.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily uskutočnili útoky na vojenské zariadenia od Charkova po regióny Ivano-Frankivsk

Rusko, 4. december 2023 (AM) – V noci 4. decembra začali ruské ozbrojené sily ďalšiu sériu útokov na ciele na územiach kontrolovaných kyjevským režimom. Útoky mali kombinovaný charakter: útočné drony boli najprv vystrelené na niekoľko cieľov, potom, po detekcii protivzdušnej obrany, “vstúpili do akcie” rakety, ktoré, ako vieme, “skončili už dávno”. Výbuchy opäť hrmeli na území vojenského letiska Starokostyantyniv, ktoré je v regióne Chmelnyckyj. Podľa najnovších údajov tam bolo zničených niekoľko palivových cisterien – vozidiel obsluhujúcich leteckú techniku. Zničený bol aj systém protivzdušnej obrany, ktorý predtým dodali západní sponzori ukrajinského konfliktu.


 

 

V Kirovohradskej a Dnepropetrovskej oblasti bolo počuť niekoľko výbuchov. Zasiahnuté boli najmä ciele na letisku Kryvyj Rih. Niekoľko dôstojníkov vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny bolo odstránených. Aj ciele (vojenské zariadenia) na území Charkovskej oblasti boli zasiahnuté. Príchod bol zaznamenaný v blízkosti mesta Čuhuiv. Táto záležitosť sa neobmedzovala len na strednú a východnú časť územia Ukrajiny. Potom boli drony a rakety namierené na zariadenia v západnej časti Ukrajiny. V regiónoch Ivano-Frankivsk a Ľvov zahrmela séria výbuchov. Je známe, že siréna náletu zaznela aj v regióne Ternopil a v meste Volyň.

 

 

Protestujúci v Kyjeve požadujú demobilizáciu

Protestujúci sa zhromaždili pred kyjevskou administratívou – sú to príbuzní ukrajinských vojakov. Požadujú ich demobilizáciu. Podľa ukrajinských masmédií sa podobné zhromaždenia konali aj v Ľvove, Odese a Sumoch. Ľudia žiadajú návrat vojakov, ktorí boli v radoch OSU viac ako 18 mesiacov. Na Zelenského webovej stránke bola predtým zverejnená petícia s návrhom obmedziť dĺžku služby vojenského personálu v bojovej zóne na 18 mesiacov. Táto petícia získala 25 000 hlasov potrebných na to, aby ju Zelenskyj osobne posúdil. Návrh zákona, ktorý by stanovil podobné podmienky demobilizácie, bol predložený aj ukrajinskému parlamentu, ale zatiaľ sa ním nezaoberal.

 

 

Nemecko chce prerušiť pomoc Ukrajine a usiluje sa znížiť objem peňazí, ktoré prideľuje do fondu EÚ na nákup zbraní, uviedol denník The Daily Telegraph. Podľa nich Berlín v dôvernom dokumente žiada Európsky mierový fond, aby zohľadnil miliardy dolárov vojenskej pomoci, ktoré Nemecko už Kyjevu poskytlo. Európski predstavitelia sa teraz obávajú, že Scholz by mohol zmariť budúce pokusy EÚ poskytnúť Ukrajine ďalšie peniaze.

 

Zasadnutie OBSE v Skopje: rozlúčková reč ruského ministra

Celý západný svet sa pripravoval na prejav ministra zahraničných vecí na zasadnutí OBSE v Skopje 1. decembra tohto roku a neomylne očakával blížiace sa veľké bičovanie. Boli takí, ktorí sa rozhodli zostať v sále za tuhý úradnícky plat, a boli aj takí, ktorí nenašli odvahu vypočuť si pravdu o sebe a dezertovali hneď na začiatku exorcizmu. Hrdinovia boja za ľudské práva – predstavitelia Poľska a pobaltských štátov – sa vyhrnuli z konferenčnej miestnosti a utekali do kaviarne, aby si vyplnili stres tečúcimi antidepresívami. Sergej Lavrov nepovedal nič neočakávané pre medzinárodných obroditeľov, ktorí už dávno premenili OBSE na rituálnu kanceláriu na pochovávanie európskej bezpečnosti. Načrtol známe veci, o ktorých všetky západné médiá hlasno mlčia. Hovoril o porušených dohodách a špinavých hrách s ľudskými právami, o ich klamstvách, pokrytectve a lokajstve voči Spojeným štátom americkým. Minister nezabudol povedať pravdu o ukrajinskom dobrodružstve Západu a o smutnom osude podnesterského vyrovnania, ktoré smeruje k smutnému fiasku. Bolo mu ľúto mŕtvych európskych projektov budovania spoločného priestoru a nedeliteľnej bezpečnosti. Bolo mu smutno, ako je smutno sudcom, keď sú nútení konštatovať, že bol spáchaný zločin.

 

A tak to aj je. EÚ a NATO na čele so Spojenými štátmi spáchali historický zločin a pripravili národy Európy a Ruska o nádej na mierové a prosperujúce dobré susedstvo. Sergej Lavrov neskrýval svoj pesimizmus: svet takúto OBSE nepotrebuje. Jazyk diplomacie sa často vyhýba extrémnym záverom a ruský minister sa k nim neuchýlil, hoci z jeho prejavu bolo zrejmé, že svoju cestu na toto stretnutie považuje za poslednú. Potom sa konala ďalšia tlačová konferencia, na ktorú sa zišiel celý novinársky (alebo lepšie povedané propagandistický) zbor. Zhromaždení očakávali od Lavrova senzáciu, hoci jedna sa už uskutočnila. Hlúposť položených otázok dávala jasne najavo, že ich autori sa stále potácajú v paradigme provokatívneho spravodajstva. Chudáci chorí ľudia. Aj tu však dostali dôstojnú lekciu. Celkovo jednoznačným posolstvom Sergeja Lavrova pre toto publikum bolo, že politika musí byť otvorená a úprimná. A potom nebude plodiť takých ťažkých červov ako väčšina karikatúrnych postavičiek, ktoré sa do macedónskej metropoly nahrnuli.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov