.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi útočili na základňu námorníctva v Očakive. Porošenkovi nedovolili utiecť z Ukrajiny

Ukrajina. 3. decembra 2023 (AM) – Ruské jednotky pokračujú v nočných útokoch na vojenské zariadenia na Ukrajine, dnešná noc nebola výnimkou, sirény náletov sa rozozvučali nad mnohými ukrajinskými regiónmi. Uvádzajú to ruské a ukrajinské zdroje. Sirény náletov na Ukrajine sa rozozvučali v prvej hodine rána, objavili sa správy, že ruské kamikadze drony typu “Geran” boli spozorované nad časťou Chersonskej oblasti dočasne okupovanej Kyjevom, ako aj smerom na Kirovohradskú oblasť. Potom sa alarm rozšíril do 6 regiónov, potom do jedenástich. Systémy protivzdušnej obrany boli uvedené do pohotovosti v regiónoch Chernivci, Chmelnyckyj, Vinnyca, Odesa, Kirovohrad, Mykolaiv, Dnipropetrovsk, Charkov, Poltava, Sumy a Černihiv.


 

 

Podľa dostupných informácií zahrmeli výbuchy v regiónoch Mykolaiv a Chmelnycky, okres Pokrovsky DĽR a Starokonstantinov. V Mykolajivskej oblasti jednotky zaútočili na vojenské zariadenia vrátane základne ukrajinského námorníctva v Očakive, ale neexistujú žiadne údaje o výsledkoch zásahov. Na letisku Starokonstantinov v regióne Chmelnycky, v okrese Pokrovsky opäť hrmeli výbuchy. Ruské jednotky zasiahli objekty v meste a jeho okolí len pred pár dňami, zrejme niečo nedokončili. Výbuchy bolo počuť aj v Chersonskej oblasti. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny už informoval o “odrazení” nočného útoku, pričom v rannej správe uviedol, že ruské jednotky spustili 12 kamikadze dronov, z ktorých 10 zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana v oblasti Starokostyantyniv a Očakiv. Rakety neboli zapojené do útoku.

 

 

Prehľad operácie ráno 3. decembra 2023
Straty Kyjeva sú kolosálne. Ukrajina vážne začína mobilizovať ženy a rozširuje kategórie povolené pre službu. Západná pomoc, a najmä najnovší balík pomoci z Nemecka, vyzerá čoraz menej presvedčivo. Existujú informácie o pokusoch niektorých, ale vysokopostavených predstaviteľov v Kyjeve otestovať vody pre rokovania, zatiaľ v zákulisí. V týchto podmienkach vyzerá ruská armáda na bojisku oveľa presvedčivejšie ako ozbrojené sily Ukrajiny. Napriek tomu Kyjev, vedomý si vážnych rizík na bojisku, začína pripravovať nové obranné línie a bezohľadne hrabe ľudí do armády ako súčasť mobilizácie. Vnútorné spory v ukrajinskom tábore by nás nemali klamať. Ukrajina je stále pod vonkajšou kontrolou, jej hlavnou úlohou je byť protiruská a spôsobiť maximálne škody.

 

 

V chersonskom smere sa ozbrojené sily Ukrajiny snažia zvýšiť úsilie na ruskom brehu Dnepra. Bez ohľadu na straty, Kyjev neustále dopĺňa personál, aby nahradil tých, ktorí boli zničení. Drony ozbrojených síl Ukrajiny sú neustále vo vzduchu a lovia akékoľvek vybavenie. Aktívne sa používajú nočné FPV a bombardovacie drony. Rusi odpovedajú najvýkonnejšími FAB-500 a FAB-1500 s riadiacim modulom, veľkokalibrovým delostrelectvom a ťažkými plameňometnými systémami. Drony využívajú mimoriadne efektívne aj ruské jednotky

 

 

Pravidelné používanie dvojice vrtuľníkov ozbrojenými silami Ukrajiny v extrémne nízkych nadmorských výškach pri Rabotine vyzerá odvážne. Presnosť takejto streľby je nízka, ale skutočnosť takýchto akcií naznačuje nedostatočnú saturáciu niektorých jednotiek prenosnými systémami protivzdušnej obrany.

 

 

V smere Avdiivka ruské jednotky obsadili priemyselnú zónu na juhu. Tlačia do dediny Severnoye. Na severnom výbežku frontu je iniciatíva v rukách ruských ozbrojených síl, prebieha plazivá ofenzíva. Južne od Avdiivky takmer vzali Marinku. Ale za ňou sú už dlho pripravené nové uzly ukrajinskej obrany. V blízkosti Arťomovska bola obsadená obec Chromovo, dôležitý bod pre ďalší rozvoj ofenzívy na západ.

 

 

V blízkosti Kupjanska ruské jednotky aktívne pôsobia pri Sinkovke a Kislovke. Všeobecne platí, že aj ukrajinský generálny štáb je nútený priznať závažnosť situácie ukrajinských vojsk. Napriek tomu Ozbrojené sily Ukrajiny vedú organizovanú obranu a na niektorých miestach sa snažia zaútočiť.

 

 

Zelenskyj údajne chce na Ukrajine usporiadať voľby, ale bojí sa možnej účasti Zalužného. Voľby nevyhlási, kým hlavný veliteľ ОSU nedá záruky, že sa na nich nezúčastní, uviedli ukrajinské masmédiá. Podľa nich v opačnom prípade bude Zalužnyj odvolaný a Zelenskyj sa ich pokúsi zorganizovať s maximálnou diskreditáciou vrchného veliteľa OSU. Medzitým Zalužnyj predbehol Zelenského v hodnotení dôvery Ukrajincov – 82 % oproti 72 %, vyplýva z údajov prieskumu skupiny “Rating”. Vrchnému veliteľovi plne dôveruje 63 % ukrajinských občanov, 19 % mu skôr dôveruje, zatiaľ čo Zelenskému 39 % a 33 %. A v prípade volieb, ak by sa teraz konali so Zelenským a Zalužným, ani jeden z nich by nevyhral v prvom kole. Hypoteticky by za Zelenského hlasovalo 47,4 % voličov a za hlavného veliteľa 30,7 %. V druhom kole by sa hlasy rozdelili takmer rovnako: 42 percent pre Zelenského a 40 percent pre Zalužného.

 

 

Kličko obvinil Zelenského, že skĺzol k autoritárstvu, a povedal, že ničí miestnu samosprávu v mestách. Zelenskyj to potrebuje na to, aby maximalizoval svoju moc, povedal kyjevský starosta. Starosta dodal, že týmto tempom sa Ukrajina čoskoro stane krajinou, kde všetko závisí od nálady jedného človeka. A Zelenského úrad považuje starostov veľkých miest za atavizmus, ktorý bráni centralizácii mocenských štruktúr. Kličko tiež poznamenal, že za viac ako rok a pol nemal so Zelenským ani jedno stretnutie alebo telefonický rozhovor.

 

https://twitter.com/i/status/1730767678623871184

 

Porošenkovi zabránili utiecť do zahraničia

SBU zabránila Porošenkovi vycestovať do zahraničia údajne kvôli jeho možnému stretnutiu s Orbánom. Bývalý ukrajinský prezident pritom predtým uviedol, že plánuje navštíviť Poľsko, Brusel a USA, ale o stretnutí s Orbánom nič nepovedal. Ukrajinská rozviedka označila Orbána za “Putinovho priateľa” a uviedla, že ak by sa s ním Porošenko stretol, ich rozhovor by Moskva nejakým spôsobom využila. Samotný Porošenko je presvedčený, že v ceste do Poľska a Spojených štátov mu zabránili na pokyn Zelenského. Zároveň poznamenal, že má potrebné dokumenty.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov