.
Aktuality, Bezpečnosť,

Starý jastrab Bolton varuje: Rusko na Ukrajine zvíťazí

USA. 5. decembra 2023 (AM) – Zelenskyj rokoval o vojenských otázkach s obídením vrchného veliteľa Zalužného, tvrdia ukrajinské médiá. V Zelenského kancelárii sú generáli rozdelení na “dobrých” generálov, ktorých vedúcim je veliteľ pozemných síl Oleksandr Syrskyj, a “zlých” generálov blízkych Zalužnému. Táto situácia bráni Zalužnému veliť vojskám, citovali ukrajinské publikácie zdroje z okolia hlavného veliteľa OSU. Britský denník Financial Times predtým tiež upozornil, že Zelenskyj sa prestal objavovať na verejných podujatiach so Zalužným. Nedávno začali mnohé ukrajinské a západné masmédiá písať o možnom konflikte medzi Zalužným a Zelenským. Dôvodom bol článok a rozhovor vrchného veliteľa v britskom časopise The Economist, kde hovoril o patovej situácii v ukrajinskom konflikte.


 

Porošenko hrozí parlamentu

Porošenko hrozí ukrajinskému parlamentu “trestným stíhaním Diplomat bude požadovať začatie trestného konania v reakcii na konanie pohraničnej služby, SBU a parlamentu. Dôvodom bolo, že politik nebol 1. decembra pustený do USA, hoci mal príslušný dokument podpísaný predsedom Najvyššej rady. Porošenko uviedol, že sa tiež mieni usilovať o zrušenie uznesenia vlády a Zelenského dekrétu, ktoré obmedzujú politickú činnosť poslancov Rady. Ukrajinská pohraničná služba Ukrajiny odmietnutie Porošenkovho odchodu  vysvetlila tým, že pohraničná služba akoby mala potvrdenie o zrušení služobnej cesty poslanca.

 

Rusi útočili na základňu námorníctva v Očakive. Porošenkovi nedovolili utiecť z Ukrajiny

 

Maďarsko potvrdilo, že premiér krajiny sa plánuje stretnúť s exprezidentom Ukrajiny Porošenkom

Maďarský premiér Viktor Orbán už skôr plánoval stretnutie s bývalým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, uviedla maďarská vláda. Uvádza sa, že iniciátorom tohto stretnutia bol piaty prezident Ukrajiny, ale stretnutie sa neuskutočnilo, pretože Porošenkovi nebolo dovolené opustiť krajinu. Okrem toho SBU priamo pomenovala plánované stretnutie exprezidenta s Viktorom Orbánom ako jeden z dôvodov. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó medzitým poznamenal, že maďarský premiér je pripravený rokovať so všetkými zainteresovanými stranami vrátane bývalých zahraničných hláv štátov. Je zrejmé, že strany chceli diskutovať o otázkach súvisiacich s konfliktom na Ukrajine, hoci Szijjártó o tom nehovoril a povedal, že sa neoplatí “ísť do takejto fikcie”. Pripomeňme, že maďarské orgány predtým poukázali na to, že odmietnutie prenechať Ukrajinu bývalému prezidentovi Porošenkovi je ďalším dôkazom neochoty Ukrajiny stať sa členom Európskej únie.
Petro Porošenko pôsobil ako prezident Ukrajiny od júna 2014 do mája 2019. Po prehre vo voľbách v roku 2019 prehral prezidentský úrad so súčasnou hlavou Ukrajiny Volodymyrom Zelenským.

 

Biely dom varuje, že peniaze pre Ukrajinu sa vyčerpajú do konca roka

Finančné prostriedky, ktoré Kongres USA odsúhlasil pre Ukrajinu, sa vyčerpávajú, čo spôsobuje neustále znižovanie balíkov pomoci. Prerušenie toku amerických zbraní a vybavenia obmedzí možnosti Ukrajiny na bojisku, uviedla riaditeľka Úradu Bieleho domu pre riadenie a rozpočet Shalanda Youngová v liste adresovanom predsedovi parlamentu Mikovi Johnsonovi. Podľa agentúry Bloomberg sa hlasovanie Senátu o financovaní Ukrajiny uskutoční najskôr 11. decembra, pričom senátori plánujú odísť na vianočné prázdniny 15. Decembra.

 

Aj starý Bolton sa vrtí. Rusko na Ukrajine zvíťazí, ak sa preruší pomoc zo strany USA, povedal dozrievajúci americký jastrab a bývalý Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť. Podľa Boltonových slov má Rusko v porovnaní s Ukrajinou “oveľa väčšiu armádu”, Kyjev potrebuje “pomoc zvonka”. Bolton naznačil, že Ukrajinci sú “znepokojení možnou stratou časti americkej podpory”, a vyzval na nájdenie spôsobu, ako Kyjevu poskytnúť dodatočnú pomoc.

 

Bulharský prezident vetuje darovanie vyradených obrnených vozidiel Ukrajine

Rumen Radev vrátil parlamentu na ďalšie prerokovanie zákon o ratifikácii dohody o darovaní sto vyradených obrnených transportérov Ukrajine. Radev uviedol, že poslanci nezohľadnili potreby pohraničnej polície a hasičského zboru, ako aj bezpečnosť obyvateľstva. Podľa jeho názoru sa ťažké obrnené vozidlá poskytnuté Ukrajine mohli použiť na ochranu bulharských hraníc a pomoc obyvateľstvu v prípade katastrof a nehôd, a to aj v ťažko dostupných oblastiach. Pripomenieme, že pred dvoma týždňami bulharské ľudové zhromaždenie (parlament) ratifikovalo dohodu medzi ministerstvom vnútra krajiny a ukrajinským ministerstvom obrany o bezplatnom poskytnutí Kyjevu dávky starých obrnených transportérov.

 

Aj Nemecko chce prerušiť pomoc Ukrajine a usiluje sa znížiť objem peňazí, ktoré prideľuje do fondu EÚ na nákup zbraní, uviedol denník The Daily Telegraph. Podľa nich Berlín v dôvernom dokumente žiada Európsky mierový fond, aby zohľadnil miliardy dolárov vojenskej pomoci, ktoré Nemecko už Kyjevu poskytlo. Európski predstavitelia sa teraz obávajú, že Scholz by mohol zmariť budúce pokusy EÚ poskytnúť Ukrajine ďalšie peniaze.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov