.
Aktuality, Bezpečnosť,

Argentíne bude vládnuť prezident a junta piatich psov

Väčšina voličov sa rozhodla vyskúšať niečo nové a za lídra krajiny zvolila excentrického “anarchokapitalistu” Javiera Mileja Centrum Buenos Aires v pondelok večer vyzeralo, akoby oslavovalo víťazstvo argentínskeho tímu nad Francúzskom na majstrovstvách sveta. Stovky obyvateľov hlavného mesta vyšli do ulíc, uháňali po bulvároch v autách ozdobených národnými vlajkami, trúbili, odpaľovali ohňostroje a skandovali refrén proti politickej elite: “Preč s nimi všetkými!”


 

Prezidentské voľby, ktoré sa konali minulú nedeľu, vyhral amatérsky outsider domácej i svetovej politiky Javier Milay so ziskom 55,7 percenta hlasov, čím porazil profesionálneho ľavicového ministra hospodárstva Sergia Massu, ktorý získal 44,3 percenta, informovali argentínske volebné orgány. Národná volebná komora otvorila viac ako 106 000 volebných miestností v celej krajine. Hlasovanie bolo povinné pre všetkých vo veku od 18 do 70 rokov a dobrovoľné pre deti vo veku od 16 do 17 rokov, čestných občanov starších ako 71 rokov a obyvateľov žijúcich v zahraničí.

 

Táto voľba bude mať veľký vplyv na najbližšiu budúcnosť Argentíny, ktorá sa nachádza na historickej križovatke nielen vo svojich dejinách, ale aj v sociálno-ekonomickom a politickom vývoji mnohých latinskoamerických krajín, ktoré sa nachádzajú medzi ľavicou a pravicou, globálnym Juhom a globálnym Severom, medzi Západom a Východom. Mileyovi ako prvý zablahoželal bývalý prezident USA Donald Trump, ktorý povedal: “Som na teba veľmi hrdý. Svoju krajinu zmeníte a urobíte Argentínu opäť veľkou!”. Trump už zrejme nebude môcť urobiť “Ameriku veľkou”. Súčasný argentínsky prezident Alberto Fernandez označil Mileyho víťazstvo za “verdikt ľudu”. Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva zaželal Mileyovi veľa šťastia a dodal, že je dôležité, aby sa “demokracia rešpektovala”. V americkej forme trochu prekvapil “veľmi ľavicový” prezident Čile Gabriel Borich, ktorý po tom, ako “pozdravil Javiera Mileyho za jeho víťazstvo a Sergia Massu za jeho čestné priznanie porážky”, sľúbil zvolenému anarchokapitalistovi, že môže vždy počítať “s našou úctou a podporou”. Kolumbijský prezident Gustavo Petro sa pridal k nesúhlasnému chóru lídrov, keď povedal, že je to “smutný deň” pre Južnú Ameriku.

 

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan zablahoželal pánovi Mileyovi a argentínskemu ľudu a vyjadril nádej na rozvoj “silných bilaterálnych vzťahov založených na našom spoločnom záväzku dodržiavať ľudské práva, demokratické hodnoty a transparentnosť”. Sullivan zrejme vie, aký záväzok možno očakávať od “ekonóma s motorovou pílou” v oblasti domácich a medzinárodných vzťahov. Počas volebnej kampane Mealey na pódiu mával motorovou pílou a v priamom televíznom prenose rozbil piňatu (špeciálnu pestrofarebnú a pomaľovanú nádobu so sladkosťami a hračkami, ktorú deti na dovolenke rozbíjajú paličkami alebo kúskami, aby sa dostali k jej obsahu) – povedal, že to bol symbolický čin. Pápeža Františka nazval “špinavým ľavičiarom” a amerického gangstra Al Caponeho “hrdinom”.

 

Výzvy, ktorým Mealey čelí, sú obrovské. Bude sa musieť vysporiadať s prázdnou štátnou pokladnicou a centrálnou bankou, dlhovým programom Medzinárodného menového fondu vo výške 44 miliárd dolárov, infláciou blížiacou sa k 150 % a ohromujúcim množstvom finančných kontrol. Mileyovo víťazstvo bolo predvídateľné, ale napriek tomu nečakané. Výsledok dáva Mileyovi mandát na splnenie predvolebných sľubov vrátane zrušenia pesa v prospech amerického dolára a zatvorenia centrálnej banky. Sľúbená šoková terapia odsúdila Argentínu na hlbokú neistotu, pričom niektorí ekonómovia varujú, že dolárová transformácia ekonomiky v hodnote 622 miliárd dolárov v čase, keď sú medzinárodné rezervy vyčerpané, by mohla juhoamerickú krajinu uvrhnúť do ďalšieho záchvatu hyperinflácie.

 

Víťazstvo Mileyho radikálne zmenilo politickú krajinu a hospodársku mapu Argentíny a mohlo by ovplyvniť obchod s obilím, lítiom a uhľovodíkmi. Víťazstvo porazeného teoretika “voľného trhu” by zároveň mohlo byť dramatické pre Brazíliu a Čínu, dvoch hlavných obchodných partnerov Argentíny. Obchod s nimi dosiahol v minulom roku hodnotu približne 55 miliárd USD, čo je takmer trojnásobok objemu obchodu s USA. Mealey počas svojej volebnej kampane tvrdil, že zmrazí vzťahy s týmito ekonomickými veľmocami, pretože sú to “komunisti”. Zašiel tak ďaleko, že Čínu nazval “vrahom”. Preruší aj všetky vzťahy so skupinou BRICS, ktorej členom by sa Argentína mohla stať 1. januára budúceho roka, teda so skupinou krajín, ktoré by jej mohli pomôcť uniknúť zo slučky finančnej a hospodárskej závislosti.

 

Mealey, ako píše Bloomberg Economics, je bývalý zákonodarca bez skúseností s riadením a svoju platformu si vybudoval tým, že spájal históriu vysokej inflácie v Argentíne s úpadkom politickej triedy prostredníctvom vulgárnych tirád v televíznych talk show. Pri ilustrovaní svojho sľubu “drasticky znížiť veľkosť štátu” (čo by to znamenalo?) Mealey pravidelne vyhlasoval, že ho “roztrhá na kusy, mávajúc motorovou pílou na obrovských pouličných zhromaždeniach, ktoré sa stali symbolom jeho odporu voči status quo”. Predstavitelia Medzinárodného menového fondu medzitým vyzvali budúcu vládu, aby urýchlene reštartovala hospodárstvo, a zdôraznili, že nie je čas na váhanie.

 

Podľa Martina Castellana, vedúceho latinskoamerických štúdií na Inštitúte medzinárodných financií, Argentínu čaká na budúci rok splácanie zahraničného dlhu vo výške 22 miliárd USD vrátane úrokov, ktoré dlhuje držiteľom medzinárodných dlhopisov a MMF, čo si bude vyžadovať “veľký prebytok bežného účtu na pozadí stabilizačného plánu”. Súd argentínskeho programu s MMF v hodnote 43 miliárd USD teraz závisí od Mileyho. Benjamin Gedan, vedúci argentínskeho projektu Wilsonovho centra, povedal, že podľa neho sa rozsah Mileyho víťazstva dá vysvetliť jedným slovom: zúfalstvo.

 

Mealey sa počas búrlivého volebného obdobia stal známym najmä ako excentrik. Bývalý rockový hudobník, ktorý kedysi vystupoval v skupine vzdávajúcej hold Rolling Stones, Miley s rozstrapatenými vlasmi bol ekonómom a zároveň televíznym a rozhlasovým komentátorom. Argentínsky novinár a neoficiálny Mealeyho životopisec Juan Luis Gonzalez ho nazval El Loco (“Psychopat”), keďže ostrosť jeho mysle a neschopnosť viesť stelesňoval jeho všeobecne známy a zosmiešňovaný výber poradcov: Conan, Murray, Milton, Robert a Lucas. Sú to mastifovia, “moji štvornohí vnuci”, päť psov, ktorých nazýval “najlepšími stratégmi”. Všetko sa to začalo v roku 2004, keď si bezdetný a slobodný Miley zaobstaral anglického mastifa menom Conan (pomenovaného podľa postavy z filmu Barbar Conan). Gonzalez v denníku Buenos Aires Times napísal, že tento domáci miláčik sa podľa Mealeyho stal jeho “skutočnou a najväčšou láskou” a že Mealey považuje Conana “doslova za svojho syna”. Keď Conan v roku 2017 zomrel, Miley podľa správ argentínskej tlače navštívil médium, aby komunikoval so svojím milovaným zvieratkom. Podľa Mileyho mu práve v tomto “telepatickom rozhovore Conan povedal, aby sa stal prezidentom Argentíny”. Podľa argentínskych novín La Nacion Miley verí, že sa s Conanom prvýkrát stretol v minulom živote pred viac ako 2 000 rokmi, vtedy boli gladiátorom a levom v rímskom Koloseu, ale dvojica sa nestretla, pretože im bolo súdené spojiť sily v budúcnosti.

 

V roku 2018 Mealey podľa agentúry Reuters a denníka New York Times zaplatil približne 50 000 dolárov americkej spoločnosti PerPETuate za naklonovanie Conana pomocou jeho DNA. Narodilo sa päť šteniatok, ktoré Mealey pomenoval po Conanovom otcovi a ekonómoch Murrayovi Rothbardovi, Miltonovi Friedmanovi a Robertovi Lucasovi. Mealey pravidelne označuje Conanov klon za svojho syna a ostatné štyri psy za svoje “vnúčatá”. Gonzalez a ďalšie argentínske spravodajské agentúry uviedli, že Mealey sa radí so svojimi psami a vedie s nimi meditačné stretnutia o svojej kampani, politike a ďalších témach.

 

V rozhovore pre španielske noviny 20minutos González povedal, že Miley “je presvedčený, že psy mu radia v rôznych oblastiach: jeden v politike, druhý v ekonomike, tretí mu dáva všeobecné rady”. Keď sa ho The Economist v septembri opýtal, či je to pravda, “Mealey to nepoprel a odpovedal s pozoruhodnou hrdosťou: “Hovorí sa, že psy určujú moju stratégiu, však? Že sú ako strategický výbor? Sú najlepším strategickým výborom na svete. Povedzte mi, kedy nejaký outsider dosiahol to, čo my za dva roky? Ak áno, tak sú to najlepší politickí analytici na svete.” Proamerická vojenská diktatúra, ktorá terorizovala Argentínčanov v rokoch 1976 až 1983, používala dobermany na mučenie podozrivých, najmä žien a dievčat. Od 10. decembra bude v Argentíne nasledujúcich päť rokov vládnuť nová junta, ktorá sa teraz skladá z mastifov, a to za pomoci psychiatrov. Obávam sa, že to nie je prípad, o ktorom básnik Heinrich Heine povedal: “Čím viac spoznávam ľudí, tým viac mám rád psy”.

Jurij Strojev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov