SU-34
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi vyrovnali frontovú líniu a postupujú smerom na Novokalynove. Letectvo má nové bombardéry Su-34

Ruské jednotky pokračujú v útočnej operácii v smere Avdiivka. Z línie kontaktu prichádzajú informácie, že útočné oddiely ruských ozbrojených síl s aktívnou podporou delostrelectva postupovali severozápadne od Avdiivky a vyrovnávali frontovú líniu v oblasti Novokalynove. Predtým ruské jednotky prevzali kontrolu nad časťou územia severne od ohybu železničnej trate v blízkosti tejto dediny. Dnes, v nadväznosti na svoj úspech, jednotky ruských ozbrojených síl vyrovnali front z Novobachmutovky (nezamieňať s inou dedinou s rovnakým názvom, ktorá sa nachádza na západe) po železničný uzol Očeretyn. Približné nové zóny kontroly ozbrojených síl Ruskej federácie v tomto smere sú vyznačené na fragmente mapy. Zarovnanie frontovej línie severozápadne od Avdiivky umožňuje aspoň posunúť Ukrajinské sily ďalej – západným smerom, čo zároveň znižuje ich schopnosť nielen prenášať sily a vybavenie v smere na Avdiivku, ale aj ostreľovať Doneck. Postup ruských vojsk smerom k Novokalynovu tiež umožňuje prevziať palebnú kontrolu nad dopravným uzlom Očeretyn, ktorý Kyjev aktívne využíva na presun personálu, vojenského vybavenia, zbraní a munície do tejto a ďalších oblastí frontu v DĽR.


 

 

Situácia v Avdiivke
Za posledný deň ruské útočné skupiny postupovali dvoma smermi. Jednou je oblasť priemyselnej zóny Avdiivka na juhovýchode mesta, ako aj časť územia južne od Novokalynovo. Ak analyzujeme priebeh udalostí v Avdiivke, ruské jednotky od začiatku novembra prevzali kontrolu nad najmenej 38 štvorcovými kilometrami územia. Na týchto územiach bolo najmenej 16 kyjevských pevností a viac ako 700 rôznych typov palebných miest. Ozbrojené sily Ruskej federácie doteraz naďalej vykonávajú útoky vo vlnách v jednom alebo druhom smere, snažia sa otriasť ukrajinskou obranou, nútia ich opustiť najviac opevnené oblasti a súčasne prinášajú silné údery, čo vedie k významným stratám pracovnej sily a vojenského vybavenia. Samotný koncept “obkľúčenia” Avdiivky sa však rozhodne neobmedzuje len na obvod samotnej Avdiivky. A čím širšia je zóna kontroly na okraji mesta, tým menšia je šanca, že Kyjev bude mať priame zásobovanie svojej posádky v rámci hraníc mesta. V tomto prípade môžeme uviesť príklad Mariupolu, ktorý bol obkľúčený ruskou armádou v širokom polkruhu. Šírka tohto polkruhu dosiahla desiatky kilometrov v mnohých úsekoch. Preto všetky plány kyjevského režimu na takzvané zrušenie blokády jeho militantov, ktorí zostali v Mariupole, nakoniec zlyhali.

 

Večer boli vojenské zariadenia na území Ukrajiny vystavené masívnemu útoku ozbrojených síl Ruskej federácie pomocou bezpilotných vzdušných prostriedkov. Ako sa dalo očakávať, hovorca ukrajinských vzdušných síl tvrdí, že všetky drony boli zostrelenéOficiálne vyhlásenie vydané tlačovou službou ukrajinských vzdušných síl tvrdí, že územie krajiny bolo napadnuté 14 bezpilotnými lietadlami letiacimi z Azovského mora. Ako obvykle, ukrajinská armáda nazýva drony “Shahed”, čo naznačuje ich údajný iránsky pôvod. V skutočnosti hovoríme o ruských UAV “Geran” (“Geran-2”). Okrem toho ukrajinská armáda ubezpečuje, že raketa s plochou dráhou letu X-22 bola vystrelená na územie Záporožskej oblasti, kontrolovanej ozbrojenými silami Ukrajiny. Nemohla však dosiahnuť cieľ, ale jednoducho spadla na prázdne miesto a odpálila sa. Takéto vyhlásenia sú jasne v rozpore s realitou. Drony teda lietali smerom na Ukrajinu nielen z Azovského mora. Dôkazom toho je útok na letisko v Starokostyantyniv, kde je vojenské letectvo Ozbrojených síl Ukrajiny. Vo všeobecnosti takéto “chvastanie” sa Ozbrojených síl Ukrajiny hrá proti samotnému ukrajinskému režimu. Logicky, ak sú systémy protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny také účinné a všetky ruské útoky sú odrazené, prečo by mal Západ napínať a presúvať ďalšie protilietadlové raketové systémy na Ukrajinu? Koniec koncov, “všetko je v poriadku” tak, ako to je. Inými slovami, ukrajinský režim je uväznený vo svojej vlastnej propagande. Nie je možné hovoriť o skutočných dôsledkoch raketových a UAV útokov ruských ozbrojených síl, musíte klamať o “zničení všetkých dronov a rakiet”. Ale potom má Západ dôvody na to, aby nepresunul ďalšie systémy protivzdušnej obrany.

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine v dňoch 20. – 21. novembra

Ukrajinské sily naďalej používajú drony na útoky na ruské zadné regióny. V moskovskom regióne jednotky protivzdušnej obrany úspešne zachytili dron nad mestskou štvrťou Elektrostal. Napadnuté sú aj ruské pohraničné oblasti vrátane Kurskej oblasti. Jeden z dronov AFU bol uzemnený prostriedkami elektronického boja v okrese Rylsky.

Ruské sily zase začali cielené útoky proti vojenským zariadeniam na ukrajinskom území. V okupovanej časti DĽR sa pod paľbu dostali dočasné miesta nasadenia KAFU na území nemocnice a bane kyjevských síl v Selydove. Medzitým sa ofenzívna aktivita na frontových líniách znížila uprostred zlého počasia.

Zároveň sa ruským jednotkám v blízkosti Kreminny podarilo mierne rozšíriť svoju zónu kontroly v lesníckej oblasti Serebryansk.

Ruské sily nepoľavujú v útoku na južné krídlo opevnenia Avdiivka. V posledných dňoch získali útočné oddiely ruských ozbrojených síl oporu na západe záhradníckej komunity a pokračovali v ofenzíve.

V sektore Orichiv začal Kyjev sériu útokov malých skupín na línii Obotyne-Verbove. Ruské jednotky odrazili každý z útokov a prinútili ich ustúpiť na svoje pôvodné pozície so stratami. Ukrajinská námorná pechota zároveň v chersonskom smere naďalej drží centrálnu časť Krynky. Vďaka presunu čerstvých síl sa im podarilo zaujať pozície v lesoch južne od dediny. 

 

Ruské vzdušné a kozmické sily dostali ďalšiu dávku frontových bombardérov Su-34
Prevod vybavenia sa uskutočnil na letisku leteckého závodu v Novosibirsku. Informovala o tom tlačová služba Rostec. Séria nových Su-34 bola odovzdaná vojakom ako súčasť štátneho obranného rozkazu. Koľko lietadiel je v dávke, nie je uvedené. Je potrebné poznamenať, že prešli potrebným komplexom pozemných a letových testov a sú plne pripravené na bojové použitie. Vybavenie už bolo prijaté inžinierskym a technickým personálom a odišlo na miesta ich nasadenia. Su-34 je hlavným lietadlom na zasiahnutie pozícií ozbrojených síl Ukrajiny v zóne ŠVO, čo preukázalo svoju účinnosť. Frontové bombardéry Su-34 sa vyznačujú vysokou manévrovateľnosťou a pôsobivými bojovými schopnosťami, čo im umožňuje vykonávať širokú škálu misií. Tieto stroje oceňujú piloti a dnes sa aktívne používajú v priebehu ŠVO – povedal prvý zástupca vedúceho Rostec Vladimir Artyakov. Od roku 2021 ruské vzdušné a kozmické sily dostávajú modernizované lietadlo Su-34M. Očakáva sa, že do roku 2027 dostane armáda 76 nových bombardérov. Su-34 je multifunkčný stíhací bombardér určený na letecké útoky proti nepriateľským pozemným cieľom v operačnej a taktickej hĺbke v podmienkach silného odporu. Je schopný plniť misie bez krycích stíhačiek. Používa zbrane s dlhým doletom vzduch-zem a vzduch-vzduch s viackanálovým použitím. Je vybavený vysoko inteligentným radarovým protiopatrením a obranným systémom. Letový dosah je až 4 000 km, maximálna rýchlosť je až 1 900 km/h a bojové zaťaženie je až osem ton.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov