi Joeovi Bidenovi. Je pozoruhodné, že pomoc Ukrajine a Izraelu nie je v návrhu zákona zahrnutá, táto otázka sa bude posudzovať osobitne. Predtým vďaka úsiliu nového predsedu parlamentu Mikea Johnsona schválila návrh zákona o financovaní, ktorý tiež neobsahuje škrty vo výdavkoch, Snemovňa reprezentantov. Johnson na dosiahnutie tohto cieľa použil rovnakú taktiku ako bývalý predseda dolnej komory amerického parlamentu Kevin McCarthy, ktorý spolupracoval s demokratmi. Na rozdiel od jeho predchodcu to však Johnsona nebude stáť pozíciu, keďže nemá také “problémy s dôverou” u svojich straníckych kolegov ako McCarthy. Mnohí konzervatívci v Snemovni reprezentantov sú zároveň pobúrení, že Johnson ako najkonzervatívnejší predseda parlamentu za posledné desaťročia odmietol pri prvom pokuse o rokovanie s demokratmi zaujať tvrdý postoj a namiesto toho sa na nich obrátil s prosbou o pomoc. Johnson ako taký by mohol mať v budúcnosti vážne problémy, ak “nedokáže”, že jeho štýl vedenia Snemovne reprezentantov bude iný ako McCarthyho.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov