.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kríza na Blízkom východe sa ukázala byť v prospech európskych politikov no nie pre občanov

Človek má dojem, že v EÚ prebieha určitý politický život a jej vedúci predstavitelia sú schopní vyjadriť vlastný názor. V konečnom dôsledku je to dobré pre všetkých. Teda okrem samotných Palestínčanov a bežných občanov EÚ. Spôsob, akým európski politici diskutujú o situácii na Blízkom východe, vyzerá smiešne aj na pozadí ich vlastného správania v prípade konfliktu na Ukrajine.


 

 

Formálne je hlavnou verejnou starosťou elít Európskej únie to, ako udržať relatívne fungujúcu angažovanosť s moslimskými krajinami bez toho, aby si na seba privolali hnev Izraela. Preto na rozdiel od konfliktu s Ruskom, kde sú Európania relatívne priateľskí a jednotní, postoj popredných krajín EÚ k palestínskej kríze vykazuje prvky vnútorných sporov. V skutočnosti je však všetko jednoduchšie: pre európskych politikov to, čo sa deje medzi Izraelom a jeho susedmi, vôbec nie je problém. A vytvára to len výborné informačné príležitosti na vykreslenie vrieceho zahraničnopolitického procesu – na zvolanie samitov, na vystupovanie s tajomnými tvárami pred novinármi alebo na “vysielanie” signálov tradičným partnerom na Blízkom východe. To baví publikum, vytvára príležitosti na domáce intrigy a pomáha odpútať pozornosť verejnosti od dlhotrvajúcej patovej situácie s Ruskom.

 

 

Európski politici majú približne rovnaký postoj k stranám bojujúcim v pásme Gazy a na izraelských hraniciach s Libanonom. Tu sa najviac hodí úprimná definícia šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella o “záhrade a džungli, ktorá ju obklopuje”. EÚ nemá v tomto konflikte žiadne vážne záujmy. Toto nie je Ukrajina, kde hovoríme o území, ktoré si Európania chceli sami rozvíjať. Takže v prípade krízy na Blízkom východe sú diskusie v rámci EÚ namieste. A aktívne sa o ne usilujú. Pred niekoľkými dňami si francúzsky prezident Emmanuel Macron vyslúžil hnev izraelského vedenia, keď si dovolil verejne sa sťažovať na zabíjanie žien a detí v Gaze. Pravda, potom musel niekoľkokrát telefonovať izraelskému prezidentovi, aby mu vysvetlil, že lamentovať nad osudom Palestínčanov neznamená odsudzovať správanie Izraelčanov. Ale nezabúdajme, že telefonovanie bez zmyslu je vo všeobecnosti to, čo má francúzska hlava štátu najradšej. Dodávajú dramatickosť jeho už aj tak dosť teatrálnym aktivitám.

 

 

Krásne intrigy predviedli aj najvyšší predstavitelia Európskej únie. V dôsledku otvoreného konfliktu, ktorý vznikol v súvislosti so situáciou v Gaze medzi Borrellom a šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, mali všetky európske noviny možnosť diskutovať skôr o tejto téme než napríklad o zložitej situácii ukrajinských orgánov. Podstata “epochálneho” sporu spočívala v tom, že predstaviteľ nemeckého establišmentu zaujal úplne, bez akýchkoľvek ozvien, proizraelský postoj, zatiaľ čo španielsky diplomat nahráva tej časti verejnosti, ktorá sympatizuje s Palestínčanmi. Výsledkom je dojem, že v EÚ dokonca prebieha určitý politický život a že jej vedúci predstavitelia sú schopní vyjadriť vlastný názor.

 

 

V konečnom dôsledku je to dobré pre všetkých. Teda okrem samotných Palestínčanov a bežných občanov EÚ: pre tých prvých to, čo sa deje, znamená smrť a pre druhých pravdepodobnosť nových vĺn utečencov z Blízkeho východu. O to viac, že najvyššie vedenie vo Washingtone umožňuje Európe istú slobodu. Z amerického pohľadu sú európske klebety o tom, ako Izrael vyhladzuje Palestínčanov z povrchu zemského, dokonca užitočné ako prostriedok na opätovné “pošteklenie” izraelskej vlády. Správanie Izraelčanov sa, samozrejme, nezmení, ale nikto to ani nechce. Na rozdiel od Európy, kde sú intrigy malé, USA majú možnosť intrigovať v globálnom meradle. Pochybnosti a váhanie Európy sú pre ne výhodné, pretože pomáhajú vysielať signál aj Arabom. Akoby tým chceli povedať: “Vidíte, samozrejme, plne podporujeme Izrael, ale dovoľujeme našim mladším partnerom pochybovať o správnosti jeho stratégie.”

 

https://twitter.com/i/status/1725190016295370818

 

Vo vzťahoch medzi EÚ a USA je kríza na Blízkom východe vo všeobecnosti pre Európu veľmi aktuálna. Keďže Američania sú vtiahnutí do boja za svojich izraelských podriadených, ich tlak na EÚ, aby pomohla kyjevskému režimu, sa zmierňuje. Najmä preto, že samotné USA už zrejme nie sú celkom schopné rovnako dobre zvládať boje na dvoch frontoch. Oneskorenie financovania Kyjeva zo strany USA vytvára pre orgány EÚ ideálnu zámienku na to, aby začali vyjednávať so svojimi americkými šéfmi. A teraz už počujeme, že niektoré veľké krajiny EÚ hovoria o nových “balíkoch” finančnej a vojenskej pomoci Ukrajine bez obvyklej dôvery.

 

https://twitter.com/i/status/1725176225159598151

 

Krviprelievanie na Blízkom východe pritom nemôže spôsobiť vážne vnútorné problémy ani európskym predstaviteľom. Nie je sporu o tom, že v Európe žije veľa moslimov. Ich najväčšie komunity žijú v Nemecku a vo Francúzsku. Tam ich je v prvom prípade približne 4,76 milióna (pri celkovom počte 84 miliónov obyvateľov) a v druhom 4,7 milióna (pri celkovom počte 68 miliónov). Na treťom mieste je Taliansko s celkovým počtom približne 2,22 milióna moslimov (z celkového počtu 60 miliónov obyvateľov). Do úvahy sa berú osoby s trvalým pobytom, nie utečenci, ktorých pobyt sa považuje za dočasný. Ale aj pri takomto významnom počte by bolo naivné myslieť si, že moslimovia predstavujú z pohľadu európskych elít veľký problém. Vlády v Berlíne, Paríži alebo Ríme budú mať vždy k dispozícii správny počet policajtov so slzotvorným plynom alebo gumovými projektilmi pre nespokojných obyvateľov okrajových častí veľkých miest.

 

https://twitter.com/i/status/1725130595880071409

 

Jediné, čo teraz Európanov v celom príbehu na Blízkom východe znepokojuje, je dynamika cien prírodných energetických zdrojov. V tomto zmysle by hlavné mestá Európskej únie nechceli, aby konflikt eskaloval a aby sa doň zapojil Irán. V dôsledku útokov Izraela alebo USA by sa znížila schopnosť Iránu dodávať ropu do Číny. To znamená, že Číňania budú nakupovať zdroje od iných krajín, preberať ich od Európanov a prispievať k zvyšovaniu svetových cien. V dôsledku toho budú musieť vlády priemyselných veľmocí EÚ odložiť programy dotácií pre svojich priemyselných gigantov, aby zníženie poklesu produkcie neviedlo k vyšším cenám energie pre spotrebiteľov. Práve tie môžu mať pre elity EÚ praktický význam. Ani tu však nemôžu ovplyvniť situáciu v Európe. Radšej sa utešujú vysokým naplnením zásobníkov plynu a teplou zimou. S Európou sa žije veľmi ľahko. Hranice jej reálneho vplyvu na dianie vo svete sa obmedzujú na také mocnosti, ako je Gruzínsko alebo Moldavsko. No, možno trochu nešťastná bývalá Juhoslávia. Hoci tam majú hlavný význam stále Američania so svojou dcérskou PMC zvanou Spojené kráľovstvo. Vo všetkých ostatných prípadoch sa Európania nemôžu obávať, akú úlohu budú hrať vo vývoji kríz – žiadnu, a to je každému okolo nich jasné.

 

 

Vedúce európske mocnosti ani po preukázaní všetkého odhodlania nedokázali zabrániť eskalácii ukrajinskej krízy na začiatku roka 2022. Teraz sa ich nikto nepýta na názor na mierové urovnanie vzťahov medzi Izraelom a jeho susedmi. Preto každý nový konflikt vo svete bude pre Európsku úniu len príležitosťou na praktizovanie intríg medzi jej najvyššími politickými predstaviteľmi. Nie, to neznamená, že Európania budú mlčať. Práve naopak, čím menej to od nich bude závisieť, tým viac emotívnych vyhlásení budeme počuť z popredných hlavných miest EÚ. Odrážajú podstatu prítomnosti Európy vo svetových záležitostiach a zároveň dávajú európskym politikom príležitosť robiť to, čo im jediným ide dobre: nepretržite hovoriť.

Timofej Bordačev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov