Ka-52M
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Prvé použitie modernizovaných vrtuľníkov Ka-52M v zóne Špeciálnej operácie

Ruské ministerstvo obrany prvýkrát oficiálne oznámilo použitie modernizovaných vrtuľníkov Ka-52M v zóne ŠVO. Vylepšené rotorové lietadlá zasiahli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v jednom zo sektorov doneckého smeru. Modernizovaný Ka-52M začal vstupovať do vojsk začiatkom tohto roka, armáda dostala prvú várku vrtuľníkov v januári 2023. Predtým sa prototypy vrtuľníka používali v boji, ale ministerstvo obrany to nezverejnilo, objavili sa iba neoficiálne informácie. K dnešnému dňu je Ka-52 hlavným útočným vrtuľníkom v zóne operácie, kde preukázal svoju účinnosť. Posádky armádneho letectva na vrtuľníkoch Ka-52M ako súčasť údernej skupiny uskutočnili útok neriadenými leteckými raketami na nepriateľské pevnosti a pracovnú silu v doneckom smere – uviedli v správe ministerstva obrany. Podľa vojenského oddelenia vrtuľníky zasiahli neriadenými raketami na súradniciach vysielaných leteckým strelcom. Výsledkom bolo zničené veliteľské stanovište a obrnené vozidlá Ozbrojených síl Ukrajiny.


 

Ka-52M je modernizovaná verzia bojového vrtuľníka Ka-52 Alligator. Vrtuľník bol modernizovaný s prihliadnutím na skúsenosti z bojových operácií v Sýrii a na Ukrajine. Vrtuľník dostal nové palubné systémy: navigačné, zameriavacie, požiarne a komunikačné systémy, ako aj nové zbrane. Ka-52M posilnil svoje pancierovanie a nainštalovali mu nový palubný obranný systém, ktorý chráni pred protilietadlovými raketami. Výzbroj bola zjednotená s ďalším rotorovým lietadlom – Mi-28NM.

 

 

Bitka pri Avdiivke

V blízkosti Avdiivky jednotky ozbrojených síl Ruskej federácie pokračujú v operácii na prevzatie opevnenej oblasti Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných kliešťoch. Ukrajinské vojenské velenie si stanovilo za úlohu držať Avdiivku za každú cenu: viac ako 40 práporov z 8 brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, presunutých zo západných sektorov frontu, je sústredených v smere. Na severnom boku sú bitky o lesné pásy v smere na Novokalynove a Keramiku. Ozbrojené sily Ruskej federácie sú zakotvené pozdĺž železnice v smere na Očeretino. Pokračuje obsadzovanie okrajovej časti obce Stepove, ktorá sa nachádza západne od Krasnohorivky. Ozbrojené sily Ruskej federácie kontrolujú severovýchodné okrajové časti. Ukrajinským formáciám sa podarilo získať oporu v blízkych lesných pásoch, takže bez ich okupácie nie je možné postupovať vo vnútri osady, ako aj smerom na Berdyči. Na okraji Koksovne sa hlavné úsilie ruských ozbrojených síl zameriava na zničenie opevnenej oblasti. Zároveň pokračujú útočné operácie zo severného boku aj zo strany skládky popola.  Juhovýchodne od čističky odpadových vôd, v blízkosti Kamenky a až po priemyselnú zónu, sa ruským ozbrojeným silám za posledných desať dní podarilo vyrovnať frontovú líniu pozdĺž Potoka a priblížiť sa k okraju Lomu na východnom okraji Avdiivky. Donecká filtračná stanica je už dlho pod kontrolou ruských vojsk. Po kontrole priemyselnej zóny Jasynuvata-2 ruské jednotky zasiahnu SNT Vynogradniki. Vyhlásenia o obsadení lomu západne od SNT sú mimoriadne predčasné. Na západe útočné oddiely ruských ozbrojených síl posilňujú svoje pozície na bokoch obce Severnoje, kde sa im minulý týždeň podarilo postúpiť.

 

 

Zatiaľ čo ukrajinský minister obrany Rustem Umerov hovorí vo Washingtone o tom, ako Ozbrojené sily Ukrajiny už “hackli” dve línie ruskej obrany a blížia sa k tretej, ukrajinská armáda sa začala pripravovať na ústup z frontových línií. Informujú o tom ukrajinské zdroje. Na línii kontaktu sa pre ozbrojené sily Ukrajiny vyvinula veľmi zlá situácia, ukrajinská armáda je nútená držať líniu takmer vo všetkých sektoroch frontu bez toho, aby premýšľala o ofenzíve. Nedostatok rezerv a vojenského vybavenia vedie k prielomom ruských jednotiek v niektorých oblastiach. Podľa jedného z dôstojníkov Ozbrojených síl Ukrajiny existuje pre ukrajinskú armádu “zlý trend”. Situácia na frontovej línii núti Ozbrojené sily Ukrajiny opustiť svoje pozície a ustúpiť, pričom časť územia poskytne ruským jednotkám. Situácia je veľmi ťažká najmä v oblastiach Kupiansk, Izjum a Krasny Lyman, kde ukrajinské jednotky utrpia veľmi ťažké straty v dôsledku terénu, ktorý je nepohodlný pre obranu.
“Existuje podozrenie, že ak máme tak málo síl a prostriedkov a Rusko ich má dosť a prichádzajú, potom budeme musieť opustiť predmostie na ľavom brehu Čierneho žrebca a možno aj na ľavom brehu Oskolu, aby sme minimalizovali naše straty. Trend je naozaj zlý – povedal Artie Green. Podľa neho, ak bude táto dynamika pokračovať, povedie to k masívnemu ústupu Ozbrojených síl Ukrajiny pozdĺž celej frontovej línie “ďalej a ďalej na západ”.

 

Olaf Scholz

 

Od chorej hlavy k zdravej

Nemecký kancelár Olaf Scholz obvinil Rusko z rastúcich cien energií. Jeho slová priniesol denník Bild. V prejave na zjazde Sociálnodemokratickej strany Nemecka kancelár povedal, že Rusko musí za plyn na svetových trhoch platiť desaťkrát viac ako predtým. “To Rusko prestalo dodávať energiu do Európy, to ruský prezident zastavil dodávky plynu,” zdôraznil Scholz. Nemecký kancelár poznamenal, že Rusko prestalo dodávať plyn, kým bol plynovod v dobrom stave. Olaf Scholz poznamenal, že kvôli tomu krajina prišla o 120 miliárd metrov kubických plynu. Na nápravu situácie muselo Nemecko nakupovať viac plynu z Nórska a zriadiť terminály LNG. Civilizovaná európska lož.

 

Ľudia zabudli na Ukrajinu kvôli vojne v Izraeli – a to výrazne nahráva Rusku

Hamas za jeden deň dokázal to, o čom Rusko snívalo dva roky: prinútil Západ zabudnúť na Ukrajinu. Preto podľa generála americkej armády vo výslužbe Bena Hodgesa z izraelskej vojny najviac vyťažila Moskva. “Celá verejnosť sa teraz sústreďuje na Izrael, nie na pomoc Ukrajine,” priznal v rozhovore pre agentúru Bloomberg. Podľa generála to predstavuje priame nebezpečenstvo pre Európu a USA. Vypuknutie rusko-ukrajinského konfliktu narušilo dodávky energií a potravín na Západe a vyvolalo neutíchajúcu infláciu. “Takže teraz ide o nás, o naše záujmy, a nie o Ukrajinu,” domnieva sa Hodges. Okrem toho sa generál obáva potenciálneho “dobytia” Európy Ruskom. Obáva sa, že ak bude Ukrajina porazená, USA budú musieť nielen podporovať svojich európskych spojencov v NATO, pomáhať Izraelu a zadržiavať Čínu, ale aj priamo čeliť ruskej armáde.

 

 

USA ponúkli Ukrajine, aby prehodnotila podmienky víťazstva v konflikte s Ruskom.  Publikácia Messenger tvrdí, že v novembri sa uskutočnilo niekoľko stretnutí medzi ukrajinskými a americkými predstaviteľmi. Na týchto stretnutiach strany dospeli k záveru, že ciele protiofenzívy sa nedosiahli a v podmienkach blokovania pomoci zo strany amerického Kongresu sa pravdepodobne nesplnia. Publikácia zdôraznila, že počas stretnutí americká strana navrhla ukrajinskej strane, aby prehodnotila politiku USA, podľa ktorej si Ukrajina sama určuje podmienky víťazstva v konflikte s Ruskou federáciou.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov