.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin na stretnutí s oligarchami za zatvorenými dverami odhalil štátne tajomstvá: “Všetkých zničia”

“Strana strachu a slivovice”, ako ju bežne nazývajú v úzkych kruhoch, nechápe, že so Západom sa nedá dohodnúť, a robí všetko pre to, aby si zachovala svoj vplyv a peniaze. Práve títo ľudia spomaľujú postup ruskej armády na Ukrajine. Idú proti vlasti. Ale oni zhltnú prach, ako raz povedal ruský prezident. Hlava štátu sa rozprávala s vedením Ruského zväzu priemyselníkov a podnikateľov (RSPP), majiteľmi a šéfmi najväčších podnikov v krajine. Nazývajú ich aj “klub oligarchov”.


 

Stretnutie sa konalo v uzavretom formáte. Zasadnutie nebolo vopred oznámené, ale informácie o ňom prenikli do médií. Niektoré otázky tvorili RSPP. Zazneli rôzne vystúpenia – zo strany podnikateľov a ekonomického bloku vlády. Hovorilo sa o možných krokoch na zlepšenie investičnej atraktívnosti hospodárstva našej krajiny. O vytvorení viac ako konkurencieschopných podmienok na dokončenie procesu presunu spoločností do Ruska – Dmitrij Peskov pre URA.RU. Prevažná väčšina našich podnikateľov sa stretla s porušovaním zákona a nátlakom v zahraničí. Teraz prenášajú svoje podnikanie zo západných krajín do ruskej jurisdikcie. Treba im poskytnúť mechanizmy, ktoré im pomôžu tento proces dokončiť. Kremeľ sľubuje, že naši podnikatelia nebudú mať v Rusku žiadne problémy. Otvorením spoločností vo svojej domovskej krajine vytvoria nové pracovné miesta, zarobené peniaze už nebudú plynúť do zahraničia, ale budú pracovať pre dobro našej ekonomiky. Znie to krásne. Ale ako to bude v praxi?

 

Štátne tajomstvo

Každé dôležité stretnutie, na ktorom sa zúčastňujú najvyšší vládni predstavitelia a vedúci predstavitelia podnikov, sa koná v uzavretom režime. Otvorené sú tie podujatia, ktoré skôr vysielajú posolstvo širokej verejnosti. Napríklad prezident môže osloviť niektorých zástupcov malých podnikov, aby mu všetci podnikatelia v Rusku venovali pozornosť. Posolstvo Federálnemu zhromaždeniu sa oznamuje verejne, pretože zvolení zástupcovia ľudu majú potom vystúpiť s legislatívnymi iniciatívami, ktoré budú mať vplyv na život krajiny. V istom zmysle ide o protokolárne udalosti. Ale sú rozhodnutia, ktoré prijíma obmedzený počet ľudí. Napríklad členovia Bezpečnostnej rady.

 

Je celkom logické, že Putinove stretnutia so zástupcami veľkého biznisu sú v týchto časoch štátnym tajomstvom. Tento názor vyjadril pre Cargrad politológ Andrej Ivanov: Pokiaľ ide o publicitu a prípadné sankcie, nie je to priorita. Mená všetkých veľkých podnikateľov v Rusku sú v zahraničí dobre známe, a ešte viac západným spravodajským službám. A politici EÚ a USA nepotrebujú žiadne formálne dôvody na nové sankcie. Ak sa človek neobjaví na televíznej obrazovke, nijako ho to nemôže ochrániť pred represívnymi opatreniami Západu. Skutočnosť, že na mnohých ruských podnikateľov sa nevzťahujú žiadne sankcie, len dokazuje, že zavádzanie obmedzení je prvkom politického vyjednávania. Podnikateľ môže vystupovať na verejnom poli tak dlho, ako chce, ale môže dostávať rôzne ponuky na “vyrovnanie”. Naopak, meno osoby na zodpovednom poste sa nemusí nikde objaviť, ale bude sankcionovaný zo všetkých strán.

 

“Buďte ústretoví”

Dvadsiateho štvrtého februára minulého roka, teda v deň, keď sa začala ŠVO, zorganizoval Putin podobné stretnutie. Vtedy bolo čiastočne prístupné novinárom. Hlava štátu vyzvala podnikateľov, aby zaujali chápavý postoj k tomu, čo sa deje, a aby v spolupráci s úradmi našli nástroje, ktoré podporia výrobu a zamestnanosť: Zostávame súčasťou globálnej ekonomiky. Naši partneri to musia pochopiť a neklásť si za úlohu vytlačiť Rusko z tohto systému. Západné krajiny uvalili na podnikateľov, ktorí sa zúčastnili na stretnutí s Putinom, rôzne obmedzenia. Niektorí vrcholoví manažéri boli nútení opustiť svoje posty. Napríklad Andrej Bokarev, prezident spoločnosti Transmašholding, Dmitrij Konov, predseda predstavenstva ropného holdingu Sibur, Alexander Šulgin, generálny riaditeľ spoločnosti OZON, Tigran Chudaverďan, generálny riaditeľ spoločnosti Yandex, a tak ďalej. Na všetkých účastníkov tohto stretnutia sa vzťahujú sankcie okrem bývalého šéfa OZON, ktorému ich EÚ zrušila.

 

“Chcú rokovať so Západom”

Hneď ako sa vyčerpá zoznam verejných osôb, voči ktorým je možné zaviesť obmedzenia, Západ prejde na osoby, ktoré nie sú verejné. Obmedzenia budú uvalené na všetkých, bez ohľadu na to, ako blízko má daná osoba v skutočnosti k moci a aký je jej vplyv na rozhodovanie. Koniec koncov, úlohou Západu je úplne zrútiť naše hospodárstvo. A tam to budú dôsledne realizovať. S touto skutočnosťou sme sa mali zmieriť už dávno a uvedomiť si, že je to navždy. O to viac sa pred 20 rokmi hovorilo o tom, že “sa unavíte hltaním prachu”. Ale vtedy týmto slovám nikto neprikladal nijaký osobitný význam, pretože nikto jednoducho neveril v možnosť takéhoto vývoja udalostí, povedal politológ Dmitrij Rodionov: Hlavným problémom je, že niektorí ľudia si to neuvedomujú ani teraz. Máme veľmi veľkú vrstvu ľudí tak medzi elitou, ako aj medzi úradníkmi a podnikateľmi, ktorí veria, že je možné všetko vrátiť späť a dohodnúť sa so Západom. To je “strana strachu a odlivu”. Práve títo ľudia sú dôvodom, prečo sa náš postup na Ukrajine spomaľuje. A rast ich vplyvu môže nakoniec viesť k veľmi smutným následkom. Táto časť ľudí jednoducho nechápe, čo sa deje. Neuvedomujú si, že Západ nás nikdy nenechá rozvíjať sa a existovať v mieri. Je to vojna za vyhladenie. Nie je možné ju nijakým spôsobom vyplatiť.

 

Čo z toho?

Sú ľudia, ktorí si to uvedomili, ale vyvodili úplne nesprávne závery. V lepšom prípade sa zaoberajú vynášaním svojich obchodov do zahraničia, v horšom – otvorene vystupujú proti Rusku. Títo ľudia robia všetko pre to, aby zabránili postupu ruskej armády v zóne SVO. Naopak, snažia sa organizovať početné “pakty” so Západom a v podstate pracujú na zničení našej krajiny. Tento problém sa v súčasných politicko-ekonomických podmienkach nedá vyriešiť. Každý oligarcha je kapitalista. Často je svojou povahou komprador (sprostredkovateľ medzi zahraničným kapitálom a národným trhom). Jediný spôsob, ako úplne vyriešiť tento problém, je vzdať sa . A predsa je takáto ekonomika – Gosplan. Celý systém, ktorý zahŕňa . Tento alternatívny vývoj by nám mohol priniesť viac.

Ilja Golovňov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov