Húfnica M109 americkej výroby páli po sektore Gaza. Analogické samochodky sú používané aj na Ukrajine.
Aktuality, Bezpečnosť,

Za november Ukrajina stratila vyše 13 700 vojakov…

… a k nim okolo 1800 kusov rôznej výzbroje a vojenskej techniky, oznámil 21. novembra minister obrany RF S. Šojgu.


 

Tieto údaje treba prirátať k tým, ktoré uverejnil na konci októbra za päť mesiacov ukrajinského “protiútoku” (od 4. 6. 2023). Dovtedy OSU stratili vyše 90 tisíc vojakov zabitými a ranenými, plus okolo 600 tankov a 1900 obrnených vozidiel, pričom to bolo bez dosiahnutia významnejších úspechov.

 

Keďže nedávno bol v západných médiách zverejnený údaj, že štáty NATO vycvičia mesačne okolo 15 tisíc ukrajinských vojakov a ak k nim prirátame tých, ktorých si vycvičia samotní Ukrajinci, matematicky z toho vychádza, že počet príslušníkov OSU v boji neklesá.
Čo však určite klesá, tak to je kapacita ľudského potenciálu Ukrajiny pre vlastné ozbrojené sily. To je jednoznačný fakt! Inak by sa nehovorilo, už aj medzi poslancami Verchovnoj rady, o rozšírení povolávacieho veku mužov od 17 do 70 rokov a o rozsiahlejšom povolávaní žien.

 

Strely D528 s bielym fosforom a húfnica M-109 blízko Gazy

 

Čo majú spoločné udalosti na Ukrajine a na Blízkom východe?
Analyzovala to porada prezidenta V. Putina s najbližšími spolupracovníkmi v Novom Ogareve už 16. októbra 2023.
Poukázané bolo na tri fakty: Po prvé, porada sa nekonala v režime telekonferencie, ale za osobnej prítomnosti, čo svedčí o dôležitosti posudzovaných otázok. Po druhé, Palestína bola postavená na jednu úroveň s Ukrajinou, aj keď sú tieto bojiská od seba vzdialené takmer 1500 km a boje v špeciálnej operácii prebiehajú na ruskom území. Po tretie, do podmoskovskej rezidencie sa dostal najužší okruh kompetentných osôb: minister obrany S. Šojgu, riaditeľ FSB A. Bortnikov, riaditeľ služby vonkajšej rozviedky S. Naryškin, riaditeľ Federálnej služby vojsk národnej gardy Viktor Zolotov a námestník ministra zahraničia S. Rjabkov.

 

To, čo sa deje v oblasti ŠVO, uviedol Šojgu, sa dá označiť za pokusy OSU uskutočniť útočné operácie na rôznych smeroch, lenže všade narážajú na aktívnu obranu Ruskej armády. “Situácia celkovo vyzerá byť stabilná, vojská vedú veľmi, naozaj veľmi profesionálne konanie, na mnohých smeroch prejavujú hrdinstvo, a sú presvedčené nielen, že udržia zaujaté postavenia, ale že zrealizujú aj vytýčené plány,” podtrhol Šojgu. Dodnes nikde nebol protivníkovi dovolený nejaký postup, ba dokonca ruské vojská si na niektorých úsekoch vylepšili taktické pozície.

 

 

Ruská armáda je najaktívnejšia na smeroch, kde potrebuje odtlačiť frontovú líniu. Minister mal, podľa všetkého, na mysli postup na sever od Avdejevky v DĽR do hĺbky Charkovskej oblasti, s postupom predvojových oddielov do predmestí Kupjanska. Ukrajinské úrady nedosiahli žiadny úspech ani pri jednej zo svojich troch útočných kampaní tohto roka – jarnej, letnej a jesennej, hoci hlava Pentagonu Lloyd Austin v 46. týždni vyhlásil, že v zime bude Ukrajinská armáda najagresívnejšia.

 

Príčinou krachu plánov kyjevského režimu sa stala “dostatočne hlboká, hlboko líniová obrana” Ruskej armády, pričom Šojgu k tomu pripojil prívlastok “aktívna”. Veď ak OSU počas svojej “protiofenzívy” denne vypáli päťtisíc šesťpalcových granátov, tak Ruská armáda ich vypáli niekoľkonásobne viac. Logicky z toho vyplýva aj vzájomný pomer rozsahu škôd.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov