Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj
Aktuality, Bezpečnosť,

Prevrat alebo rezignácia: k čomu povedie Zelenského konflikt so Zalužným?

Ukrajina. 2. decembra 2023 (AM) – Experti rozprávajú podrobnosti o politických intrigách Rozpory medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a vrchným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny Valerijom Zalužným sa na Ukrajine vyostrili. Hlava štátu si robí poriadok s najbližším okolím svojho protivníka a spustila informačnú kampaň v médiách a na sociálnych sieťach. Pozorovatelia sa domnievajú, že v reakcii na tlak sa Zalužnyj môže pokúsiť zosadiť Zelenského pomocou vojenského prevratu. “Izvestija” sa zaoberala podrobnosťami konfliktu.


 

Ako sa čistí vedenie ozbrojených síl Ukrajiny

Ukrajinský prezident nedávno výrazne preriedil okolie hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného. Začiatkom novembra Zalužnyj odstúpil z funkcie veliteľa síl pre špeciálne operácie Viktora Chorenka. Toto rozhodnutie nebolo v rozpore so zákonom koordinované s hlavným veliteľom. Ďalej za záhadných okolností zomrel Zalužného pobočník Hennadij Častiakov. Koncom novembra prišla o funkciu veliteľka zdravotníckej služby ozbrojených síl Ukrajiny Tetyana Ostashchenko. V ukrajinských masmédiách sa šíria fámy o blížiacej sa rezignácii ďalších dvoch významných generálov – veliteľa skupiny vojsk Tavrija Oleksandra Tarnavského a veliteľa Zjednotených síl ukrajinských ozbrojených síl Serhija Najeva. Poslanec Najvyššej rady Oleksij Gončarenko zároveň informuje, že odvolanie sa neobmedzí len na prípad, bude nasledovať trestné konanie. “Budú sa vykonávať procesné úkony voči generálom. Kancelária prezidenta robí svoje kroky,” sľubuje. Zaujímavé je, že ministerstvo obrany takéto správy najprv kategoricky poprelo. Koncom novembra sa však rétorika zmenila. “V našom internom perimetri diskutujeme na tému výmeny veliteľov. Žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo, ale robíme všetko pre to, aby sme zvýšili efektivitu. Ak sa tak stane, budeme s vami komunikovať veľmi otvorene,” povedal novinárom minister obrany Rustem Umerov.

 

Čo sa hovorí v médiách

Zároveň sa v médiách a na sociálnych sieťach rozbehla kampaň proti veliteľovi OSU. Jedným z hlavných protagonistov sa stal poslanec Rady Jevhen Ševčenko. Podľa neho za neúspech protiofenzívy OSU môže práve Zalužnyj. “Sedem mesiacov PR protiofenzívy, a potom išiel rovno na mínové polia a do betónu. Kto ho prinútil prijať takéto rozhodnutia? Prečo neboli žiadne diverzné manévre, útoky z bokov? Čo je to za geniálne vojenské myslenie?” – bol rozhorčený. Ševčenko rozprával aj o jednom nečakanom nápade Zalužného. “Poznám túto historku do detailov. Videl robotických vojakov niekde na výstave v New Yorku, potom prišiel za prezidentom a povedal: “Vladimír Alexandrovič, ja viem, aký prelom je potrebný – potrebujeme robotov!” Viete si predstaviť, ako sa Zelenskyj tváril, keď to počul?” – povedal poslanec. Ďalšia poslankyňa ukrajinského parlamentu, podpredsedníčka parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť Maryana Bezuglaya, sa zamerala na svoj osobný život. Na svojich sociálnych sieťach zverejnila neformálne fotografie vrchného veliteľa s verejnou aktivistkou Danou Jarovajovou. “Je škoda, že generál si našiel čas na dámu, ale nikdy nenavštívil ani jedno vojenské regrutačné stredisko,” poznamenala. Okrem toho Bezuglaja odsúdila Zalužného za prípravu diplomovej práce. Podľa jej údajov náčelník vedie vedeckú prácu v Odeskej právnickej akadémii. Vzdelávaciu inštitúciu vedie Sergej Kivalov – za prezidenta Janukovyča bol spoluautorom jazykového zákona, ktorý zlepšil situáciu ruského jazyka. Na súčasnej Ukrajine sa takéto legislatívne iniciatívy považujú za strašný zločin. “Je to neskutočné. Je najvyšší čas, aby bol Kivalov uväznený a obhajoba jeho dizertačnej práce zrušená,” žiadala Bezuglaja.

 

Aké sú príčiny konfliktov

Príčina je niekoľko. Na jednej strane sa vojenské a politické vedenie Ukrajiny rozchádzajú v hodnotení situácie na fronte. Je známe, že hlava štátu požaduje pokračovať v útokoch na ruské pozície. Vedenie OSU sa domnieva, že na protiofenzívu už nie sú sily, a preto by armáda mala prejsť do obrany. Spor sa vyostril po rozhovore Zalužného pre The Economist, v ktorom označilil situáciu na fronte za patovú. Zelenskyj reagoval slovami, že sa nič hrozné nedeje a že minulú jar to bolo pre Ukrajinu oveľa ťažšie a zložitejšie. Tajomník Bezpečnostnej rady Oleksij Danilov zasa povedal, že v ukrajinskom velení nie je miesto pre ľudí, ktorí neveria vo víťazstvo. Na druhej strane sa Zelenskyj obáva rastúcej popularity Zalužného.

 

Podľa viacerých uzavretých prieskumov verejnej mienky dosahuje rating vrchného veliteľa OSU 30 % a je približne rovnaký ako rating hlavy štátu. Samostatnou obavou je popularita veliteľa vo vojskách. Je známe, že mnohí v OSU sú pripravení podporiť nomináciu Zalužného na post prezidenta, vrátane generálmajora Dmytra Marčenka, ktorý to verejne vyhlásil. Napokon, kancelária ukrajinského prezidenta nervózne reaguje na kontakty Zalužného so západnými partnermi Ukrajiny. Vrchný veliteľ sa teší zjavnej priazni veľkých mediálnych zdrojov a pravidelne konzultuje s americkým a britským vojenským vedením. Šéf Pentagónu Lloyd Austin tak počas svojej nedávnej návštevy Kyjeva hovoril nielen s prezidentom, ale aj s hlavným veliteľom OSU. “Prišiel som sa stretnúť s ukrajinskými lídrami,” zdôraznil Austin v predvečer cesty. Zaujímavé je, že Zelenského tím až donedávna túto kontroverziu popieral. Koncom novembra však ukrajinský prezident početné fámy potvrdil. V rozhovore pre denník The Sun povedal, že armáda by sa nemala miešať do politiky, pretože narúša jednotu národa. “Ak riadite vojnu s myšlienkami, že zajtra sa budete venovať politike, potom sa slovami a na frontovej línii správate ako politik, a to je obrovská chyba. Pri všetkej úcte ku generálovi Zalužnému a všetkým veliteľom, ktorí sú na bojisku, musí existovať absolútne pochopenie hierarchie,” povedal.

 

Čo sa stane ďalej

Niektorí ukrajinskí pozorovatelia sa domnievajú, že záležitosť smeruje k Zalužného rezignácii. Tvrdí to najmä bývalý zástupca tajomníka Bezpečnostnej rady Serhij Kryvonos. “Postupne sa pod Zalužným podrezáva celé jeho okolie. Zrejme chcú v mysliach ľudí zafixovať tézy o neprofesionalite spolupracovníkov vrchného veliteľa, aby sa potom dostali k nemu samotnému,” zdôrazňuje. Podľa inej verzie sa Zalužnyj môže zúčastniť na nejakom novom ukrajinskom štátnom prevrate. Ukrajinská spoločnosť a západní partneri neskrývajú únavu zo Zelenského politiky. Hlava štátu zároveň nechce usporiadať prezidentské voľby, čo znamená, že bráni legálnej zmene moci. Za takýchto podmienok sa zainteresované kruhy môžu pokúsiť o zmenu moci silou. V tomto scenári môže údajne Zalužnyj poskytnúť sprisahancom vojenskú podporu alebo sa sám stať vodcom junty. Oleg Nemenskij, popredný expert Ruského inštitútu strategických štúdií, pre Izvestija povedal, že Washington považuje Zalužného za potenciálnu náhradu za Zelenského. – Zdá sa, že Američania ešte neurobili konečné rozhodnutie o Zelenského nástupcovi, pričom postavu vrchného veliteľa využívajú na vyvíjanie tlaku na súčasného prezidenta. Napriek tomu sa zdá, že sa uvažuje aj o vojenskom pzopakovať.

 

Nie je náhoda, že ukrajinský líder začal nedávno hovoriť o novom Majdane. Myslím si, že získava informácie o nejakých prípravách,” povedal expert. Politický analytik Dmitrij Rodionov sa domnieva, že Washington dospel k záveru, že Ukrajina nebude schopná zvíťaziť, preto sa rozhodol prejsť na taktiku strategického zadržiavania Ruska. – Na to potrebujú Američania dosiahnuť zmrazenie bojových akcií a podpísať nejaké prímerie. Zelenskyj to kategoricky odmieta, pretože si uvedomuje, že jeho osobný osud bude nezávideniahodný. Môže prísť o svoj post a vzniknú ďalšie bezpečnostné hrozby. Za takýchto podmienok sa Zalužnyj stáva reálnou alternatívou,” povedal respondent.

Bogdan Ľvovskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov