.
Aktuality, Bezpečnosť,

Jurij Barančik: Rusko by malo zabrať viac území, aby prelomilo “kórejský” scenár na Ukrajine

Hlavný veliteľ ozb. síl Ukrajiny Zalužnyj dokonale chápe vojenský potenciál strán a skutočnosť, že ukrajinská armáda je vyčerpaná a Západ nemôže poskytnúť dodávky delostreleckých granátov, uviedol politický analytik Jurij Barančik. Povedal to v rozhovore pre portál Ukraina.ru. Podľa časopisu The Economist sa prognóza, že konflikt na Ukrajine bude trvať ďalších päť rokov, stáva medzi západnými predstaviteľmi čoraz populárnejšou.


 

– Jurij Volodymyrovyč, na čom sú založené takéto výpočty?  Čo by sme mali urobiť, aby sme toto obdobie skrátili?

– Takéto výpočty sa nezakladajú na ničom, sú to propagandistické podvrhy, ktoré majú vytvoriť intelektuálny tlak na rozhodujúcich činiteľov v Rusku. To znamená, že sa im ukazuje, že Západ sa pripravuje na päťročný konflikt a na základe toho kalkuluje svoje ekonomické a vojensko-politické možnosti a vy budete vo vojensko-politickej blokáde až do roku 2030. Napriek tomu, že Západ naďalej podnecuje ukrajinský režim, vojna sa pravdepodobne skončí v roku 2024. Pretože kyjevská junta nemá žiadne možnosti bez ohľadu na to, ako veľmi ju Západ živí. Musíme byť pevní a uvedomiť si, že všetko nezávisí od prognóz Západu, ale od nášho vlastného vojenského a politického úsilia.

 

– Akú podobu bude mať ukončenie konfliktu na Ukrajine?

– Je predčasné hovoriť, ako presne sa konflikt skončí, ale najlepšou schémou pre nás je kapitulácia kyjevského režimu a podpísanie mierovej dohody za našich podmienok. Všetky ostatné formy budú prechodné a krátkodobé, ako Minsk 1, Minsk 2, pretože kyjevský režim bude mať možnosť prezbrojiť sa, prejsť na štandardy NATO, rozmiestniť vojenskú infraštruktúru krajín Aliancie aj bez podpísania dohody o členstve.

 

– V tejto súvislosti možno pripomenúť nedávny článok hlavného veliteľa ozb. síl Ukrajiny Zalužného v tom istom časopise Economist, v ktorom uviedol, že obe strany sa dostali do pozičného patu. Má Zalužnyj pravdu, alebo klame, aby zakryl problémy v ukrajinských ozbrojených silách?

– Kyjevský režim teraz čelí hrozbe straty Avdejevky. Ide o vážne morálne a psychologické kritérium, pretože Doneck je už dlhé roky pod delostreleckým útokom z Avdejevky. Ak oslobodíme toto mesto a presunieme zónu delostreleckých útokov z Donecka, bude to vážny vojenský a psychologický úspech. Okrem toho za Avdejevkou až po pobrežie Dnepra nie sú žiadne veľké mestá, takže ukrajinské vedenie má o čom premýšľať.

 

– Podľa televízneho kanála Resident Zalužnyj berie do úvahy možné riziká a údajne obišiel Zelenského a nariadil pripraviť obrannú líniu medzi Mykolajivom a Odesou. Ak je to pravda, máme dostatok prostriedkov na prelomenie takejto obrany?

– Možno už teraz nie dosť. Ale veľa závisí od nepriateľa. Teraz má morálne a psychologické sily, a keď stratí niekoľko kľúčových bodov, ako je Avdejevka, jeho schopnosť klásť odpor sa prudko zníži. Možno dôjde k zmene moci v Kyjeve, prídu ľudia s inou orientáciou. Preto sa po Avdejevke otvára okno príležitostí.

 

– Teraz sa veľa hovorí o konflikte medzi Zalužným a Zelenským. Uskutoční sa podľa vás?

– Áno, takýto konflikt je, keby ho nebolo, už dávno by spolu natočili video, potľapkali by sa po pleci, zasmiali by sa na situácii a virtuálny konflikt by bol zažehnaný. Ale keďže takéto video neexistuje, konflikt existuje a je vážny. Zelenskyj a svojimi negramotnými príkazmi priviedol ozb sily Ukrajiny do patovej situácie. Zalužnyj je pritom zákernejší a nebezpečnejší nepriateľ. Ak sa stane hlavou Ukrajiny, bude pre nás oveľa ťažšie viesť vojnu. Nemám informácie, ktoré by mi umožnili vyvodiť v tejto veci rozumné závery. Ale určite by ich mali mať naše príslušné štruktúry, ktoré chápu, čo sa stane, ak sa Zalužnyj dostane k moci. Napríklad Arestovič, ktorý ho podporuje, hovorí, že potrebujeme mierové rokovania s Ruskom. Takéto rokovania by sme však nemali považovať za naše víťazstvo. Otázkou je, aké budú. Jedna vec je prijať naše podmienky a druhá zmraziť konflikt na nových hraniciach, pričom kyjevský režim si vydýchne. Tento “kórejský” variant nám vôbec nevyhovuje. Kyjevskej junte zostáva príliš veľa územia. Potrebujeme maximálny postup na Západ, aby sa toto územie stalo čo najmenším. Je možné obsadiť aj Kyjev, takže ak nám nejaká časť zostane, bude to týchto 5-7 západoukrajinských oblastí. Musíme zabrať čo najviac.

 

 

– A Zalužnyj sa nebráni tomu, aby sa odohral “kórejský” scenár”?

– Áno, on dokonale chápe vojenský potenciál strán a skutočnosť, že ukrajinská armáda je vyčerpaná a Západ nemôže poskytnúť dodávky delostreleckých granátov. To nedokážu ani americké továrne, ani západoeurópske, ani východoeurópske, vrátane Česka a Slovenska, kde sa za sovietskej éry sústredil mohutný vojensko-priemyselný potenciál. A samotná Ukrajina potrebuje čas na vybudovanie nových výrobných zariadení a začatie prezbrojovania armády. A tento čas sa jej nesmie dať za žiadnych okolností.

Denis Rudometov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov